E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar 10 ayın zirvesinde---

Dolar 10 ayın zirvesinde

Dolar 10 ayın zirvesinde
28 Şubat 2020 - 10:57 borsagundem.com

Suriye rejiminin hain saldırısından sonra piyasaların açılmasıyla birlikte dolar Türk Lirası karşısında on aydır en yüksek değerine ulaştı.

Suriye İdlib'de TSK'ya yönelik hava saldırısı sonrası artan jeopolitik endişelerle TL'de değer kaybı sürüyor. Dolar/TL bu sabah 6.2520 ile Eylül 2018'den beri en yüksek gün içi seviyeyi gördükten sonra 6.2325'ten işlem görüyor.

Borsa İstanbul, açığa satış yasağına rağmen %10 düşüşle açıldıktan sonra kayıplarını kısmen telafi ederek %6'ya yakın ekside seyrediyor.

Küresel piyasalarda son durum

Küresel piyasalarda ise korona virüs salgının küresel boyut aldığı kaygıları yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesine, hisse ve gelişmekte olan ülke para birimi gibi riskli varlıklardan çıkmasına yol açtı.

ABD borsalarının tarihin en hızlı düzeltmesini yaşamasının yanı sıra Suriye'deki saldırı sonrası artan jeopolitik endişeler TL'nin dün akşamki 6.17 seviyesinden bu sabahki seviyelere yükselmesine yol açtı.

Bankacılara göre küresel piyasalarda riskten kaçış, ABD tahvillerinin tarihi düşük seviyelere gelmesi ile Libya ve Suriye kaynaklı jeopolitik endişeler dolar/TL'yi yukarı yönlü baskılayan en önemli unsurlar, kamunun döviz arzı ise TL'deki değer kaybını sınırlandıran en büyük etken konumunda.

Suriye hedefleri ateş altında

Suriye'nin İdlib bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan hava saldırısı sonucu 33 asker hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun saldırıya karışılık olarak "bilinen tüm Suriye hükümet hedeflerinin hava ve kara birliklerince ateş altına alındığını" Twitter hesabından
duyurdu.

Bir Türk yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, İdlib'deki saldırılardan kaçan Suriyelilerin Türkiye'ye geçeceği beklentisiyle Türkiye'de bulunan mültecilerin Avrupa'ya geçişinin artık engellenmeyeeceğini söyledi.

Bankacılar sahadaki askeri gelişmelerin ve bu gelişmelerin Türkiye'nin Rusya, ABD, AB ve hatta NATO ilişkilerine nasıl yansıyacağının piyasaya yön vereceğini belirttiler.

Rusya'dan ilk açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı dün Suriye'nin İdlib bölgesinde topçu ateşine uğrayan Türk askerlerinin o alanda olmaması gerektiğini, Türk makamların askerlerin yeri konusunda önceden Moskova'ya bilgi vermediğini açıkladı.

Ayrıca Rusya'nın Karadeniz Filosu Rusya'nın Kalibr seyir füzeleri ile donatılmış iki savaş gemisini Suriye kıyılarına doğru Akdeniz'e gönderdiğini açıkladı.

TL değer kaybeder endişesi

Büyük bölümü TL'deki değer kaybının devamından endişeli olan lokaller ise döviz mevduatı birikimine devam ediyor. Dün yayımlanan verilere göre geçen hafta döviz birikimlerini 2 milyar dolar daha artıran lokaller birikimlerini 197.7 milyar dolarla tarihi zirveye taşıdılar.

Döviz birikimine yönelmede TL getirilerin seviyelerinin sorgulanması da etkili. Kredi derecelendirme kuruluşları da sürecin birçok açıdan negatif olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren kredi iflas takası (CDS) primi de 20 ayın en iyi seviyeleri olan 240 puandan yükselişe geçerek dün itibarıyla 325'i aşmış durumda.

Günün kalanında jeopolitik gelişmelerin yanı sıra Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma programı da izlenecek.

Borsa İstanbul kapatılsın hainler amacına ulaşmasın

 

SPK, Borsa İstanbul'da açığa satışı yasakladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)