E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüş kaydediyor---

Dolar düşüş kaydediyor

Dolar düşüş kaydediyor
10 Haziran 2019 - 08:17 borsagundem.com

Güne 5.83 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru düşüş kaydediyor.

ABD'de Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verisi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişelerle Cuma günü iki yönlü dalgalanan dolar/TL güne 5.83 lira seviyesinden giriş yaptı.

Dolar saat 17:55 itibariyle 5.7692 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7559 lira, en yüksek 5.8599 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5280 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1309 seviyesinde. Gram altın 246.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 22.97 seviyesinde.

Türkiye piyasalarının kapalı olduğu bayram tatili sırasında 5.6605 ile yaklaşık iki ayın en düşük seviyesini gören dolar/TL, Cuma günü 5.7875-5.8695 bandında dalgalandı.

Analistler bayram tatili sırasında TL'de gözlenen kazancının nedenlerini düşük likidite ortamı, Fed'den artan faiz indirim beklentileri ve Güney Afrika randına karşılık TL alım işlemleri olarak sıraladı.

Öte yandan Reuters'ta Cuma günü yer alan ABD'nin, F-35 uçaklarında eğitim alması için Türkiye'den şu anda ABD'de bulunanlar dışında yeni pilot kabul edilmemesine karar verdiğine yönelik bir haberin ardından yükselen dolar/TL, zayıf ABD tarımdışı istihdam verisinin ardından ise 5.78'li seviyeleri test etmişti.

Cuma günü ayrıca ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a yolladığı bir mektupla S-400 sisteminin almaktan vazgeçmemesi halinde Türkiye'nin F-35 programından çıkarılacağını bildirdi.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, ABD'de Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verisinin gelişmekte olan piyasaları olumlu etkilediğini ancak ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişelerin kurda tekrar bozulmaya neden olduğunu söyledi.

Bayram sırasında 5.66'lara kadar gerilese de dolar/TL'nin 5.80 seviyesinin altında kalmakta zorlandığını, 5.75-6.00 bandında hareketin bir süre daha devam edebileceğini söyleyen Tözge, "Yabancılar Güney Afrika randı karşısında TL'de daha ziyade alım tarafındaydılar.

Dünyada faiz indirim süreci başlamışken TL verdiği yüksek faiz ile önplanda kalmaya devam edecektir. Lokaller tarafında ise Cuma günü bir miktar döviz talebi vardı" dedi.

Bu hafta ABD ile ilişkilerin seyri, PPK toplantısı ve ABD verilerinin izleneceğini söyleyen Tözge, "TCMB bu toplantıda bir değişiklik yapmayacaktır.

Ancak Temmuz'da faiz indirim sürecinin başlayabileceğine yönelik beklentiler var dolayısıyla bir sonraki toplantıya ilişkin sinyal verilip verilmeyeceği izlenecek" dedi ve şöyle devam etti: "Fed'in faiz indirim sürecinin başlayacak olmasıyla global hisse piyasaları olumlu, ABD ve Meksika arasındaki anlaşma da piyasaları rahatlattı.

TL'deki kayıp hisse tarafında bir miktar baskı yaratır ancak global piyasalar olumlu, F35 konusu da uzun zamandır fiyatlanan bir gelişme olduğu için açılışta çok olumsuzluk yaratmaz." Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan S-400'lerde geri adım atmanın söz konusu olmadığını söylüyor.

Piyasaların bayram tatili öncesinde yarım gün açık olduğu Pazartesi günü saat 1206'da 5.8725/5.8755 seviyesinde olan dolar/TL Salı günü 5.66'ya kadar gerilese de tekrar yönünü yukarı çevirdi.

Tarım dışı istihdam verisinin ardından dolar/TL'deki gerilemenin de desteklediği BIST-100 <.xu100> ve bankacılık endeksinde <.xbank> Cuma günü alımlar hızlanmıştı.

BIST-100 endeksi Cuma günü yüzde 3.8 yükselişle 93,810 seviyesinden kapanmıştı. Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Pazartesi günü spot kapanışta %18.94 seviyesindeydi.

Gösterge iki yıllık tahvil ise Pazartesi spot kapanışta %24 seviyesinden kapandıktan sonra Cuma günü spot kapanışta %23.42, valörde son işlemde %22.9 seviyesindeydi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil10 Haziran 2019 16:30

    Bence spekülatörler doları kasten düşürüyorlar, düşük fiyattan toplayıp ileride pahalı satmak için. Fiyatın düştüğünü gören dolar sahipleri daha da düşer endişesiyle dolarlarını elden çıkardıklarında spekülatörler topluyorlar diye düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir,

  • AhmetK10 Haziran 2019 17:08

    Tam kamilsin gercekten... 😀

  • Gggff10 Haziran 2019 09:05

    Veri kotuyse dolar asagi