E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar jeopolitik kaygılarla yükselişini sürdürdü---

Dolar jeopolitik kaygılarla yükselişini sürdürdü

Dolar jeopolitik kaygılarla yükselişini sürdürdü
11 Ekim 2019 - 08:35 borsagundem.com

TL artan jeopolitik endişeler ve ABD'den yaptırım riskiyle baskı altında kalmayı sürdürdü

Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik harekatın başlaması ardından dolar/TL artan jeopolitik endişeler ve ABD'nin yaptırımı da içeren açıklamaları ardından ikili ilişkilere yönelik endişelerle baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.8796 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.8233 lira, en yüksek 5.8831 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4879 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1038 seviyesinde. Gram altın 279.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.23 seviyesinde.

Dolar/TL dün 5.8985'e kadar yükseldi ancak günü illikit işlemlerde 5.85 civarında tamamladı. Kur en son 27 Ağustos'ta gece saatlerinde illikit piyasada 6.47 seviyesi test etmişti. Güniçi likit piyasada ise kur en son 19 Haziran'da 5.90 seviyesinde işlem görmüştü.

Türkiye Çarşamba günü, ABD'nin İslam Devleti militanlarıyla mücadelesinde başlıca müttefiklerinden olan Suriye Demokratik Güçleri'nin ağırlığını oluşturan ve Ankara'nın terör örgütü olarak gördüğü YPG ve İslam Devleti militan örgütüne karşı Suriye'de sınır ötesi harekat başlattı.

Suriye'deki operasyonun üçüncü gününde sınırlarına yönelik tehdidin ortadan kalkması için 30 km derinliğe inilmesi gerektiğini savunan Türkiye NATO ülkelerinden daha güçlü dayanışma beklerken, NATO ise İslam Devleti militanlarıyla mücadelede kazanımların korunması gerektiğini vurguluyor.

Kur Eylül ayı başından bu haftaya kadar genel olarak 5.60-5.75 bandında oldukça yatay seyretti ancak artan jeopolitik endişeler ve yaptırım tehdidi bandın kırılmasına neden oldu.

Operasyonun ardından piyasalardaki ilk etki, hisse senetlerinde %5'in, TL'de %3'ün üzerinde ve 10 yıllık tahvil getirisinde 80 baz puanın üzerinde kayıp olarak yansıdı.

Bankacılara göre bu hafta Türkiye piyasalarında yaşanan kayıp "sınırlı" çünkü fiyatlamalar henüz "büyük bir risk" unsuru olarak görülen ABD yaptırımlarını tam olarak içermiyor. Piyasalar ABD'den yaptırım tehdidini ekonomi için oldukça "ciddi bir tehdit" olarak görüyor ancak bugünden fiyatlamayı da tercih etmiyor.

Bu çerçevede 13 Kasım'da yapılacak olan Erdoğan-Trump görüşmesinin kritik olduğuna dikkat çekiliyor. Bankacılar hafta başından bu yana TL'yi kamu döviz arzının artması, bireysel ve kurumsal döviz satışlarının desteklediğine de dikkat çekiyorlar. Dolar/TL'nin oldukça baskı altında kalsa da 5.90 seviyesini aşamadı.

Bankacılar dolar/TL'de yaptırım fiyatlamasının 6 seviyesinin altında yapılamayacağını dolayısıyla bugünkü seviyelerin yaptırım ihtimalinin fiyatlara girmediğini gösterdiğini de belirtiyorlar.

Diğer yandan TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi de TL'de kırılganlığı artıyor.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde son aylarda belirginleşen düşüş eğilimi TL'deki değer kaybı ile birlikte yerini yükselişe bıraktı. Ancak yükselişe rağmen Mayıs'ta %21 seviyesinde olan 10 yıllık tahvilde düşüş hâlâ 7 puana yakın. Gösterge 10 yıllık tahvilde dün son işlem %14.63 seviyesindeydi bugün ise işlem gerçekleşmedi. İki yıllık gösterge tahvilde ise dün son işlem %14.83 seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.99 valörde saat 1653'te som işlem %15.08 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)