E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 5.70 liranın altına sarktı---

Dolar 5.70 liranın altına sarktı

Dolar 5.70 liranın altına sarktı
17 Temmuz 2019 - 08:36 borsagundem.com

Güne 5.71 lira seviyesinden giriş yapan Dolar/TL risklere rağmen piyasada iyimserliğin sürmesiyle gevşedi

Yurtiçinde son günlerdeki olumsuz haber akışı ve devam eden risklere rağmen iyimser bir havanın gözlendiği piyasada dolar/TL bugün 5.70 seviyesinin altına gerilerken, piyasada gelecek haftaki PPK toplantısına odaklı seyir sürüyor.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.6881 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6742 lira, en yüksek 5.7187 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3887 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1226 seviyesinde. Gram altın 259.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.76 seviyesinde.

Yabancı yatırımcıların artık fazla işlem yapmaması ve son dönemde yoğun alım yapan yerli bireysel yatırımcının dolar talebinin azalmasının, TCMB'nin faiz indirim miktarına yönelik belirsizlik nedeniyle Fed'den faiz indirim beklentisinin küresel risk iştahını desteklediği bir ortamda olumsuz haber akışına rağmen kurda fiyatlamaların sınırlı kalmasına neden olduğu belirtiliyor.

S-400 teslimatının başlamasıyla Cuma günü 5.7780 seviyesine kadar yükselen dolar/TL , hafta sonunda TCMB Başkanı Murat Uysal'ın açıklamaları ve Fitch'in not indirimine rağmen dün 5.70-5.7250 bandında hareket ettikten sonra 5.7130 seviyesinden kapandı.

"Piyasa açıkçası F35 verilip verilmemesi konusuna şu an çok önem vermiyor" diyen bir bankacı, "Zaten hali hazırda S-400 konusu ile ilgili risk primi kurda fiyatlanmış durumda. Trump'ın dünkü açıklamaları da daha fazla olumsuzluk içermiyor" dedi. Aynı bankacı, "TCMB başkanının görevden alınmasını piyasa atlatmış durumda, beklentilerin çok üzerinde bir faiz indirimi gelmeyebilir düşüncesi de oluşmaya başladı. Örneğin Morgan Stanley 250 baz puanlık indirim beklentisini açıkladı. Bütün bu gelişmelerle kurda bir miktar gevşeme görüyoruz" dedi. Fed'in Temmuz'da ve yılın kalanında faiz indirimi yapacağı beklentisi gelişmekte olan piyasalara olumlu yansırken, iç riskler nedeniyle benzer para birimlerinin gerisinde kalan TL'nin bu açığı kapamaya çalıştığı belirtiliyor.

Öte yandan piyasada Trump'ın yaptırımlara muafiyet uygulama yetkisini kullanacağı, pazarlığın devam edeceği ve yaptırımların 2020'ye kadar ötelenebileceği algısının oluşmaya başladığı ifade ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada Washington'un Ankara'ya F-35 savaş uçaklarını satamamasının "adil olmadığını" söyledi. Trump "(F-35 üreticisi) Lockheed'in hiç de memnun olmadığını söyleyebilirim" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı sözcüsü Morgan Ortagus ise Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Trump'ın "CAATSA yasasındaki tüm seçenekleri incelediğini" söyledi. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve NATO'nun savunma sistemiyle uyumlu olmadığı ve F-35'in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD'nin karşı çıktığı S-400 füze sistemine ait parçalar Cuma günü itibarıyla Türkiye'ye gelmeye başladı.

Hafta sonunda medya temsilcileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "CAATSA'nın kapsamı içinde Türkiye yok, böyle bir şey söz konusu değil. Dolayısıyla daha da ileri gidecek olursak, bunun içinde F35 ile ilgili de herhangi bir şey söz konusu değil" demişti.

Öte yandan TCMB Başkanı Murat Uysal hafta sonunda AA'ya verdiği söyleşide mevcut gelişmelerin para politikasında hareket için bir manevra alanı oluştuğuna işaret ettiğini söyleyerek, "Elbette enflasyondaki olumlu eğilimin devamını sağlamak için para politikasının temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi önem taşıyor, ancak burada sıkılık derecesini nominal değil reel faizler üzerinden tanımlamak daha doğru olur.

Enflasyon görünümünü etkileyen bütün faktörleri yakından izleyerek, gerek beklentiler gerekse kendi projeksiyonlarımızı dikkate alan makul bir reel getirinin korunduğu bir çerçeveyi esas alacağımızı ifade edebilirim" dedi.

TCMB'den zaten bir indirim bekleyen piyasalar seyrinde indirimin miktarı belirleyici olacak. Uysal'ın göreve gelmesinin hemen ardından geçen hafta Reuters'ın yaptığı ankete göre Çetinkaya'nın görevden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Uysal'ın getirilmesinin ardından bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi başkan değişimi öncesine göre 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi.

Analistler yüksek dolarizasyon, TCMB'nin para politikasına ilişkin belirsizlikler, S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama ihtimali ve Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütmeye başlamasıyla Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklı artmaya başlayan tansiyonun TL için ana risk unsurları olduğunu söylüyorlar.

Tahvil piyasasında Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son işlemde %18.97 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %18.91, valörde son işlemde %18.83 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %18.76, valörde saat 1607'de son işlemde %18.83 seviyesindeydi.

Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son işlemde %17.06 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün ise spot kapanışta %17.43, valörde son işlemde %17.32 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %17.43, valörde saat 1607'de son işlemde %17.01 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)