E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 6 ayın zirvesini gördü---

Dolar 6 ayın zirvesini gördü

Dolar 6 ayın zirvesini gördü
18 Nisan 2019 - 08:19 borsagundem.com

Güne 5.73 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru primli hareket ediyor. Dün dolar’ın 5.70 lira seviyelerine inmesiyle, yatırımcı borsada sattı dolar aldı.

Dolar/TL seçim belirsizliğinin ortadan kalktığı algısıyla dün yaşanan sert düşüş sonrası bugün Merkez Bankası rezervlerine ilişkin belirsizlikle yeniden yönünü yukarı çevirdi ve benzer para birimlerinden negatif ayrışarak 23 Ekim'den bu yana ilk kez gün içinde 5.85 seviyesini gördü.

Dolar saat 17:40 itibariyle 5.8015 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7314 lira, en yüksek 5.8516 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5441 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1252 seviyesinde. Gram altın 237.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.88 seviyesinde.

Bankacılar TL'deki değer kazancının kalıcı olamamasını seçim sürecine ilişkin belirsizliğin AKP'nin İstanbul yerel seçimlerinin iptal edilip yeniden yapılmasına yönelik başvurusu nedeniyle tam olarak netleşmemesi ve TCMB rezervlerine yönelik endişelere bağladılar.

Financial Times'da dün yer alan bir haberde FT'nin yaptığı hesaplamaların TCMB'nin net döviz rezervinin 25 Mart'tan bu yana kısa vadeli borçlanma veya swap kullanımında olağandışı bir artışla yükseldiğini gösterdiği belirtildi.

Haberde FT'nin konuyla ilgili sorusuna yönelik TCMB'nin "Swap kullanımı banka rezervlerine etki yaratmış olabilir ancak muhasebeleştirme yöntemin tam olarak uluslararası normlarla uyumlu şekilde gerçekleştirildi" şeklindeki cevabı yer aldı.

TCMB konuya ilişkin Reuters'a henüz yorum yapmadı. Haberde TCMB'nin ilgili piyasada borçlanılan dolar miktarının bilançoya eklendiği ancak daha sonra yapılacak geri ödemeye ilişkin yükümlülüğün ise bilanço dışı kalem olarak kaydedildiği yönündeki ifadesi de yer aldı.

Bankacılar ilgili haberde yer alan TCMB'nin son dönemde yoğun olarak kullandığı TCMB bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında işlemlerin bankanın net rezervlerine katkı yaptığı yorumlarının endişe yarattığına dikkat çektiler.

TCMB'nin rezervlerinin Mart ayının ilk iki haftasında 5.5 milyar doların üzerinde azalması sonrası, bu düşüşte olağandışı durum olmadığını açıklayan banka ek sıkılaştırmaya ve rezervleri kısa vadede artıracak iki adıma yönelmişti.

Bu çerçevede TCMB'nin döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı kademeli olarak yüzde 10'dan yüzde 40'a çıkarıldı. TCMB bir diğer adımla ise TL karşılığı döviz depo piyasasında ihale açmadı.

TCMB verilerinden Reuters'ın yaptığı hesaplamalara göre banka bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap miktarı dün itibariyle 12 milyar dolar civarında. Bugün açıklanan güncel verilere göre TCMB'nin net uluslararası rezervleri 12 Nisan itibarıyla 498 milyon dolar artışla 28.44 milyar dolara yükseldi. Rezervler bir önceki hafta 27.94 milyar Dolar olmuştu.

İSTANBUL SEÇİMİNE İLİŞKİN POZİTİF ETKİ KISA SÜRDÜ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başlamasına karşın AKP'nin halen İstanbul seçimlerinin iptaline ve yenilenmesine ilişkin bir başvurusunun bulunması seçimlere ilişkin endişelerin tam olarak ortadan kalkmaması ve piyasa tepkisinin geçici olmasına neden oluyor.

Bankacılar İstanbul seçimlerinin Haziran'da tekrar edilme olasılığının ekonomide planlanan reformlarda ve belirsizliğin devamı konusunda "iki kayıp ay daha" anlamına geldiğini belirtiyorlardı. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Yerel seçimleri arkada bırakabilmek ve belirsizliklerin tamamen ortadan kalkması piyasa açısından çok önemli.

Dünkü piyasa tepkisine pozitif ayrışmanın kuvvetine özellikle de tahvil getirilerindeki düşüşün büyüklüğüne bakarsanız bunun ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz" dedi ve ekledi: "Öte yandan piyasalarda endişeler de devam ediyor. TCMB rezervlerine ilişkin endişelerin bugün Financial Times haberi ile birlikte arttığını görebiliyoruz.

Rezervler çok iyi konumda diyemeyiz ancak son dönemde birbirinden farklı haberler yorumlar konunun tam olarak iyi bir şekilde analiz edilemediğini anlatılamadığını, hesaplanamadığını gösteriyor."

Dolar/TL bu hafta 22 Mart'tan beri ilk kez 5.8250'nin üzerini test ettikten sonra Çin verileri ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik kötümser beklentilerin nispeten azalması ve İmamoğlu'nun göreve başlamasının da desteğiyle 5.7100'a kadar gerilemişti. Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı ve bu sabah itibarıyla yeniden 5.8504'e kadar yükseldi.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler sonrası yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Bu gelişmelere son dönemde seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve TCMB'nin net rezervlerindeki gerileme de eklenmişti. Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 29 Mart'ta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi.

Önceki gün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.97 valörde son işlem ise yüzde 18.36 oldu. Dün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.05 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 17.12 oldu.

Bugün ilk işlemlerde ise bileşik getiri dün son işleme göre 40 baz puan civarında yükselişle yüzde 17.51 seviyesinde. İki yıllık gösterge tahvilin önceki gün spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde son işlem yüzde 21.95 oldu.

Dün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 22.07 valörde son işlem yüzde 21.51 oldu. Bugün ilk işlemlerde ise ortalama bileşik getiri yüzde 22.67 son işlem yüzde 21.21 seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan talip IŞIK18 Nisan 2019 22:33

    TL’nin değer kaybı enflasyon ve büyüme üzerinde olumsuz etkileri ağırlaştıracak.

  • KILIÇ18 Nisan 2019 18:54

     TL YE OLAN GÜVEN KALMAYINCA DAHA ÇOK ZİRVELER GELEBİLİR .EŞŞEGİ SÜRDÜM ÇAYIRA ALLAH SONUNU KAYIRA TÜRKÜSÜ VARYA TL NİNDE ALLAH SONUNU KAYIRA.

  • ah haber...18 Nisan 2019 13:30

    Tüm çalışmalara, 7 düvelin gizli saldırılarına rağmen USD 7 tl olmuyor. Saldırılar püskürtülerek TL, 7 TL altında tutuluyor :D 7/24 saldırılara karşın usd istenen seviyede tutuluyor :D

  • vahit18 Nisan 2019 20:23

    Dolar 2013 yılında 2 TL idi, 5 sene sonunda 5,8 oldu. neredeyse 3 katına çıktı. bunu başarı olarak görüyorsunuz galiba??

  • gizli18 Nisan 2019 12:52

    gizli güçler görev başında? nereye gizlenmişlerse artık bi bulamadık. :D 

  • Millet18 Nisan 2019 12:36

    Usd 5.40. biz hale itiraz ve konuşma veee nihayet 5.80 bandına oturttular.Boyle devam edin 7 olarak bekliyoruz.Yaa arkadaş yeter artık herkesi kucaklayın bu.millet kaybetmesin ...

  • Algı algı algı 18 Nisan 2019 11:20

    Heyyyyyyy arkadaş kafanı FOX VE ATVDEN ÇIKARTIRSAN GÖRÜRSÜN ŞUANKİ KUR OLAYALARI DIŞARIDAN GELEN APAÇIK BASKILAR İLE BU NEDENLİ DALGALI... EMPERYALİZM E KARŞI OLANLAR NEDENSE EMPERYALİST OLDU... ŞUAN DÜNYA EKONOMİK SIKINTILAR İÇİNDE

  • Objektif 18 Nisan 2019 13:06

    Arkadaşlar mesele ne A haber ne Fox tv... Japonlardamı saldırıyor diyen arkadaş herşeyin dolara endeksli olduğunu hatırlatmak isterim.

  • vatandaş18 Nisan 2019 11:52

    A haberi seyredince de birşey değişmediği kesin. sadece dolar değil diğer kurlar da yükseliyor. japonlar da mı saldırıyor.

  • aziz18 Nisan 2019 11:02

    sürekli devleti yönetenlerin yüzünden cebimiz boşalıyor sürekli döviz ve petrol yükseliyor hiç halkı düşünmüyorlar her gün endişe ile bekler olduk sürekli zam zam zam

  • AhmetK18 Nisan 2019 11:01

    Ne erken secımı ya, işiniz sacma sapan algı calısması. Biraz akıl kullanarak yorum yapın, niye erken secım yapacak iktidar. Tekrar secılınce, belediue degısecekmi sanıyorsunuz. Aklınızı kullanana kadar yorum yapmayın yada kendinizce negatif algı calısması yapmayın

  • Ahmet18 Nisan 2019 11:11

    Sen ve senin gibi zihniyet olumlu yorum yapıncamı ekonomi düzeliyor

  • Hüsnü 18 Nisan 2019 11:00

    Şimdi gelelim s400 meselesine

  • Gorele18 Nisan 2019 10:33

    Erken seçim göründü