E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ABD'nin Türkiye'ye teklifiyle gevşedi---

Dolar ABD'nin Türkiye'ye teklifiyle gevşedi

Dolar ABD'nin Türkiye'ye teklifiyle gevşedi
24 Eylül 2019 - 08:34 borsagundem.com

Dolarda ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerle yön aşağı döndü. Kur 5.67'yi görürken, piyasalarda gözler Erdoğan'ın ABD temasları üzerinde...

Dolar/TL haftaya 5.73 civarında başladıktan sonra ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerle 5.70'in altına geriledi. TL gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer para birimi olurken bankacılar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD temaslarının izlemeye devam ettiğini söylediler.

Dolar saat 17:50 itibariyle 5.7008 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6703 lira, en yüksek 5.7228 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2748 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1002 seviyesinde. Gram altın 278.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.58 seviyesinde.

Dolar/TL haftaya 5.73 civarında başladıktan sonra ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerle 5.70'in altına geriledi. Tahvil getirileri yönünü aşağı çevirirken BIST-100'de kazanımlar %2'ye yakın seyrediyor.

TL gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer para birimi olurken, bankacılar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD temaslarının izlemeye devam ettiğini söylediler. Cumartesi günü ABD'ye giden Erdoğan, temaslarına haftasonu başladı.

ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşen Erdoğan'ın bugün ise Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuşma yapması bekleniyor.

Bankacılar özellikle Erdoğan'ın Trump ile yapması beklenen ikili görüşmeyi ve bu görüşmeden Türkiye-ABD ilişkilerini etkileyecek konuları takip ediyor olacaklar. Türk hisse senetleri piyasasında da güçlü alımlar gözlenirken, BIST-100 endeksi <.XU100> saat 1447'de % 1.8 yükselişle 101,805 puanda bulunuyor.

Bankacılık endeksi ise yüzde 2.7 primli. Bugün CNNTürk'te yer alan bir haberde ABD'nin Türkiye'ye iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarma hedefi kapsamında F-35 ve Patriot sistemlerini de kapsayan bir paket sunacağı belirtildi. Habere göre ABD'nin teklifinin F-35, Patriot sistemi, çelik ve alüminyumda gümrük vergilerinin düşürülmesini ve serbest ticaret anlaşmasını da kapsaması bekleniyor.

Bankacılar haberin ardından ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik olumlu algının arttığını bunun da TL'ye pozitif yansıdığını söylediler. Bir bankanın döviz masaası işlemcisi, "ABD ile ilişkilerde en çok sorun yaratabilecek konu ABD'nin Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarması sonrası Türkiye'nin uçak ihtiyacını yine Rusya'dan karşılayacak olmasıydı. Bu döngüyü kırabilecek açıklamaların bu sabah itirıyla kuvvetlenmesi TL'ye de pozitif yansıdı" dedi.

Türkiye ile ABD ilişkileri Suriye'de yaşanan görüş ayrılıkları, Türkiye'nin Rus yapımı savunma sistemlerini satın alması, İran ile geçmiş dönemde yapılan ticaret nedeniyle olası ABD yaptırımları ve rahip Andrew Brunson'ın ABD'ye geri gitmesinden önceki dönemde tutuklu yargılanması nedeniyle gerilmişti. Ancak son dönemde ilişkilerdeki gerginlik bir miktar azaldı. Bu, piyasalara da olumlu yansıyan bir gelişme oldu.

Öte yandan piyasada bu hafta TCMB'nin düzenlediği iki günlük yatırımcı toplantıları, Erdoğan'ın ABD ziyareti ve dördüncü madde görüşmeleri kapsamında IMF heyetinin temasları da da takip ediliyor.

IMF, 4. Madde görüşmeleri kapsamında Türkiye ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dış ve iç risklere duyarlı olmaya devam ederken, hükümetin daha fazla reform yapmaması durumunda güçlü ve sürdürülebilir büyümenin zor olacağını belirtti.

Küresel hisse senedi piyasaları, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in ABD-Çin ticaret görüşmelerinin iki hafta içinde yeniden başlayacağını açıklamasının ardından yükseldi ancak yavaşlayan küresel büyümeye dair endişeler riskli varlıklara olan talebi azalttı.

Euro bölgesinden gelen zayıf imalat ve hizmetler PMI verilerinin resesyon endişelerini derinleştirmesi ve ekonomiye daha fazla destek verilmesi gerektiğini ortaya koymasıyla küresel ekonominin yavaşladığına dair endişeler finansal piyasalar için odak noktası olmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırı ve Fed kararı sonrası geçen hafta 5.6560-5.7425 bandında her iki yönlü sert dalgalanan dolar/TL Cuma günü 5.74 seviyesinden kapandı. Dolar/TL haftaya 5.73 civarında başladıktan sonra 5.6750-5.7440 bandında hareket etti.

Tahvil/bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.86 valörde son işlem %14.82 oldu. Bugün ilk işlemler %14.8 seviyesinde gerçekleşirken ortalama bileşik getiri %14.61 valörde saat 1650 itibarıyla son işlem %14.50 oldu İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.85 valörde son işlem %14.89 oldu. Bugün ilk işlemler %14.66 seviyesinde gerçekleşti. Spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.65 valörde saat 1650 itibarıyla son işlem %14.58 oldu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tam komedi 24 Eylül 2019 13:19

    Ankarada Ruhani ve Putin olumsuz konusunca anadolu ajansı konuşmaları türkçeye çevirme gereği bile duymadı !!! İran ve rusyadan ters tepki alan iktidar soluğu abd de aldı !

  • Okie Dokie24 Eylül 2019 11:07

    Bir israilli yatırımcı olarak bu teklifin kaçırılmaması gerektiğine inanıyorum