E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar endeksindeki yükseliş iştahı dikkat çekiyor---

Dolar endeksindeki yükseliş iştahı dikkat çekiyor

Dolar endeksindeki yükseliş iştahı dikkat çekiyor
16 Temmuz 2021 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, tahvil getirilerindeki sakin görünüme rağmen dolar endeksindeki yükseliş vurgulanıyor.

Hafta içerisinde açıklanan ABD enflasyon verileri sonrası Powell’ın Kongre’de gerçekleştirdiği sunumları izlemeye devam ediyoruz. Dün ikincisi gerçekleştirilen sunumda Powell, enflasyon ile ilgili mesajlar vermeye devam etti. Konuşmanın satır başlarını hatırlatmak gerekirse;

- Enflasyondaki güçlü yükselişi ekonominin yeniden açılmasına bağlı bir şok ile açıklayan Powell, hedef değer olan %2 seviyesinin çok üzerinde olan enflasyon verileri için de memnun olmadıklarını belirtti.

- ABD'deki fiyat gelişmelerini tarihte eşi benzeri olmayan bir gelişme olarak nitelendirmesi ile birlikte bu gelişmeleri yakından izlediklerinin altını çizdi.

- Tüm bu yorumlarına karşılık enflasyondaki bu yüksek seyrin geçici olduğunu yönelik yorumunu tekrarladı. Bunun yanında varlık alım miktarının azaltılmasına yönelik tartışmaların devam edeceği mesajını da tekrarladığını gördük.

Bu açıklamaları genel olarak değerlendirdiğimizde; enflasyonda geri çekilme beklentisi paylaşılsa da varlık alım miktarının azaltılmasına yönelik tartışmaların devam edeceğinin altı çizilmesi önemli. Bu sayede FED’in enflasyonda beklentilerden çok daha yavaş bir geri çekilme görme ihtimali bir hayli güçlü. Örneğin varlık alım miktarını azaltma konusunda istekli olan St Louis Fed Başkanı James Bullard bu konuda oldukça ısrarlı. Dün de yaptığı açıklamada varlık alımlarının azaltılabilecek bir durum içerisinde olunduğunun altını çizdi.

Tüm bu gelişmeler eşliğinde hisse sene fiyatlarının negatif tarafta olduğunu görsek de ABD 10 yıllık tahvil getirileri açısından yaşananlar sürpriz değil. Dolayısıyla tahvil getirilerinde sakin seyir görülüyor. Yalnız dolar endeksinde yükseliş iştahı dikkat çeken önemli bir konu

Öne çıkanlar

Japonya Merkez Bankası(BOJ), faiz oranında değişikliğe gitmedi. BOJ, büyüme ve çekirdek enflasyon beklentilerinde ise yukarı yönlü revizyona gitti.

Japonya Merkez Bankası daha önce yönlendirmesi yapılan yeşil tahvil alımlarıyla ilgili harekete geçiyor. Banka yeşil tahvil alımlarının gerçekleştirileceğini açıkladı. 

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,44, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,75 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 107,20 oranında nominal artış gösterdi. 

Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri bir haftada 2 milyar 964 milyon dolar artış gösterdi.Merkez Bankası verilerine göre, bir önceki hafta 59 milyar 240 milyon dolar olan rezervler, 9 Temmuz ile sona eren haftada 62 milyar 583 milyon dolara geldi.Merkez Bankası altın rezervleri 40 milyar 595 milyon dolardan 41 milyar 487 milyon Dolar seviyesine geldi. Böylece Merkez Bankası toplam rezervleri 100 milyar 214 milyon dolar olan seviyesinden 104 milyar 70 milyon dolar seviyesine geldi. 

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed'in varlık alımlarını azaltması için gereken noktaya yıl sonundan önce ulaşılmasının mümkün olduğunu söyledi. 

İngiltere, 14 Temmuz'da yapılan güncellemede, gelişlerde 10 gün otelde karantina zorunluluğu uygulanan "kırmızı liste"den Türkiye'yi yine çıkarmadı. 

ABD'de Senato’daki Demokratlar yakında gündeme gelecek bir bütçe tasarısına 3,5 trilyon dolarlık bir yatırım planını ekleme konusunda fikir birliğine vardı. 

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi'ndeki ikinci sunumunda fiyat gelişmelerinin özgün olduğunu belirterek, Fed'in riskleri takip ettiğini vurguladı. 

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin halka arzını onayladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yeşil Mutabakat Eylem Planı"na ilişkin genelge yayımlayarak, eylem planının uygulanmasını takip etmek ve gerekli koordinasyonu sağlamak üzere "Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu" oluşturulduğunu duyurdu. 

AC Asia ex, Japan % 0,29 satıcılı 

S&P 500 % -0,03 satıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,05 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 16/07/2021

Altın haftalık kazancına hazırlanıyor

Endekste hafif alıcılı açılış bekleniyor

Apple’da yeni zirveler görülür mü?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)