E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar enflasyon sonrasında uçtu---

Dolar enflasyon sonrasında uçtu

Dolar enflasyon sonrasında uçtu
10 Kasım 2021 - 15:11 borsagundem.com

ABD enflasyon verisi öncesinde dolar dünya çapında değer kazanırken, sonrasında yükselişi hızlandı

ABD'de bugün açıklanan Ekim ayı TÜFE verisi öncesinde ABD Doları önde gelen para birimleri karşısında değer kazanırken, sonrasında ise resmen uçtu.

Dolar/TL, ABD'de enflasyonun 31 yılın zirvesine çıkmasıyla yeni zirvesini gördü. Ekimde yüzde 5,9 artması beklenen yıllık enflasyon yüzde 6,2 artış gösterdi.

Dolar/TL'de analistlerin dikkat çektiği seviyelerden bir olan 9,75'in aşmasıyla yukarı yönlü hareket bugün hız kazandı. Veri öncesi yüzde 1'e yakın yükselişle 9,84'ün üzerinde yer alan dolar/TL, ABD enflasyonu sonrası 9,87 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

ABD'de enflasyon 31 yılın zirvesinde 

ABD'de tüketici fiyatları ekim ayında petrol ve gıda fiyatlarındaki artışla 1990 yılından bu yana en büyük artışını kaydederek bir önceki aya göre yüzde 0.9 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti​. ABD Çalışma Bakanlığı Eylül ayında TÜFE'yi yüzde 0.4 seviyesinde açıklamıştı.​

Oynaklık gösteren gıda ve enerji fiyatlarının yansıtılmadığı çekirdek tüketici fiyatları Ekim ayında yüzde 0.6 ile beklentilerin üzerinde arttı. Çekirdek enflasyon Eylül ayında yüzde 0.2 seviyesinde açıklanmıştı.

Yıllık bazda değişime bakıldığında tüketici fiyatları Ekim ayında yüzde 6.2 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Tüketici fiyatları Eylül ayında yıllık bazda yüzde 5.4 artmıştı. Çekirdek enflasyon Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 ile beklentilerin üzerinde arttı. Eylül ayında çekirdek enflasyon yüzde 4 seviyesinde açıklanmıştı.

Dolar endeksi 94 seviyesinin üzerinde

Dolar endeksi cuma günü 94.634 ile bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesini görmesinin ardından kademeli olarak geriledi. Dolar Endeksi, beklentiyi aşan TÜFE sonrası 94,3 seviyesinde.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin, dünkü düşüşünün neredeyse tamamını telafi ederek tekrar yüzde 1,48'e çıkmasının küresel dolar talebini artırdığını belirten analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 94,5 seviyesinin önemli direnç, 93,8'in destek olarak takip edileceğini söyledi. 

Gram altında yeni rekor

Dolar kuru ve altının ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı zirve seviyesini 587 lira ile yeniledi.

Altının ons fiyatı yüzde 1'e yakın yükselişle 1.848 dolara çıktı.

Dolar yeniden zirveye yaklaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI11 Kasım 2021 08:11

    merkez dolar baronlarına hizmet ediyor .dolar alacak para hükümet adamlarında garip gurebada para kalmadı.

  • BORSACI11 Kasım 2021 08:05

    zamlar milletin kafasına balyozla vurmuş gibi iniyor halk geçim derdine düşmüş .abbası yolcu ederler.

  • osman10 Kasım 2021 19:22

    reis demek dolar rallisi demek

  • Mucise Reis ;)10 Kasım 2021 17:25

    Uelinde usd olanlar, enflasyondan kendilerini korumak için değerli platformlara kaçırdı olay bu... bir çok kişide enflasyondan kendini korumak için ulkesinde usd ye kaçırdı.. bu zincir global ağlar sistemler ile artık internet aracılıgı ile çok hızlı gerçekleşebiliyor... en basit Türkçesi bu...

  • köylü10 Kasım 2021 16:53

    dolar uçmuyor TL düşüyor. senin paranın değeri yok ondan düşüyor. yoksa amerikalının elindeki dolar değerlenmiyor. reis kişi başı gelir bankan olursam 20 bin dolar olacak demişti. bana rica etsem yıllık 17 bin dolar versinler. benim kazancım asgari ücretten yıllık 3 bin dolar.

  • Lala10 Kasım 2021 16:52

    Şaka gibi, enflasyon beklentinin üstünde çıktı diye yukselir mi bir para birimi