E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 16 TL'ye yaklaştı---

Dolar 16 TL'ye yaklaştı

Dolar 16 TL'ye yaklaştı
17 Mayıs 2022 - 10:39 borsagundem.com

Dolar/TL'de bu sabah 15,80 seviyesi de aşıldı ve 15,85'ler görüldü. Euro/TL ise yüzde 2'yi aşan günlük yükselişle 16,60'ın üzerine çıktı.

Türk Lirası'ndaki değer kaybı 9 gündür kesintisiz olarak devam ediyor. 4 Mayıs'tan bu yana yükselişini sürdüren dolar/TL'de bu sabah 15,80 seviyesi aşıldı. Dolar/TL, 15,85'in üzerine kadar yükselirken euro/TL'de de artış yüzde 2'yi geçti ve kur 16,60'ın üzerine çıktı. 

Küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişesi ve satış baskısının kuvvetlendiği son 2 haftada ise TL, dolar karşısında yüzde 7 değer kaybetti. 4 Mayıs gününü 14,77'den tamamlayan dolar/TL, aradan geçen 9 işlem gününde 1 TL yükselmiş oldu. 

Dolar/TL, yaklaşık 10 gündür devam eden yükselişle kur korumalı mevduatın açıklandığı 20 Aralık'tan beri ilk kez 15,65'in üzerini dün görürken analistler kur politikasının sürdürülebilirliği sorgulamaya devam ediyorlar.

Dünya'da yer alan habere göre, bankacılar mevcut kur politikasının Merkez Bankası'nın negatif rezervleri ile sürdürülebilirliğini sağlamak için TL'nin dolar karşısındaki değer kaybını bir "gereklilik" olarak görüyorlar. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) dolar/TL'nin 16.5 seviyesinde işlem görmesi gerektiğini belirtiyor.

Dolar/TL'de  devam eden yükselişle kur korumalı mevduatın açıklandığı 20 Aralık'tan beri ilk kez 15,65'in üzerini dün görürken analistler kur politikasının sürdürülebilirliği sorgulamaya devam ediyorlar. Birçok bankacı dolar/TL'nin yeni işlem bandını 15-15,5 olarak tahmin ediyordu. Ancak bu seviyenin aşılmış olması ile birlikte piyasa kamunun güçlü bir şekilde seviyelerin üst bandını savunup savunmayacağını takip edecek. Bankacılara göre güçlü döviz satışı yapılmazsa kurda yeni bant 15,5-16,00 olabilir.

Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS'ler 720 puanı aşarak Refinitiv verilerine göre 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

Türkiye'ye ait varlıkların taşıdığı risk hakkında gösterge olan CDS'teki belirgin yükseliş Hazine'nin dolar borçlanma maliyetlerini yükseltirken, bankacılar maliyetlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çektiler.

Konut satışları yüzde 8,8 arttı

 

Tarım ÜFE aylık yüzde 17,76 arttı

 

Piyasalarda gözler Powell'a çevrildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mevsim18 Mayıs 2022 01:56

    Eylul ekim gibi 35,40 tahminim.

  • Ahmet Otuzbir17 Mayıs 2022 12:43

    Tecavüz kaçınılmaz ise zevk almaya bakın

  • 4mevsim17 Mayıs 2022 12:19

    Savasın dunyaya yayiomasi an meselesi🆘

  • ıtri17 Mayıs 2022 12:01

    dolar çıktığı yeri unutmaz, 18 geliyor

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ17 Mayıs 2022 22:23

    keşke 18 TL olsa.20-25 TL na ne dersiniz.

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 11:26

    Gözler baş trol Ahmet Özbir  ve Baran ı arıyor :D iha siha haberlerinde kendilerini görebiliriz :D  .. 4 aydır,  savundukları zırva sistem ve Usd nin geldiği nokta.  Yazacak suratları kalmadı. Tek yapacakları hakaret, iftira, küfür vb. buyurusunlar savundukları tezi ve sonucunu eleştirsinler :D Sen onu dedın ,o onu dedi, bu bunu söyledi, o ona gitti, o eve uçtu, bilmem kim emretti, öbürü diğerine kaçtı, kaçan aya gitti, ayda su yok, marsta hayat, melih dinazorlaru su içti , sansarsan zıpladı, beriki diğerine  sinyal çaktı,  vaha civa masal muhabbetçisi mikser trolleri bunlar :D  Troller nick değiştirip yeniden gelecek.  15 temmuz çorbacısı torllerine çok gördük, öncesi makrube , sonrası çorbacı oldular...

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 21:39

    Baran Bey, aile terbiyesi gizlenemez, satın alınamaz. Malesef çocukluk problemlerin ve geçmişte psikolojık sorunlarından dolayı kültür yeterince alamamışsın. Buda öfke kontrolünde açığa çıkıyor. Kişisel gelişim kitapları okumalısın. böylece kendi hatalarını kendin okurken kabul edip, gelişimsel yöntemler ile kendini geliştirebilirsin. Çünkü okumadan araştırmadan her dediğini doğru zannederek, saçmalıyorsun. Benden sana teşhis. ister kabullen ister kabullenme. Ama sen yinede oku, okumaktan zarar gelmez. kendini tanı, problemlerini okuyarak, yönlendirmeleri kendine aşılayarak gelişimini tamamla. Kahrolsun yaradanı yaradandan için sevme özelliğimi :D neyse Baranda Allah'ın bir mahlukatı kabullencez... :D

  • baran17 Mayıs 2022 20:48

    Kripto soytarı aile terbiyesinden bahsetmez mi?  Yeteri kadar eleman toplayamadı heral ki jetonlarının devredemedi.

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 17:20

    Ahmet Özbir kankanıda al, birlikte bol bol usd davul zurna timleri ile hayal çekin. kına yakın artık. İnsanlar yadıkça vatan düşmanı terörist diye hayal dünyadan çamurlar küfürler ettin. Al isteidğin usd nın 16 olması mı dı ?  aylar önce yazanları kötüleyip küfürler attin. al isteidğin oldumu ? insanlar ekmek alamaz duruma geldi mutlumusun Baran bey ? hala havlayacak suratın var mı ? hala yazacak , haklı çıkan insanları kötüleyecek yüzün kaldı mı ? utanma, ahlak, terbiye, sen nasıl kişiliksiz, omurgasız, şekilden şekile girebilen mahlukat oldugunu gözler önüne sermekten ben yoruldum. Sen nickler değiştirsende bak nasıl cevap yazmak zorunda kaldın. :D işte böyle zortingen olursun. Senin miladin bitti Baran Bey.. hadi kaybol artık sayfalardan . Ajmet Özbir gibi çekip gidebilirsin. :D biz varken sen sinek vızıltısı gelirsin.. Artık seni sıfır muhattap alıyorum. bilgisiz yazıların küfürlerin düşük etiketinle sana bataklıkta iyi sürünmeler...:D

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 17:16

    Baran Bey, küfürler çamurlar uydurma laflar başkada bişe yok sende.... Bom boş tene sesi çıkıyor kafandan :D .  Yazacak bir tane fikrin yok. Bir tane mantıklı cümlen yok.ona saldır, buna saldır.  o na hayali iddanameler çamurlar, buna küfürler hakaretler, kötülemeler... Hayali düşüncelerini yazıyorsun. Yazmayı bilmediğin için aile terbiyesinden yoksun, Din Ahlak Töre Kültür vb hiç bişe de yok. Bom boşsun.  :D Acınacak halde küçülmüş, etiketin ve kumaş kaliten diplerde sürünüyor... Böyle küçük küçük diplerde yaşayacak asalaklar gibi olacaksın. Buyur habere yaz yazılarını. ekonomi programını eleştirenlere küfürler edip, hakaretler edip duruyordun. Vatan düşmanı diyordun. 4  vatanı usd programını savunuyordun. usd 16 oldu yazabileceksin ? o surat ve yüz kaldı mı sende hala?  :D Gerçek vatan severler aylar önce uyardı.  usd olayını. 

  • baran17 Mayıs 2022 14:20

    Geri zekalı bak ben buradayım bu 1 Benden başka yorum atanlar da benimle bir ilgisi yok.  Herkesi kendin gibi yalancı ve aşağılık mı zan ediyorsun?  Gerçekten sen mal mısın?  Aslında en ufak bir eleştiriye dahi tahammül edemiyor. Kendi aklı ve fikrince de bizim toz buhar olmamızı istiyor.  Dikkat ette temennilerin seni çarpmasın.

  • baran17 Mayıs 2022 14:14

    Kriptocu  soytarı doların artmasına ne de çok sevinmiş!  Malum karakterinin ifşa ederken  size kansız diyebilir miyim?  Küresel kriz tırmanırken bu soytarı da küreselci sömürgecilere hemen ve derhal biat etmede hiç sakınca görmüyor. 

  • baran17 Mayıs 2022 14:05

    Dolres köpekleri havlamanıza gerek yok Ne zaman dolar zıplasa bu köpekler sırıtarak havlar!  Dünya krizde diyorum bu sığırlar yok Türkiye batıyor diyor! Dolar ın artması  bu itleri zevkten dört köşe yapsa da asla ve  kat a amaçlarına ulaşamayacaklar!  Amerikan köpekleri havlamayın fazla!  Eğer ki Türkiye İsvaç ve Finlandiya nın Nato üyeliğine evet deyip te Suriye nin Kuzeyinde pkk itlerini rahat bıraksa idi dolar şimdilik artmaz  idi.  Türkiye tam 9 cephede mücadele veriyor hayvanat sırıtıp durma Elon Musk finosu!   Dolar 50 tl de olsa bu ülke ite köpeğe Sansaryan ve benzeri türevi itlere teslim olmayacak!  ANLADIN MI  HÖDÜK.?

  • 4mevsim17 Mayıs 2022 11:05

    Borsada kenara cekikdik izliyoruz

  • xyz17 Mayıs 2022 11:03

    Sn. Nebati hani altı ay sonra işler fıstık gibi olacaktı. Hani ışınlanacaktın altı ay sonrasındaki güzel günlere. Sayılı gün bitiyor. Biten sayılı günün ardından yeni vaatler yerini alıyor. Millet olarak savrulmaya devam.

  • Mucise Reis ;)17 Mayıs 2022 10:58

    Bir fikrim var TL korumalı kur hesabına geçsek ? ... yada kazamız da usd var az az satalım.... usd böylece düşer... 

  • xyz17 Mayıs 2022 10:52

    Ülke nasıl bu hale getirilirmiş. Eğer bunu anlamak istiyorsanız filmi başa sarın ama taaa başkanlık sisteminden bu yana anlamakta zorlananlar filmi ağır çekim izlesin.

  • Bik17 Mayıs 2022 10:47

    Bakan Nebati , ekonomide istikrarı sağladık diyor. ₺ 'nin değer kaybında istikrar devam ediyor.