E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar Endeksi piyasalara yön verecek---

Dolar Endeksi piyasalara yön verecek

Dolar Endeksi piyasalara yön verecek
04 Haziran 2021 - 09:15 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST 100 endeksinde yataya yakın bir açılış bekleniyor.

Güne alımlarla başlamasına rağmen gün içinde gücünü koruyamayan endekste dalgalı seyrin ardından % 0.18 düşüşle, 1,428 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 18.2 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil olan 35 hisse değer kazandı, 59 hisse ise değer kaybetti. Güne başlarken, sabah saatlerinde dolar/TL 8.71 seviyesinden işlem görürken, yurtdışı vadeli piyasalarda ise yatay seyir izleniyor.

Küresel piyasalarda dolar endeksindeki yükseliş riskli varlıklara satış getirdi. ABD'de açıklanan ADP istihdam ve ISM hizmet verileri beklentilerden güçlü gerçekleşince, bugünkü tarım dışı istihdam verisi öncesinde dolarda değerlenme görüldü. FED'in ters repo ihaleleriyle piyasadan yüksek miktarda likidite çekmesi, güçlü ekonomik verilerle birleşince tapering(varlık alımlarını azaltma) ihtimalini güçlendirdi ve dolardaki kısa pozisyonların kapanmasına neden oldu. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi bu açıdan önemli olacaktır. Bugün içeride ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Zonguldak'taki açıklamaları yakından takip edilecek. Özellikle Filyos limanı ve doğalgaz arama çalışmaların ile ilgili müjde açıklaması bekleniyor.

BIST-100 endeksinin güne yatay seyirle başlamasını bekliyoruz. Dolar endeksinin 89.50 desteği üzerinde kısa vadeli dip oluşturması tüm riskli varlıklar üzerinde baskı yaratırken, BIST100 endeksi dalgalanmanın ardından iyi bir kapanış yaptı. Bu aşamada 1,400 zarar-kes seviyesi üzerinde pozisyonlar korunabilir. 1,440 ise direnç olarak takip edilmelidir. Sektörel bazda demir-çelik, petrokimya ve havacılık sektörleri ön planda kalmaya devam edecektir.

Makroekonomi & Politika Haberleri

Mayıs ayında TÜFE %0,89 artış gösterdi

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 2021 yılı Mayıs ayında piyasa beklentisinin (+%1,50) altında %0,89 yükseliş gösterdi. Böylece TÜFE’de yıllık artış oranı %17,14’ten %16,59 düzeyine geriledi.

Mayıs’ta bir önceki aya göre en yüksek artış %2,56 ile ulaştırma grubunda olurken, bunu %1,76 ile giyim ve ayakkabı grubu izledi. Aynı ayda en fazla düşüş gösteren grup %1,32 ile eğlence ve kültür segmenti oldu. Yıllık bazda bakıldığında ise, en fazla artış %28,39 ile ulaştırma grubunda gerçekleşirken, düşüş gösteren grup olmadı.

Çekirdek enflasyon (B Endeksi) 2021 Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla %0,98 artarken, yıllık bazda artış %18,11’den %17,49’a geriledi.

2021 yılı Mayıs ayında yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) aylık bazda %3,92 yükselirken, yıllık artış oranı %35,17’den %38,33’e yükseldi.

Sektör ve Şirket Haberleri

Bankaların net karı nisan ayında 4,3 mlr TL oldu 

BDDK tarafından yayımlanan verilere göre, bankacılık sektörünün 2021 yılı nisan ayında net dönem karı aylık %39,6 düşüş, yıllık bazda ise %0,5 artış göstererek 4,3 mlr TL düzeyinde gerçekleşti. Nisan’da mevduat bankalarının net karı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %9,0 azalırken, bu gerilemede kamu bankalarının düşüş gösteren net faiz marjı ve diğer faaliyet gelirleri nedeniyle karlılığında gözlemlenen zayıflama etkili oldu. Nisan ayında kamu sermayeli mevduat bankalarının net zararı 413 mn TL düzeyinde oluştu (2020 Nisan: 1,56 mlr TL net kar). Diğer yandan, yerli özel ve yabancı sermayeli mevduat bankalarının net karı ise yıllık bazda güçlü artış (sırasıyla %48,8 ve %122,9) gösterdi. Böylece 2021 Ocak-Nisan döneminde sektörün net karı yıllık bazda %5,4 artarak 20,7 mlr TL seviyesine çıkarken, son 12 aylık verilere göre hesapladığımız özkaynak karlılık oranı ise %11,0’den %10,2’ye geriledi

Yabancı yatırımcılar 28 Mayıs haftasında net 6,8 mn $ hisse alışı gerçekleştirdi

TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi portföyü, 28 Mayıs ile sona eren haftada piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak hesaplandığında 6,8 mn $ net alış olarak gerçekleşirken, aynı dönemde Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) portföyü ise net 69,2 mn $ artış gösterdi.  Böylece yurt dışında yerleşik kişilerin yıl başından itibaren hisse satışları -1,65 mlr $ seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde DIBS tarafında nette 1,02 mlr $ alış gerçekleşmiş oldu.

Bankacılık Sektörü

BDDK’nın yayımladığı haftalık verilere göre, 28 Mayıs itibariyle bankacılık sektörünün TL kredi hacmi nisan sonuna göre sınırlı değişim gösterirken, YP kredileri ise dolar bazında %0,5 artış gösterdi. Mayıs ayında bankaların toplam menkul kıymet portföyü ise bir önceki aya göre %2,7 büyüme gösterirken, kamu borçlanma senetlerinin toplam içerisindeki payı %30,3’den %32,7’ye çıktı. Diğer yandan, bankaların mayıs sonunda TL mevduat hacmi aylık bazda %3,0 artarken, YP tarafta ise dolar bazında %1,4 yükseliş gözlemlendi. Böylece toplam mevduat büyümesi %4,0 (vadesiz:+%6,2, vadeli:+%2,8) düzeyinde gerçekleşti. Aynı ayda vadesiz mevduatın toplam mevduat çerisindeki payı ise %32,2’den %33,0 seviyesine yükseldi. Ayrıca sektörün aktif kalitesi göstergelerinde mayıs ayında önemli bir değişim olmadı. Bu dönemde takipteki krediler oranı bir önceki aya göre sınırlı değişim kaydederek %3,87 olurken, karşılık oranı ise %76,8 düzeyinde gerçekleşti. Sektör & Şirket Haberleri04 Haziran 2021 Cuma Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanmıştır Bu çalışma arka sayfada yer alan çekince bildirimi ile bir bütündür

Garanti Bankası (GARAN):

Hollanda'da yerleşik ve Banka’nın %100 iştiraki olan Garanti Holding B.V.ye 53,5 mn € tutarında sermaye artırımı yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Yorum: Sermaye artırımının, bankanın finansallarına ve hisse performansına etkisinin olmayacağını değerlendiriyoruz.

BMS Çelik Hasır Sanayi (BMSCH):

Şirketin halka arzı tamamlanan 15.500.000 TL nominal değerli paylarının 8 Haziran tarihinden itibaren Ana Pazar'da 4,87 TL hisse başı fiyatla "BMSCH.E" kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacağı açıklandı.

Vestel Elektronik (VESTL), Turkcell (TCELL),  Anadolu Grubu Holding (AGHOL):

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) ödenmiş sermayesinin 150 mn TL’den 996,8 mn TL'ye yükseltildiği sermaye artırımında Vestel Elektronik, Turkcell ve Anadolu Grubu Holding'in şirketteki payları %19'dan %23'e yükseldi. Şirketlerden yapılan açıklamalarda, faaliyet alanlarını daraltma kararı alarak sermaye artırımına katılmayan bir diğer TOGG hissedarı KÖK Ulaşım Taşımacılık'ın, TOGG sermayesinde kalan %2,9 payının %0,2'lik kısmını da satın aldıkları belirtildi. 

Ünlü Yatırım Holding (UNLU):

Şirketin halka arz edilen payları, 7 Haziran tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da 6,90 TL hisse başı fiyatla "UNLU.E" kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacak.

Günün önemli şirket haberleri 04/06/2021

Yabancıların portföyündeki hisse senetleri

Beşiktaş Sportif ve GSD Holding sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)