E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 4 ayın en düşüğünü gördü!---

Dolar 4 ayın en düşüğünü gördü!

Dolar 4 ayın en düşüğünü gördü!
30 Temmuz 2019 - 08:45 borsagundem.com

Güne 5.61 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru 5.54 lirayla 2 Nisan tarihinden beri en düşük seviyesini gördü. TL'de değer kazancı devam ederken TCMB ve Fed bekleniyor

TL'de pozitif ayrışma devam ederken dolar kuru 4 ayın en düşüğünü gördü. Piyasalar yarın gerçekleşecek Merkez Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporu ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına odaklandı.

Güne 5.61 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru 5.54 lirayla 2 Nisan tarihinden beri en düşük seviyesini görerek yaklaşık 4 ayın en düşüğüne geriledi.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.5629 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5478 lira, en yüksek 5.6231 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1972 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1139 seviyesinde. Gram altın 255.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.03 seviyesinde.

Piyasalar yarın açıklanacak olan enflasyon raporu ve verilecek mesajlar ile Fed'in yarın akşamki toplantısına odaklanmış durumda. Fed'in bugün başlayacak ve yarın sona erecek para politikası toplantısında politika faizini 25 baz puan indireceği tahmin ediliyor.

Fed bu kararı alırsa, 10 yıldır ilk defa faiz indirmiş olacak. Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD ilişkileri, küresel büyüme endişeleri, küresel ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, olası bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor.

Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, küresel merkez bankaların genişlemeci politikalara yeniden yönelmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerin TL'ye destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Bir bankacı, "Şu anda TL'yi olumsuz etkileyecek bir event beklenmiyor. S-400 konusu biraz soğudu, Ağustos ayında da PPK toplantısı olmayacak. Dolar/TL'de 5.58 seviyesi kalıcı kırılırsa 5.48-5.45 seviyeleri mümkün" dedi.

Beklentilerdeki iyileşme ve enflasyonda başlayan düşüşle birlikte TCMB geçen hafta 4.5 yıllık aranın ardından politika faizinde 425 baz puanlık indirime gitse de enflasyonda düşüş eğilimin süreceği dikkate alındığında TL hala yüksek reel getiriyi sunan EM'ler arasında yer alıyor.

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı bu yıl içinde, son 1 yılda %32 son üç yılda ise %52 seviyelerine kadar yükseldikten sonra son dönemde kayıpların bir bölümü de telafi edilmiş durumda. Son 3 yıla bakıldığında kayıp %46'ya gerilerken 1 yılda ise bu oran %13'e gerilemiş durumda.

Son dönemde yaşanan değer kazançlarına karşın TL hala son 1 ve 3 yılda da gelişmekte olan ülkeler arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer alıyor. Ancak değer kazançları negatif ayrışmanın da gittikçe azalmasını sağlıyor.

Dolar/TL, geçen hafta TCMB'nin 425 baz puanlık faiz indirim kararı ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılagelenin aksine sert faiz indirimleri yerine kademeli faiz indirimi çağrısı yapmasıyla birlikte yönünü aşağı çevirmişti.

Erdoğan'ın kademeli faiz indirimi çağrısı ile birlikte hem TL'de değer kazancı hem de tahvil bono getirilerinde düşüş hızlanmıştı. Siyasilerin faiz indirimlerindeki söylemlerinin eskiye göre daha yumuşak algılanması TL'yi desteklen bir süreç olarak ön plana çıkıyor.

Nitekim bugün ekonomideki gelişmelere dair düzenlediği değerlendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Türkiye'nin düşük faiz beklentisi içinde olması gerektiğini belirtti.

Nihai kararın TCMB'ye ait olduğuna dikkat çeken Albayrak eeel sektörün maliyetlerinin düşmesi anlamında her türlü faiz indirimine olumlu baktığını da söylerine ekledi.

Albayrak TL'nin değerine ilişkin sorulara ise rakamsal bir yanıt vermese de TL'nin küresel ticarette rekabetçiliği sağlayacak bir seviyede olmasının önemli olduğunu belirtti. Haberin Orjinali İçin Tıklayın İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin "TCMB faiziyle ilgili çok net yönlendirmeler yapmasa da indirimlerin devam edeceği mesajını aldık.

Zira reel faiz açısından diğer ülkelerle farkımıza bakmak gerektiğini vurguladı. Burada da makas açık ve alan var. Sorunlu kredilerin devlet desteğiyle kurtarılmasına yeşil ışık yakmasa da, diğer ülkelerde de yaygın olarak kullanılan seküritizasyon sisteminin ve hatta bu varlıkların teminata kabul edilmesi yönteminin kullanılmasını dışlamadı.

Bu da aynen kamu bankalarının son bir senede daha aktif rol oynaması gibi merkez bankasının da farklı alanlarda ekonomiye daha fazla destek verecek şekilde politika çeşitlendirmesine gidebileceği intibası uyandırıyor" dedi ve ekledi: "Ayrıca, cari açıktaki düşüşün geçmiş krizlerden farklı olarak iç talep daralmasıyla açıklanamayacağını, burada talep koşullarından bağımsız olarak da kalıcı bir iyileşme olduğunu vurgulaması önemliydi.

Bu anlamda büyüme oranı artarken de cari açığın kontrol altında kalması için rekabetçi kur vurgusu yapması, rezerv birikimi yapılmasını desteklemesi, TL'nin küresel ticarette rekabetinin korunduğu bir çerçevenin tercih edileceğine de işaret etti" dedi.

TAHVİL GİRİŞLERİ TL'Yİ DE DESTEKLİYOR

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte düşüşünü devam ettiriyor. En belirgin düşüş geçen hafta Cuma günü yaşandı. 2 yıllık gösterge tahvil Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son işlemde %16.35 bileşik seviyesindeydi. Dün son işlem %16.10 olan tahvil faizi bugün %15.99'a kadar geriledikten sonra son işlemde %16.03 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günün düşüş 50 baz puana yaklaştı. 10 yıllık tahvilde bileşik getiri dün son işlemde %15.41, bugün ise %15.52 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALAATTİN CAMGÖZ30 Temmuz 2019 22:57

    Tüm ülkeler kasalarında dolar tutup altın tutmazlarsa işte böyle abd nin kölesi olurlar.tüm dünya o yüzden tir tir titremekte.tüm ülkelerin kasalarında dolar yerine altın olsa idi isterse abd doların faizini yüzde bin yapsa idi kimin umrunda olacaktı.

  • Yatırımcı30 Temmuz 2019 21:31

    Yatırım yapabilmek gerçekten çok güzel.

  • Térkan30 Temmuz 2019 20:46

    Bugün VOP ta dolar alanlar perşembe günü çok güzel para kazanacak. Tabiki bende aldım.. Hedef 5.785 YTD.

  • aziz30 Temmuz 2019 17:12

    düşsün yerin dibine girsin ama düşmesi bize fayda sağlamıyor hiçbirşeyin fiyatı düşmüyor herşey uçmuş gitmiş devleti yönetenler nerede

  • Emlakçı30 Temmuz 2019 14:36

    Elinde doları olanlar ve zararı olan kardeşlerim sizlere bir tavsiyede bulunayım sizlerde çevrenizdekilere söyleyin dolarınız düştü diye bozdurmayın 40 bin dolara new yorkta 1+1 evler var ve 500 dolar kira getirisi var hatta çoğu ülkede bu var bunun için alacağınız mülk için oranın konsolosluğuna başvurmanız yeterli dolar bizde düşebilir benim 32 bin dolarım vardı bir arkadaşımla ortak new yorktan iki adet daire aldık aynı burası gibi iki tapulu ve her ay döviz olarak kira alıyoruz araştırın ve paranızı zararına bozdurmayın sevgiyle kalın

  • ALAATTİN CAMGÖZ30 Temmuz 2019 22:58

    yalandan kim ölmüş at recep at.

  • corleone30 Temmuz 2019 18:54

    nereden öğreniriz

  • kadir30 Temmuz 2019 16:28

    Katılıyorum yunanistanda var aynı sistem ve euro olarak gelir sağlayan arkadaşlarım var

  • mehmet yılmaz30 Temmuz 2019 13:08

    malın biri dolarım yok ama yaram var diyor.neresine battıysa  dolar mankurtlarının yediği DAYAK  doları olmayan mal kere mala.

  • mehmet yılmaz30 Temmuz 2019 13:04

    malın birine doların düşüşü KALIN gelmiş.

  • ersan30 Temmuz 2019 12:58

    dolar dıyorkı al verıyor.mrz.425.puan ındırdı .cumh başkanı devlet bankaların.a.faizlerı indırın  demiyor hisarcıklıoglu cevap verıyorindırın faizlerı dıye..piyasada para yok hükmet akçeyıde mutaitlere kullandıpara bıttı..şimdı denırkı fet.toplantısını bekliyor pıyasa dıye..hep güngecırme hesapları yapıyorlar.MALESEF

  • mehmet yılmaz30 Temmuz 2019 11:48

    TÜRKİYE düşmanı dolar mankurtlar acı varmı ?186 milyar dolar  DAYAK  MANYAĞI OLDU.

  • Gr30 Temmuz 2019 12:39

    Türkiye düşmanı ekonomiyi bu hale getirendir

  • mehmet yılmaz30 Temmuz 2019 11:37

    dolar kanamlı ishal olmuş altında destek olan yerleştirilmiş yerleşik hane halkı siteyi terk etmişler.sahil bolgelerindeki    SULAR  dolar mankurtlarının pis kokularından KOLİBASİLİ OLMUŞ.sahillerden   kanamalı ishal olan dolar mankurtları belediye tarafından UZAKLAŞTIRILMALI.

  • Evlad olsa sevilmez30 Temmuz 2019 12:38

    Tam bir malsın. Bu arada hiç dövizim, altınım yok. Sadece iğrenç bir yazı tarzın olduğu için yazdım. Seni seven biri var mı hayatta ?