E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 5.75 seviyesinde kalıcı olamadı---

Dolar 5.75 seviyesinde kalıcı olamadı

Dolar 5.75 seviyesinde kalıcı olamadı
02 Ekim 2019 - 08:29 borsagundem.com

Dolar/TL küresel piyasalar ve jeopolitik endişelerle 12 Eylül'den bu yana ilk kez gördüğü 5.75'in üzerinde kalıcı olamadı

Küresel piyasalardaki olumsuzhava ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna ilişkin açıklamalarının ABD ile gerilimi artıracağı endişeleriyle dün yükselen dolar/TL, bugün de 12 Eylül'den bu yana ilk kez 5.75 seviyesinin üzerini test etti.

Dolar saat 18:01 itibariyle 5.6977 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6975 lira, en yüksek 5.7583 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2382 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0945 seviyesinde. Gram altın 273.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.14 seviyesinde.

Dünden bu yana TL dahil gelişmekte olan ülke parabirimlerinde dolar karşısında görülen negatif seyir, bugün öğleden sonra yerini pozitif seyre bıraktı. Böylece dolar/TL de 5.71'li seviyelere döndü.

TL'de dünden bu yana gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki satış eğilimi ve içeride jeopolitik risklerinbaskısı hissediliyordu.

Bankacılar Erdoğan'ın Suriye'de güvenli bölge sağlanmasına yönelik operasyona ilişkin açıklamalarının öncekilere göre değiştiğini ve ABD ile bu konuda uzlaşı sağlayamayan Türkiye'ninartık bu süreci kendi devam ettireceği algısı oluşturduğunu belirtti.

Bu da TL'de gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel gözlenen satış baskısının artmasına neden olsa da kur birsüredir sıkıştığı bandı aşamadı. Bir bankacı dün ve bugün piyasada bir rahatsızlık olduğunu,Suriye konusunun bir miktar gerginlik yarattığını söyleyerek,"Ancak hala son zamanlarda gördüğümüz seviyelerin dışına çıkıpçıkmayacağımız soru işareti. İlk önce 5.80'lerin üzerinde kalıcıolmak gerekiyor. Teknik olarak bandı kıracağımızın işaretini görmemiz lazım, şu anda 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaların arasında sıkışmış durumdayız ve bant da daralmış durumda. Dolar/TL'de 5.80-5.82'nin üzerinde bir-iki günlükkapanıştan sonra ancak bandı aştık diyebiliriz. Bunun için debir haber akışı veya yurt dışında risk iştahında ciddi birazalma olması gerekiyor" dedi.

Erdoğan, dün TBMM açılış toplantısında yaptığı konuşmada özellikle Fırat'ın doğusunda arzu ettikleri neticelere ulaşamadıklarını ve kaybedecek tek bir gün olmadığını söyleyerek, "Fırat'tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız 30 km güvenli bölgede 2 milyon kişiyi yerleştirmeyi planlıyoruz" dedi.Erdoğan Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon olup olmayacağı sorusuna ise "Bir gece ansızın gelebiliriz" diye yanıt verdi.

Öte yandan küresel piyasalarda ABD ISM imalat endeksinin on yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine gerilemesiyle oluşan ABD-Çin ticaret savaşının etkilerinin ABD ekonomisine yansıdığı endişelerine paralel olarak olumsuz bir hava gözleniyordu. ABD ekonomisinde büyüme yavaşlarsa, küresel ekonomiyi destekleyen az sayıdaki olumlu unsurdan biri daha ortadan kalkmış olacak.ABD'nin yavaşlaması ayrıca Avrupa ekonomisinin resesyona girmek üzere olduğuna işaret eden göstergeleri izleyecek.

Piyasalar bir yandan Brexit konusunda gelişmeleri izlerken,Kuzey Kore'nin günün erken saatlerinde yeni bir füze denemesi yapması da risk iştahına bir miktar yansımıştı.Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde düşüş eğilimi belirginleşiyor.

Hazine'nin borçlanma maliyetlerindeki artışınuzun vadede etkisini sınırlamak adına yaklaşık 1.5 yıldır ihraç etmediği gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik Mayıs ayında %21 idi.Gösterge 10 yıllık tahvilde dün spotta ortalama bileşikgetiri %13.72, bugün ise spot kapanışta %13.93, valörde saat 16:40'ta son işlemde %13.26 oldu. Böylece 10 yıllık tahvilde Mayıs'tan bu yana düşüş 774 baz puana ulaştı.

İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.91, valörde son işlem %14.15 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.11, valörde saat1640'ta son işlem %14.14 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)