E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar cinsinden borçlananların zararı arttı---

Dolar cinsinden borçlananların zararı arttı

Dolar cinsinden borçlananların zararı arttı
23 Mart 2020 - 12:36 borsagundem.com

Yatırımcıların dolar cinsinden borçlanıp gelişen piyasa paralarına yatırım yaptığı carry trade işlemlerinde çeyreklik zararlar yirmi yılın zirvesine hazırlanıyor

Gelişen piyasalarda carry trade işlemleri, korona virüsün dünyanın rezerv parasına yönelik güçlü talebi artırmasıyla en azından yirmi yılın en büyük çeyreklik zararına doğru hızla ilerliyor. 

Yatırımcıların dolar cinsinden borçlanıp gelişen piyasa paralarına yatırım yaptığı işlemlerin getirileri bu yılın başından bu yana yüzde 13 düşerek, Bloomberg verilerine göre en az 1999 yılından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings Asya Pasifik bölgesi için korona virüs kaynaklı ekonomik kayıp tahminini 620 milyar dolara yükseltirken, carry trade zararları tırmanmaya hazırlanıyor.

BIST-100’de dip görüldü mü?

Meksika Pesosu, Türk Lirası ve Güney Afrika Randı gibi carry trade için favori olan paralarda kayıplar tırmanırken diğer yerlerde görünüm biraz daha iyi.

Tokyo'da Mizuho Securities Co. baş Döviz stratejisti Masafumi Yamamoto, "Carry trade oyunu oynamanın zamanı değil. Carry trade işlemlerinin başarılı olmasının anahtarı volatilitenin düşük olmasıdır. Dünya değişti ve carry trade işlemlerinin canlanmasını beklemek zor." dedi. 

Koronavirüs pandemisinin sürmesi ve fonların ilk düşünülenden daha fazla zarar verici olduğunu düşünmesi dolara yönelik bitmez bilmez talebin sürmesine neden oluyor.

Borsaları nasıl bir hafta bekliyor?

Rusya'da piyasalar haftaya negatif başladı

Carry trade işlemleri, 2020'de volatilitenin artmasıyla birlikte ilk kayıplar arasında yer almıştı. Her gelişen Asya piyasasının parası bu yıl beraberinde dolar karşısında carry trade zararı getirdi.

Endonezya Rupisi yüzde 16 değer kaybederek en fazla düşen gelişen piyasa parası oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol g.23 Mart 2020 12:55

    KÜRESEL KRİZ NEDENİYLE DÜNYA TİCARETİ DARALACAK İHRACAT AZALACAK TURİZM GELİRİ AZALACAK BU ŞARTLARDA DÖVİZ BORÇLARIMIZI DAHA FAZLA ARTMAMASI İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMALI GEREKİRSE UMRE HAC DAHİ SÜRESİZ YASAKLANMALIDIR

  • Çan çin çon23 Mart 2020 12:53

    Çinliler yarasayı dünyada ayvayı

  • ekonomist/stratejist23 Mart 2020 12:46

    Ne demiştim dediklerim birebir çıkıyor mu ben en iyi ekonomist/stratejist birisiyim daha durun yazın maviyle yeşili bulsturacağız😉