E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 6 aylık zirvesini test etti---

Dolar 6 aylık zirvesini test etti

Dolar 6 aylık zirvesini test etti
22 Nisan 2019 - 08:13 borsagundem.com

Güne 5.81 lira seviyesinden başlayan Dolar/TL 5.84 civarında kaldı, hacim tatillerin etkisiyle sınırlı

Paskalya tatili ve yarın Türkiye piyasalarında resmi tatil olması nedeniyle dolar/TL'de hacim sınırlı kalırken kur günü sabah saatlerinde işlem gördüğü 5.83 civarında tamamladı. Küresel piyasalarda Cuma günü kapalı olan ABD piyasalarında işlemler bugün tekrar başlayacak.

Dolar saat 18:07 itibariyle 5.8418 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7966 lira, en yüksek 5.8602 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5745 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1253 seviyesinde. Gram altın 239.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.19 seviyesinde.

Ancak İngiltere ve Avrupa piyasaları kapalı. Küresel piyasalarda petrol fiyatları ise ABD'nin İran'dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdireceği haberinin etkisiyle sert yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2.4 yükselişle 74 dolara yaklaştı.

Beyaz Saray ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'dan petrol ithal eden ülkelere yönelik yaptırım muafiyetlerini Mayıs'ta süreleri dolduktan sonra yenilememe kararı aldığını açıkladı. Buna göre aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

Siyasi gündemde ise Cuma günü başlayacak olan AKP'nin Kızılcahamam görüşmeleri ve YSK'nın AKP'nin başvurusu ile gündeme aldığı İstanbul'da seçimlerin iptal edilmesi ve yenilenmesi talebi izleniyor.

Reuters'da yerel seçimden bir gün sonra yayımlanan bir analizde, yerel seçimlerin Ankara ve İstanbul'un da içinde yer aldığı bazı kritik büyükşehirleri AKP'nin kaybettiğine işaret etmesinin ardından, parti kaynakları sonuçların kabine ve parti genel merkezinde değişiklikleri gündeme getirebileceğini belirtmişlerdi.

Bu kapsamda 26-27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek Kızılcahamam kampının sonuçları piyasada yakından takip edilecek. Piyasalarda Merkez Bankası rezervlerine yönelik belirsizlik ve bu belirsizliğin TL üzerindeki etkisi de kısmen sürüyor.

Bankacılar TCMB rezervlerinde düşüş yaşanmasını "izaha muhtaç" olarak özetliyorlar ve sürece ilişkin TCMB'den bilgilendirme beklemeye devam ediliyorlar. Dolar/TL küresel tatiller nedeniyle son iki işlem gününde yatay bir seyir izlese de son dönemde oldukça dalgalı bir seyir izliyor.

Geçen hafta Çin ekonomisinin beklenenden iyi bir performans gösterdiğine işaret eden veriler, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik kötümser beklentilerin nispeten azalması ve İstanbul'da Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başlamasının da desteğiyle 5.7100'a kadar gerilemişti. Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı yeniden 5.8596'ya kadar yükseldi.

Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.99 oldu. İki yıllık mevcut gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanış yüzde 21.50 valörde son işlem yüzde 20.90 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 21.13 valörde saat 1633 itibarıyla son işlem yüzde 20.93 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)