E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 7 liranın etrafında dolanıyor---

Dolar 7 liranın etrafında dolanıyor

Dolar 7 liranın etrafında dolanıyor
17 Şubat 2021 - 08:24 borsagundem.com

Hafta başında 7 liranın altına gören dolar/TL, bu seviyelerde dengelendi. Dolar/TL, sabah saatleri itibarıyla 6,99-7,00 lira bandında hareket ediyor. Euro/TL ise 8,46 seviyelerinde işlem görüyor.

Yurt içi piyasalarda gözler yarın açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararına çevrildi. Bugünün gündeminde fiyatlanacak önemli bir ekonomik veri bulunmazken salgın nedeniyle devam eden kısıtlamalar konusunda yeni kararların tartışılacağı Kabine Toplantısı takip edilecek. Yurt dışında ise ABD verileri ve Fed tutanakları günün önemli gündem maddelerini oluşturuyor.

Hafta başında 7 liranın altına çekilen dolar/TL, bu seviyelerde tutunmayı sürdürüyor. Dolar/TL, sabah saatleri itibarıyla 6,99-7,00 lira bandında hareket ediyor. Euro/TL’de de 8,46 seviyeleri geçerli oluyor. Ağustos ayından bu yana en düşüş seviyeyi gören dolar/TL, dün kapanışa doğru kısa bir süreliğine 7 seviyesinin üzerini test etmişti. 

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 7,10'un altında kalınması durumunda 6,85'in gündeme gelebileceğini söylerken, yükselişlerde 7,30'un direnç konumunda bulunduğunu belirtti. Analistler, dolar/TL'nin geçen yılın haziran ve temmuz aylarında 6,70-6,90 bandındaki yatay seyrinin ardından ağustosta yükseliş trendine başladığını ve Türk lirasındaki değer kaybının kasım ayına kadar devam ettiğini hatırlattı.

08.20 itibarıyla dolar/TL 6,9960, euro/TL 8,4673 seviyesinden işlem gördü.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, daha istikrarlı makroekonomik ortamın Türk bankalarının varlık kalitesinde beklentilerin ötesinde bir kötüleşme riskini sınırlayacağını öngördüklerini bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları, Türkiye’yi şu an için vergi cenneti olarak değerlendirilen ülkelerin bulunduğu kara listeye almama kararı aldı. Bakanlar vergi kaçakçılığı ile mücadele yükümlülüklerini yerine getirmesi ve vergi konusunda şeffaflık sağlanması için Türkiye’ye ek süre tanıdı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, düşük faizlerin ve kamu harcamalarının ABD ekonomisini aşırı ısıtacağı ve yüksek enflasyonu ateşleyeceği eleştirilerini reddetti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Japonya'da imalatçıların ekonomiye olan güvenleri Şubat ayında, 2019 yılı ortasından bu yana ilk kez pozitife döndü.

YURT DIŞI GÜNDEM

Hafta ortasında ABD'de önemli veriler bulunuyor. Üretici fiyatları, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri daha ön plana çıkıyor.

ABD Merkez Bankası(Fed) tutanakları da piyasaların izleyeceği gündem maddesi olarak takvimde bulunuyor.

Önceki ay düşüş gösteren perakende satışlarda yılın ilk ayında artış tahmin ediliyor (16.30). Aynı saatte açıklanacak olan üretici fiyatları için aylık beklenti yüzde 0,4, yıllık beklenti yüzde 0,8 artış yönünde oluştu.

ABD Sanayi üretiminde bir önceki ay yüzde 1,6 olan artışın yılın  ilk ayında daha düşük bir seviyede, yüzde 0,4 kadar artacağı beklentisi  bulunuyor (17.15).

ABD'de gelecek diğer veriler API petrol stoku (00.30), MBA mortgage verileri (15.00), işletme stokları, NAHB Konut Piyasası Endeksi (18.00) olacak. Ayrıca 20 yıllık tahvil ihalesi de takip edilecek.

Fed, 26-27 Ocak FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak (22.00).  Fed, 27 Ocak'ta sonucunu açıkladığı toplantısında faizde bir değişiklik yapmamıştı. Fed'in faiz aralığı yüzde 0,00-0,25 seviyesinde bulunuyor.

İngiltere'den tüketici ve üretici fiyatları günün erken saatlerinde takip edilecek veriler olacak (10.00).

Takvimde Almanya'nın 30 yıllık tahvil ihalesi de bulunuyor.

YURT İÇİ GÜNDEM

Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek. Toplantıda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bir sunum yapması bekleniyor. Bakan Koca dün Korona virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından, “Tedbirlerle ilgili artık vaka sayılarına göre ‘yerinde karar’ dönemine geçiyoruz” açıklaması yapmıştı. Mart ayı başından itibaren kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması bekleniyor. Toplantıda okullarla ilgili bir karar alınıp alınmayacağın da izlenecek. Kabine'nin reformlar konusunu da ele alacağı belirtiliyor (15.30).

Yurt içinde tek veri TCMB tarafından açıklanacak olan özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna ilişkin rakamları olacak (10.00).

Hava şartları petrolü yükseltiyor

 

Tahvil faizleri altını daha da düşürdü

 

Global piyasalar yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)