E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 8,50'nin altına sarktı---

Dolar 8,50'nin altına sarktı

Dolar 8,50'nin altına sarktı
16 Temmuz 2021 - 14:00 borsagundem.com

Önümüzdeki hafta sadece pazartesi günü yarım gün açık olacak olan piyasalarda yerel yatırımcılar dövizden TL'ye yöneliyor.

Dolar/TL, haftanın son işlem gününde 8,50 seviyesinin altını gördü. Haziran ayındaki sert yükselişlerin ardından temmuz ayına yatay başlayan kur, bugün 8,4868 seviyesine kadar indi. 

Önümüzdeki haftanın büyük bölümünde bayram nedeniyle piyasalar tatil olacak. Bu nedenle yerel yatırımcılar nakde geçerek dövizden TL'ye yöneliyor.

Dolar/TL yaklaşık 3 haftadır 8,55-8,75 bandında işlem görüyordu. Kurda 8.88 seviyesindeki tarihi zirvesinin altında sınırlı kazançlar da yaklaşık üç haftadır devam ediyor.

Analistler teknik açıdan 8,55 - 8,60 - 8,66'yı direnç seviyeleri, geri çekilmelerde ise 8,45 - 8,40'ı ise destek seviyeleri olarak izliyor.

14.00 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,46 oranıda gerileme ile 8,5248 , euro/TL yüzde 0,39 oranında düşüşle 10,0971 seviyesinden işlem gördü.

MERKEZ BANKALARI

TCMB'den yakın zamanda faiz indirimi gelmeyeceğinin düşünülmesi, Fed Başkanı Powell ve ABD Hazine Bakanı Yellen'ın 'yüksek enflasyonun geçici olduğunu vurgulaması ve tahvil alım programlarının kısa sürede başlanmayacağını açıklaması' aşağı yönlü harekette etkili.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 1,30’lara kadar gerilemesi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine destek veren bir gelişme.

Her ne kadar TCMB'nin politika faizinin önümüzdeki bir ay boyunca yüzde 19'da kalacağının anlaşılması endişeleri azaltsa da, önümüzdeki aylarda erken bir indirim olabileceğine yönelik endişeler tamamen ortadan kalkmış değil. Bankacılara göre bu haftaki PPK'da ek sıkılaştırma mesajı olmaması olumsuz bir gelişme olarak görülürken, bir indirim mesajı verilmemesi ise olumlu algılandı.

GÖZLER ENFLASYON RAPORU’NDA

Piyasalarda TCMB gündemi açısından takip edilecek bir sonraki gelişme ayın son gününde gerçekleşecek yılın üçüncü enflasyon raporu olacak.

Piyasanın yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 15 üzerine çıkarken, TCMB'nin tahmini yüzde 12,2 seviyesinde bulunuyor. Bankacılar TCMB'den PPK öncesi belirgin yukarı revizyon bekliyorlardı. Ancak PPK'da buna yönelik bir sinyal olmaması piyasayı şaşırttı.

Tüketici enflasyonu yüzde 17.53 ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek düzeye çıkarken, son verinin ardından ekonomistler yılsonu enflasyon beklentilerindeki düşüşleri azaltma eğilimini belirginleştirdiler. 

TÜFE ile ÜFE arasındaki farkın 25 puanın üzerine çıkması, enerji fiyat zamları ve kuvvetli büyüme TÜFE üzerindeki yukarı riskleri belirgin hale getirdi.

 

‘Tahvil kralı’ndan dolar açıklaması: Lanetlendi

 

Hisse fonlarına giriş sürüyor

 

Borsa İstanbul'da satışlar hızlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)