E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaDolar bu hızla nereye gider?---

Dolar bu hızla nereye gider?

Dolar bu hızla nereye gider?
08 Haziran 2015 - 13:07 borsagundem.com

Seçim bitti, piyasaların seçimi başladı... Neler fiyatlanacak, baskı nereye kadar sürecek? İşte Destek Menkul Finansal Analisti Çekçen'in görüşü.

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Adnan Çekçen, seçimlerin ardından piyasaları ‘analiz masasına’ yatırdı. İşte Çekçen’in görüşleri:
 
Yerel piyasalar açısından tarihi bir işlem gününe ve tarihi bir döneme girdik. Haftanın ilk işlem gününde geçtiğimiz Cuma günü haftayı 2.66’dan kapatan Dolar/TL Pazar gecesi itibariyle 2.75’den açarak yaklaşık 9 puanlık bir boşluk bıraktı. Sepet 2.95’e dayanırken 10 yıllık TR devlet tahvili ise 9.95’in üzerinde seyrediyor ve  endeks ise %9 kayıpla 77.000 seviyelerinde haftaya başlıyor.

Bu tarihi hareketlerde hiç kuşkusuz seçim sonuçlarının yarattığı yeni dönem belirsizliğinin büyük bir etkisi var. Son dönemdeki seçim anketlerinin koalisyon sürecine işaret etmesi piyasaların çok beklediği bir durum olmamakla beraber fiyatlara negatif yansımıştı. Şu anda piyasalarda konuşulan iki ayrı husus var. Birincisi seçim sonrası oluşacak koalisyon hükümetinde hangi parti hangi partiyle birlik oluşturacak? Hangi ekonomi kurmayları Meclis’te yer alacak ve erken seçim ihtimali de göz önünde bulundurulduğunda bu belirsizlik ne kadar sürecek? Tüm bu süreç hiç kuşkusuz içerde faizi, TL varlıklarını ve endeks tarafını olumsuz etkileyecek. Ancak bu olumsuzluk koalisyon oluşturulması değil, tamamıyla belirsizlik. Yani koalisyonun olumlu veya olumsuzluğunu fiyatlamıyoruz. Yeni dönemde Meclis’in akıbeti ve yeni yönetimin hangi renkler arasında kurulacağı belirsizliği. Dolasıyla yeni hükümet kuruluna kadar TL varlıkları ve özellikle bankacılık endeksi öncülüğünde BİST 100’de baskı devam edecek gibi gözüküyor.

Diğer dikkat çeken unsur ise bu yeni dönemde TCMB’nin piyasalarda oynayacağı rol. Sabah saatlerinde döviz depo faiz oranlarında indirime giden Merkez’in bu güncellemesi dolar tarafına direkt etki etmesi normal şartlarda beklenmez. Kaldı ki daha önce aynı faiz oranlarında TCMB daha sert bir indirime gitmişti ve kur tarafında yansıması sınırlı kalmıştı. Bu hamle döviz likiditesini artırıcı bir etki şeklinde yorumlanabilir ve etkisi orta vadede görülür. Ancak şu anda doların açıklamayla sert bir şekilde gerilemesinin sebebi anlık EUR/USD yükselişi ve daha da önemlisi TCMB’nin verdiği mesaj. Merkezin bu açıklaması ile piyasalara ben buradayım mesajı vermiş oldu ve kur tarafında sert gerileme gördük. Bu sebeple TL tarafında bu zayıflığın devamı beklense de TCMB’nin Haziran ayında yapacağı toplantı da faiz artırım hamlesini masada tuttuğunu düşünüyoruz.

Tüm bu gelişmeler dahilinde yeni dönemde hem siyasi gelişmeler ve açıklamalar hem de TCMB’nin bu süreçteki duruşu piyasaların seyri açısından belirleyici olacaktır. TCMB’nin faiz silahını henüz kullanmadığını ve Haziran ayındaki toplantıya kadar gelişmeleri yakından takip edeceğini unutmamak gerek. İçeride bu gelişmelere ek olarak dışarda ABD verileri ve özellikle Cuma günü gelen Tarım Dışı İstihdam verisi de küresel anlamda doları yukarı taşıyor. 17 Haziran’daki FED toplantısında Eylül ayındaki bir faiz artırımına ilişkin mesaj gelebilir. Bu da küresel anlamda doların ateşinin devam edeceği anlamına geliyor. Bu sebeple hem içerde seçim belirsizliğinin yarattığı risk ile TL varlıkları baskı altında kalırken, hem de FED etkisi ile dışarda Dolar tarafındaki yukarı eğilim devam ediyor. Fiyat vermemiz gerekirse 2.73-2.75 bandı burada önemli. Bu seviyelerin altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece Dolar tarafında yukarı eğilim devam edebilir. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fatih erkal08 Haziran 2015 14:16

    Tam cakalların istedigi oldu puslu havada keklik avlıyacaklar olan benim vatandasıma olacak ama kendi düşen ağlamaz

  • YORUMCU08 Haziran 2015 13:57

    ülkemiz halkı dünya ya örnek olabilecek demokratik bir seçenek sunmuştur.. umarım siyasiyelirimiz bunu kullanabilecek demokratik olgunluğu gösterirler...

  • ttttttt08 Haziran 2015 13:30

    kaşındık kenkendimizi yaktık para babaları yaşadı olan işsize memura işciye olacak işsizler ordusuna katılımlar biraz daha artacak gibi