E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar güne kritik seviyenin altında başladı---

Dolar güne kritik seviyenin altında başladı

Dolar güne kritik seviyenin altında başladı
11 Mart 2021 - 08:46 borsagundem.com

ABD tahvil getirilerinde iki gündür yaşanan gerilemenin de desteğiyle dolar/TL kuru, 7,50 seviyelerinin altına çekildi. Benzer şekilde euro da, 8,95 liradan işlem görüyor.

Döviz kurlarında haftanın ilk günü yaşanan yüzde 3'leri bulan yükselişler, ABD tahvil getirilerindeki düşüşler birlikte salı ve çarşamba günü gerilerken, dün, günün son saatlerde 7,50'nin altına gerileyen dolar/TL, bu sabah saatlerinde 7,48-7,49 bandında seyrediyor. Dolar ile benzer şekilde euro/TL de 8,95'lerden işlem görüyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisindeki yukarı yönlü hareketlerin etkisiyle 6,90 seviyelerinde seyreden dolar/TL, 7,78'in üzerine kadar yükselmişti.

Türkiye'de ödemeler dengesi verilerinin izleneceği yeni günde, yurt dışında Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı yakından takip edilecek.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık Kovid-19 yardım paketi, Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 211’e karşı 220 oyla kabul edildi. Konu ile ilgili açıklama yapan

ABD Başkanı Joe Biden, bu yasanın ABD vatandaşlarına korona virüs krizinin ortasında mücadele, savaşma şansı vereceğini söyledi.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci, aşılama hızına bakıldığında ABD’nin salgın öncesindeki düzeyde “normal yaşama” Ağustos sonu ya da Eylül başında dönebileceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, korona virüs pandemisinde önümüzde daha 3-4 aylık zorlu bir dönem olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikalı ve Çinli yetkililerin 18 Mart'ta Alaska'da yapacakları toplantının ABD'nin Pekin'e ilişkin endişelerini "açık sözlü, samimi" bir şekilde ortaya koyması için bir fırsat olacağını söyledi.

AB Komisyonu'nun bütçe ve yönetimden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Avrupa Birliği’nin korona virüs toparlanma fonunu desteklemek için ortaklaşa yapılacak tahvil ihracı için bir piyasa yapıcılığı sistemi oluşturacağını söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Merkez Bankası tarafından açıklanacak ödemeler dengesi günün en önemli verisi olacak. Foreks'in 12 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Ocak ayı cari işlemler medyan tahmini 1 milyar 675 milyon dolar açık olarak belirlendi (10.00).

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2020 yılı son çeyrek dönem için verimlilik istatistiklerini yayımlayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören şirketlerin ve bankaların 2020 yılına ilişkin bilançolarını açıklamaları sona eriyor.

YURT DIŞI GÜNDEM

Yurt dışında en önemli gündem Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı olacak. ECB'nin bu ayki toplantısında da faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor. ECB'nin refinansman operasyon gösterge faizi yüzde 0,00, mevduat faizi yüzde -0,50 seviyesinde bulunuyor (15.45).

Açıklamanın ardından ECB Başkanı Christine Lagarde, basın toplantısı düzenleyecek (16.30)

ABD'de işsizlik başvuruları (16.30), JOLTS açılan iş (18.00) ve 30 yıllık tahvil ihalesi izlenecek.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık 'Petrol Piyasası Raporu' açıklanacak.

Altında haftalık zirve

Dolar/TL 7,50 seviyesinin altını gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)