E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti! 5.60 TL'yi gördü---

Dolar düşüşe geçti! 5.60 TL'yi gördü

Dolar düşüşe geçti! 5.60 TL'yi gördü
29 Temmuz 2019 - 08:38 borsagundem.com

Güne 5.66 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru düşüş kaydederken, yeni haftada TCMB enflasyon raporu, Fed faiz kararları izlenecek

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) 425 baz puanlık faiz indirim kararı ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılagelenin aksine sert faiz indirimleri yerine kademeli faiz indirimi çağrısı yapmasıyla birlikte geçen hafta gördüğü 1 haftanın en düşük seviyelerinde güne başladı.

Geçen haftayı 5.66 seviyelerinde tamamlayan dolar kritik haftaya da bu seviyelerde başladı, ardından % 1'in üzerinde düşüşle 5.60'a kadar çekildi.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.6094 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6001 lira, en yüksek 5.6709 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2469 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.11323 seviyesinde. Gram altın 256,303 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.10 seviyesinde.

Dolar/TL'de bu hafta Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporu ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı beklenirken TL'de değer kazancı da devam ediyor.

Dolar/TL bugün 5.6050'ye kadar gerileyerek 3 haftanın en düşük seviyelerini test ederken, TL ve randın dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde bir değer kazancı yaşıyor. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD faizlerindeki düşüş beklentisi önce en çok satılan para birimlerine destek oluyor.

Fed kararında bu hafta 25 baz puan indirime %77, 50 baz puanlık indirime %23 ihtimal tanınıyor. Her iki ihtimal de TL için orta vadede olumlu. ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'e çağrıları da süreci destekliyor" dedi ve ekledi: "Bunun ötesinde bu haftaki en önemli iç gündem TCMB'nin enflasyon raporu olacak.

Enflasyon tahmininde yapılabilecek revizsyonlar ve para politikası söylemleri piyasanın odağında olacak. Piyasa kalan 3 PPK toplantısında 300-325 baz puan indirim fiyatlıyor." Dolar/TL, geçen hafta Merkez Bankası'nın (TCMB) 425 baz puanlık faiz indirim kararı ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılagelenin aksine sert faiz indirimleri yerine kademeli faiz indirimi çağrısı yapmasıyla birlikte yönünü aşağı çevirmişti.

TCMB geçen hafta politika faizini 4.5 yıl aranın ardından 425 baz puan indirdi. Dalgalı bir seyrin ardından kur faiz indirimi öncesindeki 5.70'li seviyelerde dengelendi.

Erdoğan'ın kademeli faiz indirimi çağrısı ile birlikte hem TL'de değer kazancı hem de tahvil bono getirilerinde düşüş hızlandı. Dolar/TL geçen hafta en düşük 5.62'yi test ettikten sonra haftayı 5.65 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise güne yine 5.65 civarında başladıktan sonra düşüşünü hızlandırdı.

FED YÖN BELİRLEYECEK

Fed'in Çarşamba günü beklenen faiz kararında yatırımcılar 25 baz puan tahmin ettikleri bu indirimin devamının gelip gelmeyeceğine yönelik ipuçlarını izleyecekler. Vadeli işlem kontratları yatırımcıların Fed'den 25 baz puan faiz indirimini fiyatlara yansıttıklarını, yarım puan faiz indirimi beklentisinin ise oldukça düşük olduğunu gösteriyor.

Yatırımcıların gelecek bir yıl içinde 100 baz puan faiz indirimi fiyatladıkları göz önüne alındığında ise olası bir indirim kararından ziyade faizlerin bundan sonraki seyri hakkında Fed'den gelecek açıklamalar daha yakından izlenecek.

TAHVİL GİRİŞLERİ TL'Yİ DE DESTEKLİYOR

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte geçen hafta düşüşünü devam ettirdi. En belirgin düşüş ise geçen hafta son işlem gününde yaşandı.

2 yıllık gösterge tahvil Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son işlemde %16.35 bileşik seviyesindeydi. Bugün ise son işlem %16.10 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günün düşüş 50 baz puana yaklaştı.

10 yıllık tahvilde bileşik getiri ise Cuma son işlemde %15.47 bugün son işlemde %15.41 oldu. Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD ilişkileri, küresel büyüme endişeleri, küresel ticaret savaşları, Brexit, akdenizde AB ile yaşanan gerginlik, olası bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları kalmaya devam ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum30 Temmuz 2019 08:32

    Benzin niye düşmüyor motorin niye düşmüyor nasıl bir ekonomik düzene sahibiz arkadaş

  • mehmet yılmaz29 Temmuz 2019 21:29

    allaha çok şükür düşüyor ve düşmeye dvm edicek çinden ve italyadan mallarımız indi dolar ne kadar düşerse ithalatımız çoğalıcak ve ülkemize ucuz ürünler pazarlıyabilicez yaşa reis !!üretim demek vergi demek üretim demek kira demek üretim demek sigorta yatırmak demek üretim demek maaş vermek demek üretim demek batmak demek üretim demek yandaşın vergi borçlarının silinmesi demek şükür reise

  • Vatandaş30 Temmuz 2019 00:22

    Yürrü anca gidersin ithalatçı mehmet, 5.62 den yüklendik, bekliyoruz fed mesajlarını

  • mehmet yılmaz29 Temmuz 2019 19:48

    TÜRKİYE düşmanları dolarınıza sıkı sarılın KÜÇÜK ŞELALE 4, 75 tl de 120 endekste satmayın dolarınızı BÜYÜK ŞELALEDE size özel  3,75 tl dolarınıza MIZRAK (185000 ENDEKS ) hazırlandı.o zaman şimdi  doları TÜRKİYE düşmanlığı  için 7,20 tl ye aldıran sözde ekonomistler borsa 50 senti geçince çağrıda bulunurlar.TÜRKİYE CUMHURİYETİNE düşman olmayanlar TÜRK VARLIKLARI ALMALARINİ EN KALBİ  OLARAK  YATIRIM TAVSİYEMDİR.

  • Kayra29 Temmuz 2019 13:52

    Bizim merkez bankası gayet iyi %21 veriyor. Bu sayede iş kurma riskine girmeden 5 tlden 1 tlnkazanilabiliyor. Hristiyan ve yahudi devletlerin merkez bankaları bu kadar yüksek faiz vermiyor, herhalde onların dininde faiz haram olduğu için. O hristiyanlarin yahudilerin paralarini bankaya koyup %20 kazanma imkanları yok, çalışmak zorundalar

  • Reis kademeli derken 4 er puan demek istedi29 Temmuz 2019 11:10

    Piyasa görmek istediğini görür duymak istediğini duyar