E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar endeksinde gerileme---

Dolar endeksinde gerileme

Dolar endeksinde gerileme
24 Ocak 2014 - 16:17 borsagundem.com

Dolar, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken, uluslararası piyasada dolar endeksi geriliyor

Dolar endeksi, dün yükselişe geçen euro/dolar paritesi ve sterlin/dolar paritesinin etkisiyle hızlı bir şekilde düşüşe geçerek düşüş trendi içindeki hareketini devam ettiriyor. Son bir haftaya kadar gelişmekte olan ülke para birimleri dolar endeksi ve ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerine paralel olarak hareket ederken, son günlerde bu bağlantının koptuğu görülüyor. 
Son iki günde dolar endeksi ve ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri önemli oranda düşüş kaydederken, doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı hızlı bir şekilde yükselişe geçmesi dikkati çekiyor. Türkiye'de ise salı günü Merkez Bankası'nın faizleri yükseltmemesinin ardından TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha fazla oldu. 
 
Dolar tüm zamanların en yükseği olan 2,3364'ü gördü
 
Bugün tarihinin en yüksek seviye rekorunu 2,3364 seviyesine taşıyan dolar/TL, gelen satışların sınırlı olmasıyla yükseliş eğilimini devam ettiriyor. Güney Afrika randı bugün dolar karşısında yüzde 1,40 oranında değer kaybederken, şu dakikalarda Brezilya realinin yüzde 0,95, Hindistan rupisinin ve Rus rublesinin de yüzde 1 oranında düşüş kaydettiği görülüyor.
Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dolar/TL'nin 2,30 seviyesinin üzerinde doğrudan müdahale etmesinin ardından bugün yükselişine devam etmesi durumunda da müdahale gelebileceğini düşünen analistler, yükseliş hareketinin küresel piyasalara paralel olduğunun görülmesi üzerine bu beklentilerini değiştirerek, müdahale beklemediklerini ifade ediyor.
Dolar/TL bankalararası piyasada en yüksek 2,3364'ü gördükten sonra şu dakikalarda 2,3276 seviyesinden işlem görürken, euro/TL ise tarihinin en yüksek seviyesi olan 3,2077'i gördükten sonra şu dakikalarda 3,1870 seviyesinden alıcı buluyor.
 
"2,30 seviyesi üzerinde hareket bandı genişledi"
 
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, konuya ilişkin değerlendirmesinde, dolar/TL'de TCMB'nin dün 2,30 seviyesini savunduğunun görüldüğünü fakat dün ve bugün özellikle gelişmekte olan piyasa para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesi ve özellikle Arjantin'de devalüasyon olmasının diğer ülke para birimlerinin de morallerin bozulmasına neden olduğunu söyledi.
Dolar/TL'de 2,30 seviyesi kritik olduğunu ve yukarı yönlü harekette bantların genişlemekte olduğunu ifade eden Karabulut,  2,30'un üzerinde hareketin bu yüzden daha kuvvetli gerçekleştiğini ve bu seviyenin üzerinde 2,47 ve 2,50 seviye riskini ortaya çıkardığını kaydetti.  
Karabulut, TCMB'nin müdahalesinin hem iç hem de dış faktörlerin etkisi ile yükselişi sınırladığını fakat engelleyemediğine dikkati çekerek, "Bu yüzden 27 Ocak ve 30 ocak tarihlerinde uygulanacak ek parasal sıkılaştırma günleri takip edilecek. Bu tarihlerde piyasada oluşacak faizi yüzde 9 seviyesine yükseltmeyi amaçlayan TCMB doların ateşine çare olabilecek mi? Bunu biz de merak ediyoruz. Fakat şunu da hatırlatmak gerekir ki artık bu aşamada ithalatçı firmaların yanında ihracatçı firmalar da bu durumdan fiyatlama belirsizliği ve hammadde maliyetlerinin artması ile birlikte negatif etkilenecektir" değerlendirmesinde bulundu.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)