E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Doğuştan Türk olma' şartı tekliften çıkarıldı---

'Doğuştan Türk olma' şartı tekliften çıkarıldı

'Doğuştan Türk olma' şartı tekliften çıkarıldı
28 Aralık 2016 - 19:50 borsagundem.com

Anayasa değişikliği tasarısının 6., 8., 9 ve 11. maddeleri Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Cumhurbaşkanının doğuştan Türk olma şartı tekliften çıkartılırken Cumhurbaşkanının kararname yetkisi maddesi de iptal edilecek

Meclis Anayasa Komisyonu, anayasa değişikliği tasarısının 15. maddesini 11. maddeye ekleme kararı aldı. Komisyon, 6., 8., 8. ve 11. maddeleri kabul etti.

Kabul edilen 6. Madde ile Türkiye Büyük Millet Meclisi belli bir konuda Meclis araştırması ve genel görüşme yapabilecek. Madde, milletvekillerini soru sorabileceğine ilişkin hüküm içeriyor.

Anayasa değişiklik teklifi 8. maddesi de onaylanarak kabul edildi. Cumhurbaşkanı'nın Türk vatandaşı olması, kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip kişiler arasından seçilir. Cumhurbaşkanı görev süresi beş yıldır.

Bir kimse iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanı siyasi parti grupları en son yapılan seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen tarafından aday gösterilebilir.

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşmeleri devam eden 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin, 19 maddeye düşürüldüğü öğrenildi.

9 MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre, Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı'na aittir. Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü hallerde yasama yılının ilk gününde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde açılış konuşması yapar. Ülkenin iç ve dış siyaseti Hakkı'nda Meclis'e mesaj verir. Üst kademe kamu yöneticilerini atar. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanlığını temsil eder. Milletlerarası anlaşma onaylar ve yayımlar.

Teklifte “tasarruf”

MYK’da Yıldırım’ın Bahçeli ile varılan uzlaşmaya göre; Ak Parti teklifin 15. Maddesinde yer alan Cumhurbaşkanı’nın kamu kurum ve kuruluşlarının, kuruluş ve yetkilerini kararname ile belirleyebileceğine dair düzenleme "Cumhurbaşkanı yardımcıları" başlıklı 11'inci maddesine eklenmesi kararı alındı. Teklifin 11. maddesi Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

'DOĞUŞTAN TÜRK VATANDAŞI OLMA'
TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişiklik teklifindeki cumhurbaşkanı seçilme şartları içerisinde bulunan "doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından" hükmü, AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle, "Türk vatandaşları arasından" şeklinde değiştirildi.

KARARNAME YETKİSİ
Cumhurbaşkanının kamu kurumlarıyla ilgili kararname yetkisi maddesinin çıkarılmasına karar verildi.

HSYK ÜYE SAYISI 13'E ÇIKARILACAK
AK Parti anayasa değişikliği teklifinde 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13'e çıkarıldığı, Adalet bakanı ile müsteşarının da HSYK'nın doğal üyesi olduğu öğrenildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)