E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar Fed sonrası 1 haftanın yükseğine tırmandı---

Dolar Fed sonrası 1 haftanın yükseğine tırmandı

Dolar Fed sonrası 1 haftanın yükseğine tırmandı
09 Kasım 2018 - 09:08 borsagundem.com

Dolar/TL Fed'in faiz artışlarına devam edeceği algısıyla yeniden 5.50 üzerini gördü, Hazine açıklamasıyla faizler düşüşte

Dolar/TL bu hafta 5.30 ile test ettiği üç ayın en düşük seviyelerinden ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarına devam edeceği algısıyla birlikte yönünü yukarı çevirdi.

Hazine'nin finansman ihtiyacının azaldığını belirterek, gelecek hafta yapacağı altı ihaleden üçünün yapılmayacağını açıklamasıyla 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik getirisi bu sabah işlem geçen yüzde 17.80'li seviyelerden yüzde 17.02'ye kadar geriledi.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde değer kayıpları gözlenirken TL'deki kayıpta diğer para birimlerine paralel gerçekleşti.

Küresel döviz piyasalarında, yatırımcıların dikkati ABD'nin ve faiz oranlarının aşırı düşük kaldığı Japonya gibi diğer büyük ekonomilerin para politikaları arasındaki farklılıklara kaymış durumda.
Fed kararı sonrası önümüzdeki dönemde ABD ile diğer büyük ekonomilerin faiz farkının daha da açılacak olması fiyatlamalara da yansımaya devam edecek.

Analistler aynı zamanda Fed'in gelecek yıl da daha fazla faiz artırımı yapmasını da bekliyor.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi <.dxy> bugün 96.9'u aştıktan sonra 96.75 ile bir haftanın zirvesinde işlem görmeye devam ediyor. CME grubunun FedWatch verilerine, Fed'in Aralık ayında 25 baz puan faiz artırımı yapma olasılığı yüzde 75.

Saat 18:05 itibariyle dolar 5.4680 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.4514 lira, en yüksek 5.5420 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2052 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1350 seviyesinde. Gram altın 212.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.71 seviyesinde.

ABD seçimleri, İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, Brexit süreci, ABD faiz kararları küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak izleniyor. Türkiye özelinde ise ABD-Türkiye ilişkilerindeki iyileşme izleniyor.
TCMB'nin TL faizini yüzde 24'e yükseltmesi, ABD-Türkiye ilişkilerinde iyimser seyir, İran yaptırımlarından muafiyet ve atılan adımların da desteğiyle kur son üç ayda 7.24'ten 5.3025'e
kadar geriledi. En düşük seviye bu hafta test edildi. TL'deki yüzde 35 değer kazancı ardından ise kur 5.30'lu seviyelerden 5.50'ye doğru kademeli yükseldi. Bankacılar kurdaki yükselişte kar realizasyonunun da etkili olduğunu belirttiler.

HAZİNE:FİNANSMAN İHTİYACI AZALDI,6 İHALEDEN 3'Ü YAPILMAYACAK

Hazine, bugün yurtdışı piyasalardan yapılan öngörülenin üzerinde borçlanma ve bu yıl için alınan tasarruf tedbirleri sayesinde finansman ihtiyacının azaldığını belirterek, gelecek hafta yapılacağı duyurulan altı ihaleden üçünün yapılmayacağını açıkladı. 
Hazine tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, 2018 yılı net borçlanma limiti de dikkate alınarak yurt içi piyasada yapılan iç borçlanma tutarının azaltılması ve faiz giderlerinin düşürülmesi amacıyla 12 Kasım'da yapılacağı açıklanan 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvil ile 13 Kasım'daki 10 yıllık sabit
kuponlu tahvil ve 7 yıllık değişken faizli tahvil (FRN) ihalesinin yapılmayacağı duyuruldu. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.23, valörde son işlemler yüzde 17.40 civarında gerçekleşti. Bu sabah ise Fed sonrası bugün işlem
bazında yüzde 17.80'li seviyelerde olan bileşik getiri spot kapanışta ortalama yüzde 17.73 oldu. Valörde ise Hazine açıklamasıyla düşüş hızlandı ve getiri yüzde 17.02'ye kadar geriledi.
İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 21.49 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 21.75 seviyesinde gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)