E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar enflasyon verisiyle yön bulacak---

Dolar enflasyon verisiyle yön bulacak

Dolar enflasyon verisiyle yön bulacak
03 Ağustos 2018 - 09:13 borsagundem.com

Temmuz ayı enflasyon verisi piyasalar açısından önem arz ediyor

BIST… ABD’nin Türkiye’ye yaptırım kararıyla %2,74 geriledi… Çarşamba akşamı ABD'nin, Adalet Bakanı ile İçişleri Bakanı’na yönelik yaptırım kararı alması ve daha önce komisyondan geçen F-35 savaş uçakları konusunda yaptırım uygulanma kararının ABD Senatosunda onaylanmasıyla TL’deki kayıpların gün ortasına kadar hızla devam etmesi, hafta içinde pozitif görünüm sergileyen endekste satış baskıları meydana getirdi. Endeks günü bankacılık sektörü öncülüğünde %2,74 düşüşle 94,453 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi %4,47 düşerken, sanayi sektöründeki düşüş ise %1,14 ile sınırlı kaldı. Endekste ağırlığı yüksek olan hisselerden EREGL %3,08 yükseldi, SODA ise artı net döviz pozisyonu nedeniyle TL’deki değer kaybından en olumlu etkilenen hisse oldu ve %4,20 yükseldi. Bunun haricinde özellikle holding sektörü olmak üzere endekste ağırlığı olan hisseler, olumlu net kar açıklayanlar da dahil, TL’nin sert düşüşünden negatif etkilenerek günü düşüşle kapattı. Söz konusu görünümün ardından tepki yükselişi oluşabilir, fakat kısa vadede bu yükselişin sınırlı kalmasını beklemekteyiz. TL varlıklardaki negatif görünüm eşliğinde Türkiye 10 yıllık tahvil faizleri de %19,48’e yükselerek dolarla beraber tarihi zirveyi gördü. CDS’ler ise mevcut görünüme paralel olarak yükselerek TL varlıkların riskliliğinin arttığına işaret ediyor. Şirket Haberleri… Denizbank’ın 6 aylık konsolide net karı 1,272 milyar TL, Tekfen Holding’in 6 aylık konsolide net karı 520 milyon TL (Beklenti: 493 milyon TL) ve Ford Otomotiv’in 6 aylık konsolide olmayan net karı 918 milyon TL şeklinde gerçekleşti (Beklenti: 895 milyon TL).

USDTRY… Bu sabah itibariyle 5,1146 ile en yüksek seviyesini gördü… ABD’nin Türkiye’ye yaptırım kararı almasının ardından TL’de Çarşamba akşamı gerçekleşen sert düşüş dün de devam etti ve yeniden rekor seviye görüldü. Ticaret savaşına yönelik endişeler, doları güçlendirirken, global piyasalardaki satıcılı seyri destekledi ve özellikle gelişen ülke para birimlerinde dolara karşı değer kayıpları arttı. Gelişen ülke para birimleri arasında dolara karşı yalnızca TL’nin değil, Güney Afrika Randı’nın %1,7 değer kaybetmesi de dikkat çekti. Paritenin yönü açısından bugünkü Türkiye enflasyon verisi önemli, Temmuz ayı enflasyonunda aylık %1,0 artış bekleniyor. Söz konusu verinin beklentilerin üzerinde veya altında gelmesi durumunda paritedeki volatilite artabilir, beklenti paralelinde gelmesi durumda ise sakin bir seyir görülebilir.

EURTRY… TL’deki değer kaybının devam etmesiyle yükselişe devam etti… EURUSD paritesindeki baskılanma nedeniyle TL, dolarda olduğu gibi euroya karşı da değer kaybetmeye devam etti ve parite gün içerisinde en yüksek seviye olan 5,9256 seviyesini test etti.

EURUSD… Dolardaki güçlenmeyle değer kaybetti… Çarşamba günü yayınlanan FED toplantısı sonuçlarına bağlı olarak piyasalarda FED’in Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere iki kez faiz artırımı yapacağı beklentileri yükseldi, söz konusu beklentilerin gerçekleşmesi durumunda %2,0 seviyesinde bulunan politika faizi yıl sonunda %2,5 seviyesine gelmiş olacak. ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan ADP özel sektör istihdam verileri, bugün açıklanacak olan istihdam verilerinin de yüksek geleceğinin sinyallerini veriyor, bugün ABD’de beklenen istihdam verisiyle beraber ücret artış verileri de önemli olacak. Beklentimiz paritenin orta vadede yatay ve uzun vadede, ticaret savaşı endişeleriyle beraber doların güçlenmesi nedeniyle düşüş eğilimli seyir izleyeceği yönünde.

XAUUSD… Doların yükselişiyle baskılanmaya devam ediyor… Altın, dolardaki güçlenmeye paralel olarak düşüş eğilimli seyir izlemeye devam ederek 1206 $ seviyelerini test etti. Fakat uzun vadede altında, dolardaki güçlenmeye karşı direnç oluşmasını beklemekteyiz.

GLDGR… TL’deki değer kaybıyla yükselişi hızlandı… Ons altın değer kaybetse de USDTRY’deki yükselişten pozitif etkilenen gram altın, dün %0,94 yükseldi.

BRENT… Yükseliş eğilimli seyir izledi… ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik artışın, arz endişelerini daha da güçlendirmesi sonucu, iki haftanın en düşük seviyesine yaklaşmasının ardından, ticaret savaşı endişelerinin artması ve jeopolitik belirsizliklerin devam ettiğininj sinyallerini veren haberler eşliğinde yükselerek günü 73$ seviyesinden tamamladı.

S&P 500… Hafif yükseliş eğilimli seyir izledi… Apple’ın piyasa değerinin 1 trilyon $ seviyesine ulaşmasıyla, teknoloji hisselerindeki ralli öncülüğünde günü %0,63 yükselişle tamamladı. Endeks mevcut durumda ocak ayında gördüğü zirvenin %1,5 altında bulunuyor.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)