E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL 5.32 seviyesine kadar geriledi---

Dolar/TL 5.32 seviyesine kadar geriledi

Dolar/TL 5.32 seviyesine kadar geriledi
26 Mart 2019 - 08:11 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın proaktif hamleleri dolar üzerinde etkili oldu. Dolar kuru 5.32 TL seviyesine kadar geriledi

TL'de Cuma günü yüzde 6'yı aşan değer kaybının ardından TCMB'nin adımları ve swap faizlerindeki yükseliş sonrası TL dolar karşısında kayıplarını büyük ölçüde telafi etti.

Çetinkaya: Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak

 

Merkez Bankası'ndan Swap hamlesi geldi

 

TCMB repo ihalesi açmadı

Dolar saat 23:42 itibariyle 5.3239 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3222 lira, en yüksek 5.5935 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1248 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1298 seviyesinde. Gram altın 231.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.54 seviyesinde.

TCMB dün ve bugün bir hafta vadede repo fonlaması gerçekleştirmeyerek örtülü faiz artırımına giderken, döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarıldı.

TCMB bir diğer adımla ise iki gündür TL karşılığı döviz depo piyasasında ihale açmıyor. Bankacıların verdiği bilgiye göre repo ihalesi açılmaması ortalama fonlama maliyetini yüzde 24'ten yüzde 25.50'ye çıkarırken, diğer iki adım ise TCMB rezervlerine bir haftada en az 2.5 milyar dolar katkı sağlayacak. Bu adımların ardından dün yüzde 24.31'e yükselen ortalama fonlama maliyetinin bugün yüzde 24.60'a Cuma günü itibarıyla ise yüzde 25.50'ye yükselmesi bekleniyor.

Öte yandan TL'deki sert değer kaybı ardından yabancı bankaların TL elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında Türk bankaların yasal sınırların da oldukça altında TL sağlama eğilimi neticesinde gecelik faizler yüzde 330'a, haftalık vadede ise yüzde 125'e kadar yükseldi.

Getiriler geçen hafta gecelik vadede yüzde 22, haftalık vadede yüzde 24 civarında seyrediyordu. Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi dört kaynak Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türk bankalarının işlemlerini "önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25'in oldukça altında kalacak" şekilde şekillendirdikleri söyledi.

Londra swap piyasasında TL likidite elde eden yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL'nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanılıyordu.

BDDK'nın kararı ve dün başlayan Türk bankalarının eğilimi piyasadaki likiditeyi azaltarak TL'nin maliyetini yükseltti. Yabancılar için TL maliyetindeki artış ve TCMB'nin Cuma gününden attığı adımlar TL'deki değer kaybını sınırlayan önemli etkenler oldu.

Bir bankacı, "Yurtdışındaki uzun pozisyonları çözmek adına TL kısıldığından Londra'da gecelik swap faizleri çok sert yükseldi. Yabancı yatırımcının elindeki TL çok azaldı ve TL ihtiyacı olan bu kadar yüksek faizleri göze alıyor. Bunun da etkisiyle dolar/TL gevşiyor" dedi. Öte yandan dolar/TL'de bu sabah sert hareketler gözlendi.

Dolar/TL Cuma gününe 5.46 civarında başladıktan sonra gece saatlerinde 5.8490'a kadar yükselmiş ve TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.5 civarı olmuştu. Dolar/TL Cuma günü 5.7625 seviyesinden kapandı. Dün Reuters'da yer alan bir analize göre TL'deki değer kaybında TL mevduat getirilerinde umduğunu bulamayan ve seçim öncesi TL'ye güveni azalan bireysel yerli yatırımcıların dövize yönelme kararları geçmişteki kur hareketlerine göre bu kez daha belirgin bir rol oynarken, henüz bu yatırımcıları TL'ye yönlendirecek bir adım ise atılmadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü Golan tepelerine ilişkin açıklamaları ABD ile ilişkilerin daha da kötüye gidebileceği endişelerini artırırken, BDDK hafta sonunda TL'nin dolar karşısındaki kaybı sonrası ABD merkezli uluslararası banka JP Morgan hakkında inceleme başlattı.

Öte yandan Erdoğan da hafta sonundaki mitinginde, seçim sonrası bu tür provokatif eylemlere girmenin faturasını "ağır keseceklerini" söyledi. Analistler bütün bu gelişmelerin yabancı yatırımcılar tarafından "baskı" olarak algılandığını ve Türkiye'ye yatırım ilgisini azaltabilecek bir unsur olduğunu belirtiyor.

Bankacılar dolar/TL'de gözlenen sert yükselişin ardında aslında birçok neden olduğuna dikkat çekiyor. Bu çerçevede Golan Tepeleri açıklamaları, S-400 konusu, TCMB'nin rezervlerindeki azalma, lokallerin yoğun döviz talebi ve rekor seviyelere yükselen döviz mevduatları, Fed sonrası global büyüme endişeleri, kurda kalıcı bir gevşeme sağlanamaması gibi unsurların fiyatlandığı belirtiliyor. Öte yandan tahvil faizlerinde de yükseliş gözleniyor.

Buna göre gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik dün spot kapanışta son işlemde yüzde 16.94, valörde yüzde 17.42'ye kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 17.35 seviyesindeydi. Bugün ise spot piyasada yüzde 17.58 seviyesinden kapandı. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise dün spot piyasada son işlemde yüzde 18.76, valörde yüzde 19.54'e kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 18.66 seviyesindeydi. Bugün ise spot piyasada son işlemde yüzde 19.54, valörde saat 1431'de yüzde 19.53 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika27 Mart 2019 07:39

    TL ile Rusya,İran ve bazı Asya ülkeleriyle ticaret yapacaktık, Türk parasını bizim bankalar bulamıyor ve yurt dışında TL kurumuşken nasıl olacak ki dış ticarette dolar yerine kullanılan para TL olacak.

  • Yahya27 Mart 2019 00:26

    Şimdi yabancı yatırımcı olalım 100 bin tl lik dolar bıraktınız karşılığında 195 bin tl alıyorsunuz. %95 faiz veriyorlar niçin çünkü ülkeye döviz girmiyor. Bu swap puanıyla emin olun doların 3 tl olması lazım. Üretmeden olmaz. Atatürk her fabrika bir Kaledir derken boşa dememiş

  • Yatırımcı 27 Mart 2019 00:07

    Merkez bankası uçlarda hareket ediyor. Swap faizlerini aşırı yükseltti. Cds 400 puana çıktı Yabancı yatırımcı gelmeyebilir. İhaleyi iptal etti TL yi azalttı içeride faiz yükseldi. Sadece bunu maks seçime kadar 50 kuruş doları indirmek için yaptı. Umarım etkisi uzun olmaz.

  • belirsizlik27 Mart 2019 00:06

    döviz hesapları dolarla doldu kayıtlı 200 milyar dolar artı kayıt altında olmayan kim bilir 20 milyar dolar belki daha fazla miktarda para olabileceğini tahmin ediyorum. yani dolar talebi büyük miktarda azalmış olmalı. ytd.

  • Murteza26 Mart 2019 23:54

    Doların inmesi çıkması hiç önemli değil , uzman bir ekonomist dolara müdahale etmez.Doların ne olacağına piyasa karar verir.Piyasaya göre dalgalanır , dolara müdahale edilmez.Siz faizleri düşürün faizleri !!!!!!!!!! Eğer faizleri düşürürseniz dolar hakettiği yere oturur belli bir band içerisinde dalgalanır.Türkiye de ekonomi bilen yok anlayan da yok.Yıllar önce dalgalı kur a geçildi bundan bile haberleri yok doları düşürmek için faizi şişirdiler ne oldu ???????????? inadına dolar yükseldi.FAİZİ DÜŞÜR , DOLARI SERBEST BIRAK.bak ekonomi nasıl düzeliyor , enflasyon düşüyor.Ama herşeyden önemlisi Sakıp Sabancının dediği gibi çalışmak çalışmak çalışmak akabinde üretim.

  • Vatandas 26 Mart 2019 23:43

    Sabahada düşüşün devamı gelir insallah........

  • istikrarı özledim.26 Mart 2019 23:17

    ya dursun durdugu yerde ne diye çıkıyor 50 kuruş...ne diye düşüyor 50 kuruş.istikrar lazım bizlere. düşürecek güç varsa 5 altına bir günde düşürelim neden olmuyor? faizleri yuzde 20 den yuzde 10 a çekelım sonra bide dovizi düşürelim.. nedne olmuyor? faizleri geri çekelım düşürecek gücümüz varsa neden olmuyor ?gelişmiş ülkelerden neyimiz eksik.düşen-yükselen TL aslında. sadece usd çıkmadı artmadı yani. sorun başka bişi.

  • Kurt26 Mart 2019 23:14

    Reis dolara müdehale etti çıkmıyor çıkmayacak gibi duruyor Reis gerekirse üstüne çıkar oturur yine çıkartmaz ADAMSIN Reis💪

  • :))26 Mart 2019 23:05

    Evet yükselirken, gizli lobiler (sır dolu x ler) düşerken ise, ben yaptım diye yarışan siyasiler :D   "iyi bişe oldumu sahiplenen çok, kötü bişe oldumu haberim yok" bunun için seçimlere hazırız.

  • ahmet26 Mart 2019 22:48

    batıyorrrrrrrrrrrrrrrr dolarcılar batıyorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

  • Ahmak group 26 Mart 2019 23:08

    Ahmak borsacılar batıyor eseas körmüsün?

  • Reha Muhtar 26 Mart 2019 22:34

    Hey dövizciler ! Acı çar mı acı ...

  • vatandaş26 Mart 2019 22:44

    Çar...!

  • AhmetK26 Mart 2019 22:27

    İçümizdeki hainler, dogru soyleyin doların dususunden cook uzuluyorsunuz degıl mi? Tuuhh yuzde 3 dusmus, Tayyip gitmeyecek sanırım... Hee bu tiplere bi bilgi; belediye secımı bu, ak parti oy kaybetse de 4 yıl daha iktidarda. Biraz daha uzulun, yada dualarınıza devam edın belki kriz cıkar. Ahhh hainler ahh..

  • raskoln 26 Mart 2019 23:44

    raskoln seni sevmedi dostum,я не люлю тебя

  • Ahmak group 26 Mart 2019 23:09

    Düştü de be kadar düştü acaba,?nerelerden nereye geldi balık hafızalı....

  • yahu26 Mart 2019 23:06

    yahu benzin düşecek mi? onu söyle cazgır gibi ötürsün. hayat pahalılıgı bitecek mi? onu anlat. yağdanlık gibi olmuşsun. 

  • Keklik26 Mart 2019 21:49

    Merkez bankası seçim öncesi dolar yükselmesin diye piyasaya dolar satıyordu ama rezervler 10 milyar doların altına kalınca piyasaya dolar vermeyi bıraktı. Bunu görenler TL borç alıp dolara yüklendi. Merkez bankası önce piyasaya TL borç verme faiz oranını %25e çıkardı, sonra yıl vadeli dolar mevduatına uygulanan vergi oranını artırdı. Bu geçici uygulamalar zaman kazandırır ama büyüme eksiye düştüğü için dolar yükselmeye devam eder

  • AhmetK26 Mart 2019 22:31

    Sayın yorumcu: buyume ve dolar arasındakı ilişkiyi anlatırmısınız., iktisat okudum, sizinki gibi bi teorem duymadım. Dogru soyle, bu tespit mi, dilek mi? Not: sadece Abd buyume verısı dovizi etkıler. Tam tersıne ileri duzey analiz yapacaksak: buyume olmazsa, enfşasyon ve carı acık duser.bunlarda dovıZi dusurucu olaylardır. Biraz bilerek yorum yapalım. Bilmediğimiz konularda konusmayalım.

  • KY26 Mart 2019 21:43

    Çok mutlu oldum ve azda olsa yeniden alma imkanım oldu.

  • AhmetK26 Mart 2019 23:12

    Biraz bekleseydın, daha ucuza alırdın. Tuuhh elinde patladı..

  • VOLKAN ATEŞ26 Mart 2019 21:31

    TL düşecek diye borçlanmış. Şimdi ise o borcu geri ödemesi istenmiş. Kısacası kumar borcunu ödemek için gidip yüzde 235 faizle para bulmak zorunda kalmış. Olan kumarcıya olmuş ama biz hala kendimizden korkuyoruz şu kızdırdığımız kumarbaz sonra bize günümüzü göstermesin diye. Mevzu budur. Yoksa biz yüzde 235 faiz ödemiyoruz merak etmeyin. Temerrüte düşüp bir daha o piyasada iş yapamam diyen kumarbazlar tefeciye ödüyor o faizi.

  • Faiz ?26 Mart 2019 21:18

    Her seferinde faiz artıyor, döviz deposu azalıyor. Ne anladık bu işten

  • Yagiz26 Mart 2019 21:01

    Faiz lobisi merkez bankasına ayar verdi

  • Mehmet yılmaz 26 Mart 2019 21:06

    Reis faiz tüm kötülüklerin anası diyordu ama damadı ikna etti onu faizin kerametleri hakkında. Tefecilere yüksek faiz ödeyip, şerlerinden emin oluyorlar artık. Win win yani

  • analist26 Mart 2019 19:30

    merkez dolara ancak 29 marta kadar baskı yapar bilanço kapanışına kadar böyle seyreder sonrası nı düşünemiyorum nisan ayı dış borç  ödemesi 8 milyar dolar ayrıca seçimden de öncelikli s 400 problemi

  • Psıkopat Okıe26 Mart 2019 16:08

    Okıe bir psıkopattır,atıyor ve hayal görüyor inanmayınız.

  • mehmet yılmaz26 Mart 2019 15:37

    kökü dışarıda olanlara ve içerdeki maymunlarına  kol saati takıldı swap ile.

  • Pardus 26 Mart 2019 21:10

    Kökü içerde olan rusya ile doğalgaz anlaşması yapıp tüm şehirler milli ve yerli rus gazına kavuştu. Bu dost rusya doğalgazın parasını Dolar ile tahsil ediyor, S400leri de Dolar ile satıyor.

  • Koala26 Mart 2019 21:02

    Borsa ile kime bilezik takıldı peki?

  • Bika26 Mart 2019 14:12

    2 yılık tahvillere gelen satışlar 5,50 altının pek kalıcı olmadığını gösteriyor.

  • Pardus26 Mart 2019 08:41

    Londrada swap faizler gecelik %95olmus (yıllık oran). Resmen ingilteredeki faiz lobisine diz çöktü hükümet, geçmiş olsun

  • ...26 Mart 2019 18:56

    pardus sen swap olayını anladığından emin misin yoksa dalga mı geçiyorsun

  • AhmetK26 Mart 2019 18:08

    Ben okudugumdan bu faizi doviz almak isterlerse yabancıların odeyecegını anladım.. ikimizden biri anlama özürlüyüz sanırım...

  • Okie Dokie26 Mart 2019 12:45

    İsrailli bir yatırımcı olarak %95 faiz almanın mutluluğu ve çoşkusunu yaşıyorum. Tanrı siz türkleri kutsasın. Kazandığım faiz ile ömür boyu çalışmadan hayatımı sürdürebilirim. Memleketim İsrail'e bir adet sinagog yaptıracağım paramın bir kısmı ile.