E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar kurunda S-400 hareketliliği!---

Dolar kurunda S-400 hareketliliği!

Dolar kurunda S-400 hareketliliği!
25 Kasım 2019 - 08:51 borsagundem.com

Dolar/TL S-400 testleri yapıldığına yönelik haberlerin ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artırmasıyla yükseldi

Dolar/TL Ankara'da Rus hava savunma sistemi S-400'ler için test yapıldığı haberlerinin ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri artırmasıyla yönünü yukarı çevirdi.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7337 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7003 lira, en yüksek 5.7539 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3216 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1021 seviyesinde. Gram altın 269 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.02 seviyesinde.

Ankara Valiliği bugün ve yarın F-16 ve diğer hava araçlarının test uçuşları yapacağını açıklarken, medyada yer alan haberlerde söz konusu testin Rus savunma sistemi S-400'ler için yapılacağı belirtildi.

Ankara'da F-16'lar S-400 testi için havalandı

Ankara Valiliği'nden hafta sonunda yapılan yazılı açıklamada, "Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde yürütülen bazı projeler kapsamında bugün ve yarın Ankara semalarında, Valiliğimizin bilgisi dâhilinde Hava Kuvvetlerimize ait F-16 uçakları ve diğer hava araçları tarafından alçak ve yüksek irtifada test uçuşları yapılacaktır" denildi.

Milliyet gazetesinin internet sitesinde yer alan ilgili haberde, "Edinilen bilgiye göre, savaş uçakları S-400'lerin radar testleri kapsamında havalanacak" ifadelerine yer verildi.

Ankara ve Washington, Türkiye'nin S-400 sistemini satın alması konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Washington S-400'lerin NATO'nun savunması ile uyumlu olmadığını ve F-35 savaş uçağı için tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Ankara ise Rusya'dan satın aldığı S-400 sistemini geçen Temmuz ayında teslim almaya başladı, ancak sistem henüz aktive edilmiş değil. Ankara Moskova ile güçlü ilişkilere atıfla S-400'lerden vazgeçmeyeceğini belirtiyor.

Pentagon, Türkiye'nin Temmuz ayında Rusya'dan S-400'leri satın almasının ardından Türkiye'yi F-35 programından çıkarmıştı. Öte yandan bu haber bugün TL'nin de gelişmekte olan ülke para birimlerinden açık ara negatif ayrışmasına neden oldu.

TL bugün %0.5 değer kaybı ile dolar karşısında açık ara en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi konumunda. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/TL ABD-Türkiye ilişkilerinde kilit olabilecek S-400'lerden vazgeçilmeyeceğini teyit eden gelişmeler nedeniyle benzer para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bugün 5.71'den 5.74'e doğru yaşanan yükselişin nedeni S-400 testi yapıldığına dair haberler oldu" dedi.

Geçen hafta Reuters'ta yayımlanan bir haberde ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin Washington ile yaşadığı çıkmazı çözüme kavuşturmak için Rus yapımı S-400 füze savunma sisteminden "kurtulması" gerektiğini belirtilmişti.

Dolar/TL geçen hafta yaklaşık iki ayın en düşüğü olağan 5.6855'e kadar geriledikten haftaya 5.71 civarında başlamıştı. Kur son haftalarda 5.70 etrafında dar bantta seyrediyordu.

Son dönemde TL, bugün hariç olmak üzere oldukça düşük bir oynaklık gösteriyor. Ağustos 2018 kur krizi döneminde 60 seviyesine yaklaşarak tarihi zirveyi test eden 1 ay vadeli ima edilen volatilite bugünlerde tek hanede seyrediyor.

YILIN SON FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Piyasalarda yakından izlenen ve TL'de yön belirleyici olabileceği düşünülen bir gelişme ise 12 Aralık'ta yılın son faiz kararı olacak.

Bankacılar toplantı tarihinin yaklaşmasıyla beklentilere göre TL'de baskı da görülebileceğini ancak küresel düşük faiz politikalarının ve TL'de oynaklığın oldukça azalmış olmasının TCMB'nin elini kuvvetlendirdiğini belirtiyorlar.

TCMB son üç toplantısında faizleri 10 puan indirimle %14'e çekti ve indirimlerin önemli bölümünün tamamlandığı sinyalini verdi. Banka ilerleyen dönemde faiz indirimlerine kapıyı kapatmadı ancak sonraki adımların veri odaklı ve daha sınırlı olabileceği sinyali de verdi.

Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda yaşanan sert düşüş eğilimi ardından bugünlerde yatay seyir izleniyor. Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot kapanış ortalama %12.40 bileşik seviyesinde, bugün ise %14.56 seviyesinde gerçekleşti. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde ise Perşembe spot kapanışta ortalama bileşik getiri %11.86 bugün son işlem %11.93 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)