E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar günlük zirvesini tazeledi---

Dolar günlük zirvesini tazeledi

Dolar günlük zirvesini tazeledi
16 Mayıs 2019 - 08:16 borsagundem.com

Gün içerisinde 6 TL seviyesinin hemen üzerinde dar bantta seyreden dolar, akşam saatlerinde günlük zirvesini tazeleyerek 6.0526 seviyesini gördü

Dolar saat 23.49 itibariyle 6.0511 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9909 lira, en yüksek 6.0529 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.7535 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1190 seviyesinde. Gram altın 249.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.99 seviyesinde.

Dolar/TL geniş bantta sert dalgalanmaların ardından bugün 6 seviyesinin hemen üzerinde dar bantta bir seyir izledi. İstanbul seçimlerinin yenilenme kararı ardından piyasalarda siyaset gündemi yakından takip ediliyor.

Bir diğer taraftan ise küresel ticaret savaşları ve ABD ile ilişkiler de yakından takip edilen konuların başında yer alıyor.

ABD'nin Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei'ye sert yaptırımlar getirmesinin ardından küresel piyasalarda satış baskısı kuvvetlendi. Ancak sabah saatlerindeki küresel satış baskısı güniçinde gelişmekte olan piyasalara yayılmadı.

Bankacılar kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den yapılan açıklamaların "TL negatif" olduğunu belirtirken bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Moody'sin negatif etkisi hissedildi. Ancak zaten olumlu bir görüş beklenmediği için negatif etki de sınırlı" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's kıdemli analisti Yves Lemay kredi notunun tekrar düşürülmemesi için Türkiye'nin kapsamlı ve güvenilir bir ekonomik plan ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Moody's Türkiye'nin kredi notunu geçen yıl Ağustos ayında Ba3 ile yatırım yapılabilirin üç kademe altına indirdi. Kredi notunun sahip olduğu negatif görünüm gelecek 12-18 ay içerisinde notun indirilme ihtimali olduğunu gösteriyor.

Öte yandan bankacılar TCMB'nin açıkladığı beklenti anketinde geleceğe yönelik tahminlerin daha da kötüleştiğinin görüldüğüne de dikkat çektiler.

Beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16.23'ten yüzde 16.68'e yükselirken büyüme beklentisi 2019 için yüzde 0.6'tan yüzde 0.3'e geriledi. Anket TCMB faiz indirimi beklentilerinin ötelendiği de teyit etti.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek bütçe genişletici adımlar, yerel seçimlerin tekrarı kararı, son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydır aralıksız döviz biriktirme eğilimi, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Merkez Bankası'nın 150 baz puanlık sıkılaştırmasının yanı sıra TL'yi desteklemek için kamu bankaları geçen hafta 4.5 milyar dolara ulaşan döviz satışı da yaptı.

İşlemciler bu hafta da benzer satışların yaşandığını belirtiyorlar ancak tutar konusunda net bir fikir sahibi değiller.

TCMB'nin sıkılaştırma adımları sonrası gecelik vadede faizler bir süredir bankanın politika faizinin 150 baz puan üzerinde yüzde 25.50 civarında şekilleniyor.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ise kademeli artışını sürdürerek dün itibarıyla yüzde 25.07 seviyesine yükselmiş durumda. TCMB yeni bir adım atmaz ise ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin haftayı yüzde 25.50 seviyesinde tamamlayacak.

TCMB'nin ve ekonomi yönetiminin dolarizasyonu caydırmayı amaçlayan BSMV artışı ve zorunlu karşılık adımları da piyasalarda yakından takip ediliyor.

Başta kamu bankalarının döviz satışları olmak üzere bu adımların da etkisiyle dolar/TL 6.24'ten 5.95'li seviyelere kadar gerilese de 6 seviyesinin altında kalıcı olarak işlem görmüyor.

Yeniden ihracı hafta başında gerçekleştirilen iki yıllık gösterge tahvilde dün son işlem yüzde 25.87 olurken 10 yıl vadeli gösterge tahvilde ise yüzde 19.55 seviyesindeydi.

Bugün spot piyasada ortalama bileşik faiz iki yıllık göstergede yüzde 25.99 aynı saatte valörde son işlem yüzde 25.99 oldu. 10 yıllıkta bugün işlem gerçekleşmedi.

Hazine Mayıs ayı iç borçlanma programını bu hafta düzenlediği 4 ihale ile tamamlamadı ancak maliyetler sert yükselmiş durumda.

Artan harcamalar borçlanma ihtiyacı artışına da neden olurken, bunun enflasyondaki yükselişle aynı dönemde yaşanması ikincil piyasalarda faizlerde sert yükselişleri de beraberinde getiriyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çalarsaat16 Mayıs 2019 23:41

    2.5 liradan dolar alan yanar diyen bi jöleli vardı..sahi nerelerde artık o? bir de kameralar önünde 3.30dan dolar bozdururken fotoğraf çektiren eski futbolcu vardı...ekonomiyi düze çıkarmadan bağırıp çağırmakla ona buna atar yapmakla olmuyormuş demek ki...bağırınca düşen bir döviz kuru daha görülmedi. yapısal reformları bir an önce hayata geçirmek ve israftan kaçınmak gerek...yapamayacak olanların yetkili makamları işgal etmeyip yapabileceklere devretmesi gerek. esas beka bu şekilde oluyor. suni beka söylemleriyle değil...

  • KILIÇ16 Mayıs 2019 23:27

    TÜRKÜM ,DOGRUYUM, ÇALIŞKANIM KELİMESİ RESMEN BİTTİ HERGÜNÜMÜZ TATİLE DÖNÜŞTÜ PARAMIZ DA DÖVİZE DÖNÜŞTÜ .BU DURUMU HÜKÜMET BİR DÜŞÜNMELİ ŞU OKULLARDA TATİLİ UZATMAKTAN VAZ GEÇMELİ DÖVİZ ALIM SATIMI MERKEZ BANKASI ELİ İLE YAPILMALI HER KÖŞEDE BİR DÖVİZ BÜFESİ OLMAMALI.

  • kaybet16 Mayıs 2019 22:01

    yabancılar artırıyordur,enis oksuzun telekomu sattırmam muhabbetine döndü.

  • koltuk 16 Mayıs 2019 17:58

    ahhh koltuk ahhhhh ,şalvar davasına döndük...

  • Okie Dokie16 Mayıs 2019 16:14

    4.80 bekleyen yerli ve milli kardeşlerimi seviyorum.