E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar değer kaybettikçe küresel borsalar yükseliyor---

Dolar değer kaybettikçe küresel borsalar yükseliyor

Dolar değer kaybettikçe küresel borsalar yükseliyor
08 Haziran 2020 - 13:25 borsagundem.com

Küresel borsalar 23 Mart dip seviyesinin ardından hızlı bir yükseliş gösteriyor. Uzmanlara göre yatırımcıları bu rallide destekleyen en önemli değişkenlerden biri doların küresel piyasalardaki değer kaybı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar borsalardaki rallinin heyecanı nedeniyle fark etmese de doların küresel piyasalardaki keskin yükselişi rallinin hızlanmasındaki en önemli harekete geçirici faktörlerden birisi olmaya devam ediyor.

ABD para biriminin diğer altı önemli rakibi karşısındaki değerini ölçen ICE U.S. Dollar Endeksi Cuma günü %0,3 yükselerek 96,70 puana ulaştı fakat bu haftalık %1,4 oranındaki düşüşünü engelleyemedi. Endeks mart ayı ortalarında korona virüs etkisiyle doların güçlenmesiyle üç yılın en yüksek seviyesi olan 103 puana ulaşmıştı. Endeks pik noktasından %5,9’luk bir düşüş göstererek geçen yılki seviyesine göre %0,6 oranında yukarıda seyretmeye devam ediyor.

Doların sessiz devalüasyonu

Yatırım bankacılığı şirketi Jefferies’in Küresel Sermaye Baş Stratejisti Sean Darby dolardaki bu aşağı yönlü hareket için, “Geçtiğimiz ay dikkat dağıtacak birçok şey yaşandı. Fakat dolardaki neredeyse sessizce gelen düşüş tarihin dikkatleri üzerinde toplamayan en sert devalüasyonu olabilir” ifadelerini kullanıyor.

Zayıf bir dolar ihracat için ABD’ye avantaj sağladığı için genellikle hisse senetlerinde hoş karşılanır. Aynı zamanda ABD dolarının uluslararası para birimi olarak kullanılması değerinin düşmesiyle küresel büyümeye de katkıda bulunur. ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz süreçte önemli ülkelerin merkez bankalarıyla swap kanalları oluşturarak dolara olan ek talebin karşılanmasına da yardımcı oldu. Bu aynı zamanda dünyanın çeşitli bölgelerindeki yükselen şirketlerin fon bulmasında olumlu etki yarattı.

Gelişmekte olan piyasalara dolar ilacı

Daha zayıf dolar gelişmekte olan piyasalarda da dolar borcunun geçtiğimiz yıllara göre artması nedeniyle rahatlama etkisi yarattı. Bu devalüasyon aynı zamanda mal piyasasında da pozitif bir etki oluşturarak diğer para birimlerini kullananlar için daha kolay ulaşım sağladı.

Tokyo merkezli yatırım bankacılığı şirketi Mizuho Securities’in ABD Baş Ekonomisti Steven Ricchiuto’ya göre dolar endeksi (DXY) geçtiğimiz hafta 99,00 sınırına ulaştı ve %10’luk bir geri çekilmeyle umuduyla yeni sınır olarak 96 seviyesi olarak öngörülüyor.

Ricchiuto, “Dolardaki bu tip bir değer kaybı enerji ve diğer mal piyasalarındaki fiyatları destekliyor. Bu süreçte yerel ekonomileri de rahatlatarak deflasyon riskini azaltıyor. Bu güçlü makro trendler kredi ve hisse senetleri piyasalarındaki ralliyi destekler nitelikte” ifadelerinde bulundu.

Enflasyon riski

Sean Darby paylaştığı, Kovid-19 salgını korkularının geri çekilmeye başlamasıyla “FED küresel para piyasasına görülmemiş oranda dolar enjekte etmeye devam ediyor” ifadelerinde bulundu. Darby bu süreç içerisinde 10 yıllık enflasyon oranındaki yükselişe de dikkat çekiyor. Ekonomist piyasa bazlı enflasyon beklentileri piyasaların deflasyona sürüklenmesinin hemen ardından arttığını belirtiyor. Darby, “Hisse senetleri piyasalarının yönü için en önemli dönüm noktalarından birisi enflasyon değerlerindeki kaymadır” ifadelerinde bulundu.

Euro Bölgesi yatırımcı güveni dip seviyesinden toparlanıyor

 

Fed'in hamlesi lafta kalır mı?

 

Ayı piyasası sona erdi! Sıra boğaların rallisinde

 

Borsa İstanbul çıkışını sürdürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN08 Haziran 2020 14:44

    neden türkiyede düşmüyor,dolar  milletimizi esir aldı,ekonomiyi batırdı her şey arttı millet fakirledi bu dolar belasından ne zaman kurtulacaz,sabit kura geçmekten başka çare yok

  • Volkan Ateş08 Haziran 2020 14:14

    Trilyonlarca dolar basılacak ve doların değeri düşmeyecek ha! Mümkün değil. Pandemi paniği sebebiyle dolara koşan yatırımcı şimdi de dolardan kaçacak. 2008 krizindekinin neredeyse 3 katı dolar basıldı. O günleri hatırlayalım. 1 dolar 1 tl olur mu tartışmaları vardı. Ona benzer bir sürece girebiliriz. Yatırım Tavsiyesi Değildir.