E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar tekrardan yükselişe geçti---

Dolar tekrardan yükselişe geçti

Dolar tekrardan yükselişe geçti
24 Mayıs 2018 - 07:58 borsagundem.com

Gün içerisinde 4.9270 lira seviyesini görerek rekor tazeleyen dolar, TCMB toplantı haberinin ardından düşüşe geçti. Ancak sabah saatlerinde tekrardan primlenme görüldü

Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak 2014'ten beri dün ilk kez gerçekleştirdiği olağanüstü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında geç likidite penceresi borç verme faiz oranı 300 baz puan artırmasıyla TL sert değer kazandı ancak bu sabah itibariyle yeniden dalgalanmaya başladı.

Saat 18:06 itibariyle dolar 4.7901 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL bugün en düşük 4,5419, en yüksek 4,8039 seviyesini gördü.

Euro ise 5.6270 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1732 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 201.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.26 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ben tüm halkıma sesleniyorum, lütfen kendi yerli paranızı dövize değişmeyin. Yerli paramızla hareket etmeye devam edelim. Millilik, yerlilik, vatanseverlik budur” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, “Kuru yönetecek, kontrol altına alacak mekanizmalar bizdedir. Merkez Bankasının yaptığı, yapacağı işler var. Para politikaları ile ilgili finans sektörünün kararları ile ilgili 
merkez üzerine düşen görevi yapacak, bizde piyasaların, reel sektörün ihtiyaçlarını dikkate alarak ilave tedbirlerimizi alıyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, para politikasında kredibiliteyi ve yatırımcı güvenini tekrar kazanmanın tam zamanı olduğunu söyledi.

Analistler her ne kadar güveni tam olarak sağlama adına 7 Haziran'daki olağan toplantıda da bir miktar daha sıkılaştırma yapılması gerektiğine dikkat çekse de, dünkü açıklamadan "gerektiğinde ek parasal sıkılaştırma yapılacaktır" ifadesinin çıkarılması nedeniyle TCMB'nin 300 baz puanlık artışı yeterli görebileceğini ve daha fazla sıkılaştırma yapılmayabileceğini belirtiyor. Ancak bu noktada TL'deki seyrin TCMB'nin 7 haziran kararı açısından belirleyici olması bekleniyor.
Dolar/TL dün 4.9290'a kadar yükselerek tarihi zirveyi görmüş, TL dolar karşısında yüzde 5'e yakın değer kaybederek 2008'deki finansal krizden bu yana en büyük günlük değer kaybını yaşamıştı.
Karar sonrası dolar/TL sert gerilese de TL'nin halen dolar karşısında yılbaşından bu yana olan değer kaybı yüzde 18 civarında.

Bir analist piyasada bugün dalgalı bir seyir gözlenebileceğini söyleyerek, "TCMB'nin kararının ardından TL'deki kayıpların bir kısmı geri alınırken, kurda daha fazla düşüş olup olmayacağını özellikle döviz borcu olanların tutumu belirleyecek. Eğer gelinen seviyeleri yeterli bulur da döviz alımına geçerlerse TL'de değer kaybı görebiliriz. Alım için biraz beklemeleri halinde ise normal koşullar altında sabah saatlerinde kurda düşüşün biraz daha devam etmesi beklenebilir. 4.56-4.55 seviyeleri şu an destek konumunda" dedi.

TCMB'nin faiz artırımının geç geldiğine, daha önce yapılsaydı daha düşük bir faiz artırımının da yeterli olabileceğine dikkat çeken analistlere göre, banka bu artırım ile TL'de daha fazla değer kaybının önüne geçecek.

TL'nin dün zirve seviyesini görmesiyle yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 23'e ulaşmasıyla analistler, artık açıklamaların piyasalar üzerinde etki yaratmadığına, net bir adımın görülmesi gerektiğine dikkat çekiyordu.

Nitekim TCMB Türkiye piyasaları kapandıktan sonra yaptığı yazılı bir açıklamayla önce PPK'nın "yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere" toplandığını duyurdu. Daha sonra PPK kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bankanın piyasada izlenen en önemli faiz oranı olan Geç Likidite Penceresi faiz oranı (GLP) yüzde 13.5'ten yüzde 16.50'ye yükseltildiği açıklandı. Nomura kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, PPK kararı sonrası yaptığı değerlendirmede, "25 Nisan'da yapılan son artırımdan bu yana TL'deki değer kaybı yüzde 20'ye ulaşmıştı. Enflasyona geçişkenliğin yüzde 15 civarında olduğunu varsayarsak, bu yüzde 20'lik değer kaybı manşet enflasyona 300 baz puan civarında eklenecekti dolayısıyla bu adım ile enflasyonu yakalayacaklardır" dedi ve şöyle devam etti:
"Birkaç yüz baz puanlık artırım nedeniyle piyasa önümüzdeki dönemde daha fazla faiz artışı olasılığını dikkate alacaktır dolayısıyla bu da TCMB'ye yardımcı olacaktır. Ancak net-net 7 Haziran'daki olağan toplantıda da biraz daha sıkılaştırma görmeliyiz ki böylece reel faizi artırabilecek ve enflasyonu yakalamanın ötesine geçerek eğrinin önüne geçebilecekler." Demir diğer taraftan açıklamadan "gerektiğinde ek parasal sıkılaştırma yapılacaktır" ifadesinin çıkarıldığına dikkat çekerek, "Açıklamanın kendisi TCMB'nin bu artırımın yeterli olmasını istediğini gösteriyor ki bu piyasalara gönderilecek en iyi mesaj değil çünkü piyasa TCMB'yi test edebilir" dedi.

PPK açıklamasında Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği belirtildi. Metinde, "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" görüşü yer aldı.

JP Morgan raporunda ise TCMB'nin "sonunda" TL'deki sert zayıflamaya tepki verdiği belirtilerek, "Açıklama yine şahin bir tona sahipti ancak daha fazla sıkılaştırmaya yönelik ifade açıklamadan çıkarılmış. Bu da TCMB'nin artırımın en azından seçimlere kadar TL'yi stabilize etmek için yeterli olacağına inandığını ve 7 Haziran toplantısında daha fazla sıkılaştırma yapmayacağını ortaya koyuyor. Eğer TCMB 7 Haziran toplantısında uzun zamandır beklenen politika sadeleşmesine giderse bu güven, daha fazla tesis edecek ve TL'yi destekleyecektir. Daha uzun vadede ise seçim sonuçlarına ve yeni hükümetin ekonomi politikalarına bağlı olacak" denildi.

PPK açıklamasında, "Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir" görüşüne yer verildi.

TCMB'nin bu adımıyla birlikte enflasyon beklentilerinde yaşanan bozulmaya karşı bankanın 2017 yılı başından beri yaptığı sıkılaştırma 825 baz puana ulaşmış olacak. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (38)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • olaf25 Mayıs 2018 04:28

    Bir kere Dolar yükselmiyor, TL düşüyor. TL Suriye riyali karşısında da %18 değer kaybetti. Yani sorun Türk ekonomisinde. Yeteri kadar dolar kazanamıyoruz ihracat ve turizm ile. Adam fabrikatör oluyor, biraz ihracat yapıyor, ilk işi Alman mercedesi almak oluyor. Köprü yapılıyor, asfaltı Türk firma döşüyor ama çelik halatlar, mühendislik hesaplamalar Güney Koreli firmaya dolar kazandırıyor. Türkiye tekstil cenneti, milletvekilleri bürokratlar yabancı marka takım elbise giyiyor. Türkiye doğa harikası yerlerle dolu, bakanlar 100 kişilik heyetle dünyanın değişik ülkelerine her ay gezi düzenliyor, yiyor içiyor...

  • demirkan 24 Mayıs 2018 21:57

    1. 1. 2019 DAN İTİBAREN DOLARLA BOÇLANMAK YASAKTIR DİYECEKSİN. ABD MALLARINA 0/45 GÜMRÜK VERGİSİ KOYACAKSIN. BAK TL NASIL GÜÇLENİYOR. BUNU YAPMASSAN BELÂNI BULURSUN. BENDEN UYARMASI.

  • Urla25 Mayıs 2018 04:23

    soru cep telefonunu, benzini, alman mercedeslerini, ilacı, iş makinalarını nasıl alacaksın? öpücükle mi? insanlar ellerinde dolar olmadığı için yurtdışından dolar borcu alıp bu malları satın alıyor. sonra da Türklere tL cinsinden satıyor. En sonunda kazanılan TL dolara çevrilip borç ve faizi ödeniyor. Senin bakanların mercedese binerse, iphone kullanırsa, mazot kullanırsa, bittabi dolara ihtiyacı olacak...

  • Muharrem Ardıç24 Mayıs 2018 20:54

    abd dünya da en çok Türkiye yi seviyordur.neden derseniz çünkü dünyada dolar diğer para primlerine karşı değer kaybediyor bizde ise değerleniyor.Şöyle diyorlardır ya şu Türkler ne kadar dost insanlar en kötü günümüzde bizimle beraberler diyorlardır.

  • demirkan 24 Mayıs 2018 22:05

    DÜNYADA BİZİM GİBİ KUMARBAZ MİLLET YOK TA ONDAN. KUMAR DOLARLA OYNANIR. KIBRIS GÜRCİSTAN BULGAR. BU ÜLKELER BİZİM KUMAR TUTKUNLARI SAYESİNDE. EKONOMİLERİ KURTULDU. ONDAN SONRA HÜKÜMETE YÜKLEN. PİSLİKLER KREDİ ÇEKİP KUMAR OYNAYAN KERİZLER VAR.

  • ....gnçlk24 Mayıs 2018 18:47

    iç+dış borç 810 milyar dolar... yıllık borç dondurme cari açık gereksınımı 365 gun için 160 milyar dolar.... yani 1 yılda ülkemizde sağlıklı işlemler için en az 160 milyar usd lazım. ama merkezin kasa toplam 25 milyar dolar... usd ihtiyacı lazım bu nasıl gelecke ulkeye ??? borç alırsın... tahvil arttırırsın, faiz arttırırsın. ihracat arttırırsın, ihtalatı kesersin... imf boç istersin... yada hatır gonul bazı ulkelerden usd alır ülkeme gel fabrika kur dersin. DİKKAT: KAPUTİLASYON GİBİ AYRICALIKLAR VERME OSMANLI GİBİ GÖÇERSİN...

  • : )24 Mayıs 2018 21:43

    usd yi yükseltenler utansın. ekonomi politikaları ve yanlış rotalar usd yi de faizide yükseltti. hamlelerin sayısı azalıyor. gidişat iyi deil. bu mantıkla imf kucağına düşer bu ülke. Allah ıslah etsin.

  • ;24 Mayıs 2018 19:30

    bu gidişle cumhuriyeti de sizin gibiler göçertecek

  • abc24 Mayıs 2018 19:29

    anlaşıldı IMF ye mahkum olalım istiyorsun

  • bu dünyadan biri24 Mayıs 2018 17:56

    İki görüş var; birincisi Tayyip Bey dövizin bilerek yükselmesini sağladı diyen görüş. İkincisi dış mihraklar dövizi yükseltti diyen görüş. Sonuç olarak para devaüle edildi faizler yükseltildi. Şimdi ülkeye para girişi olacak. O para ekonomiye tekrar bir hareket getirecek. O zaman dış güçler para getirdi ekonomi düzeldi mi denilecek, yoksa Tayyip Bey bilerek dövizin yükselmesini sağladı ve ekonomiyi düzeltti mi denilecek? Ben Tayyip Bey bilerek dövizi yükseltti diyorum. O zaman ekonomi düzelirse Tayyip Bey düzeltti demem gerekecek. Keşke desem ama diyemeyeceğim, çünkü bu durum geçici olacaktır. Çok değil 1 sene sonra yine aynı şeyler yaşanacaktır. Çünkü üretmeden tüketiyoruz. Üstelik devlet tüketimi teşvik ediyor. Yani kısır döngüdeyiz.

  • sefer24 Mayıs 2018 17:46

    bu nasıl bir gidişattır bir günde yüzde artış vay halimize

  • ekonomist24 Mayıs 2018 16:51

    DOLARIN KİMIN ARTIRDIGI BELLI OLDU BÖYLE KONUŞÜRSANIZ BU DOLAR DAHA COK YOL ALIR SIZE ALLAH ALIL FIKIR VERSIN

  • Cenk24 Mayıs 2018 15:11

    Devletimizin daima arkasindayiz. Eniste, oglan sen boz, bizde arkandayiz, hemen bozcaz dovizimizi.

  • teo24 Mayıs 2018 14:09

    İnşaat sektörü etkilenir diye faiz artışını geciktirdiler o da bi halta yaramadı yazık...herşey bir kişinin dudağının arasında olup aa ekonomisi iyi olan ülke YOK,var diyen varsa yazsın öğrenelim.

  • pardus24 Mayıs 2018 13:38

    cahil kardeşlerim kimsenin kimseyle kavga ettiği yok. dünyadaki insanlar para kazanmak istiyor. türkiye'deki faizler düşük kalınca, üstüne TL de dğer kaybedince Japonya'daki yatırımcı TL'yi bırakıyor. Bu da TL'nin değer kaybetmesine neden oluyor. dikkat ederseniz doların değeri sabit, TL değer kaybediyor. TL Suriye parası karşısında da %18 değer kazanıyor mesela. sorun dolarda değil, sorun iyi yönetilmeyen Türk ekonomisi ve TL'de...

  • KILIÇ24 Mayıs 2018 13:28

    BU ÜLKEYE PARAYLA İHANET EDENLERİ LANETLİYORUM ERDOGANI DEVİRECEGİM DİYE YAPILDIGI AŞİKAR ANCAK TEPKİ OYLARI İLE OYLARIN KATLANACAGI BİLİNMELİ.

  • emekci24 Mayıs 2018 16:35

    2001'de dolar yükselirken başta Ecevit vardı, yardımcısı Devlet Bahçeli var idi.Sene 2018 başta Erdoğan var yardımcısı yine Devlet. Bence doların yükselmesi dış güçlerin değil, kötü yöneticilerin işi...

  • Kani24 Mayıs 2018 12:52

    Dolar/Tl Londra'da amerikan piyasasında belirlenir. Böyle olduğu müddetçe ülke büyüse bile gözü kör olanlar bu işin arkasına sığınacaktır. Türk ekonomik sistemi bütün sistemleriyle tanımlarıyla tezleriyle tamamen batı fikir dünyasının mantığı ve bilimi ile kurulu. E senden olmayana nasıl hakim olacaksın.

  • HASAN TOSUN24 Mayıs 2018 10:33

    O MEKANİZMALAR NERDE,SİZDEYSE NEDEN ÇALIŞMIYOR,BOYANIYORMU YAĞLANIYORMUDA ÇALIŞTIRMIYORSUNUZ,YAKITIMI YOK ,ADI VAR KENDİ YOK,AVARE KONUŞMA,VARSA ÇALIŞTIRIN KARDEŞİM ELİNNİZİ KOLUNUZU TUTANMI VAR.

  • vatandaş24 Mayıs 2018 13:29

    Demirkan; dövüşen nasıl dövüşüyor?

  • Güç24 Mayıs 2018 13:28

    Güçlü olmayıp gucluyum diye 5 kişiye saldirmayacan o zaman. Hem de paraları kendin ezip yanındaki halk arkadaşları sömürürsen güçlü olamazsın tabi. İngiliz alman yöneticiler vatandasimdan yemez

  • demirkan 24 Mayıs 2018 12:34

    SEN 5 KİŞİ İLE DÖVÜŞE BİLİRMİSİN. NE KADAR GÜÇLÜ OLURSAN OL.

  • erol g.24 Mayıs 2018 10:11

    YARIN/CUMA GÜNÜ GÜN SONUNDA BİR DOLAR 5 TL Yİ AŞARAK TENİ REKOR KIRABİLİR sadece kısa vadeli dış borçlarımızın artması merkez bankamızın stoklarının yetersiz olması değil psikolojik nedenlerle de paramız değer kaybediyor iş adamlarımız paralarını yurt dışına kaçırmak istiyor

  • Tam traji komik24 Mayıs 2018 09:57

    Dün merkez faiz arttırdı 2 saat sonra erdoğan seçimden sonra tedbir alacağız deyince hoop geldigimiz yere. BU ADAM KONUŞTUĞU SÜRECE DOLAR YÜKSELİYOR ÖZELLİKLE YAPIYOR. DOLAR ALANLAR AKP Lİ.

  • atakan24 Mayıs 2018 09:54

    Taksit taksit faiz yükseltilmez . 12.75 den 13.50 ye yükselttiğinde faiz 0,75 yerine 200 puan yükseltilseydi dolar 4.9284 olmazdı. Şimdi 300 puan yükseltildi ama bu da az gelecek. Bi 300 puan daha yükselmesi lazım . Yoksa dövizin ateşi sönmez.

  • şşş24 Mayıs 2018 18:47

    Chp zihniyeti işte demek siz iktidarda olsanız doların her yukselmesinde faiz artırırdınız şimdi faizler %200 olmuştu herhalde vay chp vay

  • Emekli24 Mayıs 2018 09:53

    akp ve Erdoğan artık seçimleri kaybedecek. Bu kesin. Ekonomik krizle geldiler, aynen geldikleri gibi de geri gidecekler. Artık yeni bir nefes lazım Türkiye'ye. 16 yılda ülkemizi geri götürdüler. Daha hala da cek cak ceğiz cağız larla ümit vadediyorlar.

  • Radu24 Mayıs 2018 13:34

    Aynen abi gelsin koalisyon. Millet parkının adını Selahaddin Demirtaş Parkı koyalım. Kardeş olalım.

  • emekci24 Mayıs 2018 09:38

    7 haziranda bir %3'lük artış daha olacak. o zaman dolar 4,44'te yani RABİA'da kalıcı olur. yoksa 5'i de geçer

  • hain biziz24 Mayıs 2018 09:29

    hep başkalarını suclayan asla kendimizde kabahat gormeyen bir toplumuz,sporda kotuyuz ,sanatta kotuyuz bu damı dıs güçlerin işi,kırmızı ışıkta gecer,pul biber yerine kiremit tozu satar,önemli yerlere kendi adamımızı hemsehrimizi koyar,sınav sorulaını yandaşımıza veririiz bunları bize başka ülkeler mi yaptırıyor

  • Ahmetk24 Mayıs 2018 15:21

    Bunlar daha önce yok muydu ve senin istediğin politik zihniyette bunlar olmayacak mı? Asıl beynindekini söyle, bunlar basit bahaneler...

  • xpara24 Mayıs 2018 09:07

    hainler işbaşında.dertleri faiz değil.ülkeye diz çöktürmek.onlara uyan hainler kendinize gelin.dolar bugün var yarın yok.ama devlet daima vardır.

  • gruop 24 Mayıs 2018 12:37

    SENİN YORUMUNA. 24 KİŞİ ONAYLAMIŞ. 75 KİŞİ HAYIR DEMİŞ. AL SANA HAİN. HAİN İÇİMİZDE.

  • no name24 Mayıs 2018 12:23

    Ne haininden bahsediyorsun sen? hep mi birileri bizi bitirmeye çalışiyor? Türkiyenin eli armut toplamasin ozaman oda birilerine diz çöktürsünde görelim. bikerede biz düşürelim baska ülkenin para birimini d birqzda onlar üzülsün niye biz yapamiyoruz bunu yada yapmiyoruzda hep dış mihraklar yapiyor bize. birakin bu palavralari. devletimizin ilelebet kalmasi için TL nin yukselmesi şart. YOKSA BİGÜN GELİP DIŞ BORÇLAR YÜZÜNDEN ÜLKEYE KİLİDİ KOYARLAR. MEVZU DOLAR DEGİL. MEVZU BİZİM PARAMİZİN DEGERSİZLESMESİ VE GİTTİKÇE DIŞ BORCUN KATLANARAK ARTMASİ.

  • vatandaş24 Mayıs 2018 10:39

    a haberi seyredip de buraya yorum yazmayın. kamu yatırımların dolar üzerinden. ithalat ihracatın dolar üzerinden. hammadde dolar üzerinden alıyorsun. sonra hainler işbaşında diyorsunuz. devletimiz elbette bakidir. devletimiz onu yönetenler kadar güçlüdür.

  • dolsa da olur dolmasa da24 Mayıs 2018 09:39

    dış mihraklar edebiyatını dolar 1.3 tl den 4 liraya gelene kadar yaptınız bitti. kendi seçmenleri bile yemiyor artık bu edebiyatı

  • emekci24 Mayıs 2018 09:37

    hainler tüm köprü geçişi ihalelerini dolara endeksl düzenliyor. dolar yükselince köprü geçişlerinden kazandıları para artacak. bu hainler köprü geçiş ihalerini niye yerli ve mlli paramız üzerinden yapmadı?

  • psiko24 Mayıs 2018 09:11

    al işte yalana inanan bir saf koyun daha,ekonomi yönetiminin beceriksizliğini görmüyor