E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 4 aylık dibini tazeledi---

Dolar 4 aylık dibini tazeledi

Dolar 4 aylık dibini tazeledi
08 Ağustos 2019 - 08:45 borsagundem.com

Dolar/TL 4 ayın en düşüğünde seyrederken, ABD ile ilişkilere yönelik olumlu algı, küresel düşük faizler TL'yi destekliyor

Bankacılar artan risk iştahı ve getiri arayışının, geçen yıllarda gelişmekte olan ülkelerin oldukça üzerinde değer kaybeden TL için daha da pozitif olduğuna dikkat çekiyorlar. Nominal ve reel olarak, gelişmekte olan ülkelerin üzerinde getiriyi son faiz indirimine rağmen sunabilen TL, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında öne çıkmaya devam ediyor.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.4578 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4494 lira, en yüksek 5.5149 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1310 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1202 seviyesinde. Gram altın 262.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.22 seviyesinde.

ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve TL'nin sunduğu yüksek faizin etkisiyle TL bu çeyrekte en iyi performansı gösteren EM para birimi olurken, dolar/TL Nisan başından bu yana en düşük olan 5.50'nin altında seyrediyor. Tahvil piyasasına girişlerin de devam etmesiyle faizlerde de düşüş gözleniyor.

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) dün Türkiye ve ABD'nin Suriye'de oluşturulacak güvenli bölge için müşterek harekat merkezi kurulması konusunda anlaştığını açıkladı.

Piyasalarda bu konu kısa süre öncesine kadar jeopolitik riskleri artırabilecek bir gelişme olarak görülüyordu. Ancak anlaşma sağlanması, ABD ile Türkiye ilişkilerine yönelik mevcut olumlu algıya yönelik fiyatlamanın bozulmayacağına işaret ediyor.

Bugün gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde de dolar karşısında genel olarak değer kazançları görülüyor. Aynı saatte sepet bazında TL 5.7805/5.7875, euro/TL ise 6.1060/6.1161 seviyesinde bulunuyor.

Reuters'ta dün yer alan bir analizde ABD-Çin ticaret savaşının alevlenmesi ve Pekin'in yuanı devalüe etmesinin, Fed'in doların değer kaybetmesine yol açacak adımlar atmasına neden olabileceği, bunun da TL'ye daha çok değer kazanması için yer açacağı belirtilirken; ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi S-400'ler nedeniyle cezalandırma konusundaki isteksizliğinin de olumlu yansıdığı belirtildi.

Bu sayede TL bu çeyrekte gelişmekte olan ülke para birimlerinin arasında en güçlü para birimi olurken, tahvil getirileri bu yılın başındaki en kötü seviyelerden en iyilerin arasına yükseldi.

Analistler ayrıca TL'de yüksek getiri, küresel merkez bankaların genişlemeci politikaları, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler, S-400 konusunun daha arka planda kalmasının yanı sıra TL'de açığa satışın maliyetinin yüksek olmasının kurda yukarı yönlü spekülatif hareketleri engellemesinin de TL'ye olumlu yansıdığını belirtiyor.

Öte yandan yurtiçi yerleşiklerin birikimlerini dövizde değerlendirme eğiliminde ise henüz bir değişiklik görülmüyor. Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 2 Ağustos ile biten haftada tarihi zirveden 942 milyon dolar azalışla 185.7 milyar dolara geriledi.

Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları bir önceki veri olan 26 Temmuz haftasında 186.65 milyar dolar ile tarihi zirveye yükselişmişti. Geçen hafta yurtiçi yerleşiklerden bireyseller döviz varlıklarını korumayı tercih ederken, toplamda yaşanan yaklaşık 1 milyar dolar tutarındaki düşüşün tamamı ise kurumlardan geldi. Diğer taraftan küresel büyüme endişeleri ve ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik ve jeopolitik gelişmeler de baskı unsuru olarak piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor.

Tahvil piyasasında ise getirilerde düşüş eğilimi devam ediyor. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün son işlemde %15.22 seviyesindeydi, bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %15.10 oldu. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün %15.99 seviyesindeydi bugün son işlem %15.19 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KY08 Ağustos 2019 20:39

    Kumarbaz arkadaşlar kusura bakmayın ama döviz düştükçe ben çok seviniyorum.

  • köfteci08 Ağustos 2019 17:32

     dolar düşüyor borsa da gitmiyor ama sıkıntı işte

  • Liers08 Ağustos 2019 13:34

    Müthiş ekonomi dehamız Mahfi, IMF ye dayanarak yıl sonu 10 TL diyordu. Ne güzel milleti korkutup, kendi ayağımıza sıktırdınız. 

  • mehmet yılmaz08 Ağustos 2019 13:28

    TÜRKİYE düşmanları sakın dolarınızı satmayın.185000 endekste ( 50 sent) olduğunda dolarınızı 3,75 te  sat diyecekler kökü dışarda fok ve bloomberg. kaz dağlarındaki arsalarına villalarını yaptıktan sonra alamancı tarkan ve parselci ekrem  dolar alacakmış  3,11 tl den 2022 de.

  • Ekonomist08 Ağustos 2019 20:42

    Enerji içeceğini fazla kaçırmışsın :) 

  • Okie Dokie08 Ağustos 2019 10:33

    İsraill bir yatırımcı olarak 6 dan dolarımı bozdurup stopajsız %23'den faize parayı bir sene park ettim. Bir sene sonra dolar 4.70 olunca hem %23 faizimi hem de %25 daha fazla dolarımı alıp memleketime döneceğim. Tanrı faiz lobisini kutsasın. Amen.

  • Müslim 08 Ağustos 2019 10:42

    Ulan üç kağıtçı . Sen daha 6 yı ne zaman gördün. Hani 10 olacaktı ? Ne gömdüm ama dolarları sana ve zionistlere ? Ayrıca senetleri de bedava aldım ellerinizden . Artık gidenin çıkanın hesabını yapma. Nasıl olda tüm zionistleri biliyoruz artık. Her yerde size eksi yazdırmaya devam...

  • Aklın Yolu Türkiyemiz 08 Ağustos 2019 10:12

    JP Morgan ve Deutsche Bank'tan sonra Fransız bankası Societe General de, müşterilerine doları satıp TL almalarını tavsiye etti. Societe General, kurun 4.70'e düşeceği tahmininde bulundu. Hey Okim Buokim acı var mı acı ? Hah hah hah

  • Aklın yolu Türkiyemiz 08 Ağustos 2019 12:02

    Adam doğruyu yazmış yalan mı diyeceğiz. Asıl yalan yazdığında senin gibiler doğru diyor ki problem de bu. Hem sonra SS2 doğruyu yazdıklarını da unutmayalım ama sen değil. Sen yalana devam...

  • Kazanan kim08 Ağustos 2019 10:56

    Aldıkları TL'yi birgün aynı anda Dolara çevirecekler, adamlar Türkiye'nin para birimini istikrârsız tutuyor bu şekilde bir aşağı bir yukarı. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • :)08 Ağustos 2019 10:36

    yahu yabancıların laflarını kaale almayanların, yabancıların lafları ile yorum yazması da bir garip :D Allah akıl fikir versin böylelerine, aynı kurumlar 8 olcak dese küfür eder, şimdi referans yazmış seviniyor düşecek dedi diye... ? böyle insanlar bu memlekete zarar, oryantel gibi. : )) 1 yıl geçse yazdını unutur zıttını yazar, çözdük bu tipleri...neler görcez daha