E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDoğu Akdeniz'deki doğal gaz Türkiye'yi ayağa kaldıracak---

Doğu Akdeniz'deki doğal gaz Türkiye'yi ayağa kaldıracak

Doğu Akdeniz'deki doğal gaz Türkiye'yi ayağa kaldıracak
29 Aralık 2018 - 15:01 borsagundem.com

İSTE Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Başkanı Yaşar, "Türkiye'yi ayağa kaldıracak nitelikte bir doğal gazın olduğunu bilim adamları olarak tespit etmiş durumdayız" dedi.

Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa gemileriyle sismik araştırmalara devam eden, derin denizde Fatih gemisiyle başlattığı petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına, Doğu Akdeniz'de sığ deniz faaliyetlerini de ekleyen Türkiye'nin rezervlere erişmek amacıyla yaptığı yatırımlar dikkati çekiyor.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergül Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'in özellikle Suriye'deki savaştan sonra çok etkin bir duruma geldiğini söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Türkiye ve KKTC ile herhangi bir anlaşma yapmadan KKTC'nin deniz hukukundan kaynaklanan haklarını ihlal ettiğini dile getiren Yaşar, "Aynı zamanda Tükiye'nin haklarını ihlal etmektedir. Ancak devletimiz orada yapılacak olan sondaj çalışmalarını etkin bir şekilde koruma görevini sürdürmektedir. Doğu Akdeniz'de 3 trilyon metreküpü aşkın doğal gaz varlığı uluslararası bilimsel çalışmalarda belirlenmiş. Türkiye'yi ayağa kaldıracak nitelikte bir doğal gazın olduğunu bilim adamları olarak tespit etmiş durumdayız." diye konuştu.

"Milli petrol ve enerji politikası uygulanmaya başlandı"
Prof. Dr. Yaşar, Doğu Akdeniz'de bugüne kadar yapılmış olan çalışmalarda Nil deltası boyunca Mısır'ın Zohr ve Noor sahalarında dünyanın en büyük doğal gaz yataklarının tespit edildiğine işaret ederek şöyle devam etti:

"Aynı jeolojik yapı bizim 'Afrodit' sahası dediğimiz bölgede mevcuttur. Doğu Akdeniz İskenderun Körfezi'nde ve Kıbrıs'ın Karpaz bölgesi ile Adana'nın Tuzla arasında kalan bölgede doğal gaz varlıkları, sismik araştırmaları neticesinde bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir. Aynı şekilde şu anda sondajını yapmış olduğumuz Alanya açıkları ile Antalya'nın açıklarında büyük doğal gaz rezervlerini tespit etmiş durumdayız. Doğu Akdeniz'deki doğal gaz kaynaklarını bulmamız ve işletmemiz gerekiyor. Çok şükür bunu son dönemde yapıyoruz. Milli petrol ve enerji politikası çok şükür uygulanmaya başlandı."

Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğinde söz sahibi olan bir ülke konumuna da geldiğine işaret eden Yaşar, "Bu büyük bir avantajdır. Biz bu konuda dış ülkeler rahatsız olsa da gerekli çalışmaları yapmak durumundayız." dedi.

"Çalışmalardan gayet umutluyum"
Yaşar, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kendi haklarını global güçlere bırakacak durumda olmayan bir ülke konumunda olduğunu belirterek, "Çok şükür kendi başımıza durabilecek ve yetebilecek bir durumdayız. Bölgesel güç olmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Doğu Akdeniz'de 12 ülkenin savaş gemisinin hazır bekletildiğine işaret eden Yaşar, şöyle devam etti:

"GKRY'nin kontrolünde ve ABD'nin desteklediği sondaj çalışmaları yapılıyor. Bu sondaj çalışmalarının sebebi tamamen orada gerilim oluşturmaktır. Orada hem KKTC'nin hem de Türkiye'nin hakkı var. Bize danışılmadan bize sorulmadan bizimle anlaşma yapılmadan bu bölgelerde petrol ve doğal gazın aranması yanlıştır. Türkiye bu konuda son zamanlarda bir farkındalık oluşturarak yeni bir milli petrol politikası oluşturdu. Bir akademisyen olarak bu yapılan çalışmalardan gayet umutluyum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • XX30 Aralık 2018 12:51

    Millet iyice paronayak olmuş...İyi ne yapılırsa onu seçim yatırımı olarak algılar olmuş...Kardeşim bu ülkede iyi şeyler de oluyor bu kadar karamsar olmaya gerek yok...Herkes bağımsız,istediği partiye gider oyunu atar...Bu tip şeylerde partizanlığa gerek yok.

  • Yeter30 Aralık 2018 12:03

    Allah sizi bikdigi gibi yapsin insallah,

  • Haha30 Aralık 2018 12:00

    Her secim onu ayni terane , kazanin gizli maddelri geregi oetrolumuzde var ama cijaramiyiduk , 2092 den beri cikardik mi hani nerde sisi gudiler sizi

  • Ercan30 Aralık 2018 00:25

    Allah devletimizi korusun bu arama faaliyetleri cok iyi oldu

  • ali30 Aralık 2018 12:43

    ''Allah devletimizi korusun'' yazısına bile %65 katılmıyorum çıkmış Ercan kardeş...BİZ NE OLDUK BÖYLE.DIŞARIDA DÜŞMAN ARAMAYA GEREK YOK...

  • Broker30 Aralık 2018 00:04

    Petrolün ve gazın çıkmasını istemeyen bir Allah'ın kulu da yoktur bu ülkede.Ama milletin duygularıyla oynamayın kardeşim.Yıllardır seçimlerden önce hep buluruz da , seçim sonrası bir tek satır haber bile kalmaz.

  • ahaha29 Aralık 2018 22:42

    tarım bakanına sorun neden ithal gaz kullanıyoruz?... paramız varki gaz alıp ithal gaz alacak para bulup kullanıyoruz :D

  • ...29 Aralık 2018 22:40

    evde çeşmeden su içemioruz. ellerinde bardaklarla suyu için temiz,denildiği halde inancım ve güvencim o hallere düştü...ülke topraklarından petrol çıakrtamayanlar denizden çıkartıcaz diyor..seçim zamanı hep gündeme gelir böyle. kesşke çıksa bugun hemen... çıksada zaten ucuza kullancamızıda sanmam ne bu gazın ötvsi,ne kdvsi ne bağlantı ücreti ne abanman parası biter, ha ithal ha yerli aynı olur fiyatı.inanmıyorum.

  • Broker29 Aralık 2018 22:22

    Senin her tarafın bilim adamı olsa ne yazar.iktidara takla atmak için milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyorsun.

  • Hasan29 Aralık 2018 22:19

    Yaş 57, her seçimde bu yalanlardan bıktım. Petrolü olanlar yıllar önce çıkarmışlar zaten. Bu yalanları yiyen hep bir kitle bulunur. Zavallı güzel ülkem ne çektin basiretsiz siyasetçilerden.

  • hakan29 Aralık 2018 21:57

    işimiz gaza kaldıysa yandık zaten aygaz var saglam gaz tavsıye ederım

  • zorba29 Aralık 2018 21:46

    hakikatten hep aynı nakarat , hep aynı şarkı . her dönemde ellerinde baltalarla gezen insanlar hiç eksik olmadı tıpkı masaldaki gibi''BALTALAR ELİMİZDE HİZİCİPCİLİK BELİMİZDE UMUTSUZLUĞA GİDERİZ BİZ HEY!! UMUTSUZLUĞA güzel kardeşim hayata GÜZEL BAK'Kİ GÜZELİ GÖRME HAKKIN OLSUN çukur kazanlar gibi bakma unutma bu türkiye o eski türkiye değil  bu ülkeye sahip cıkmak hepimizin görevinden çok ALIN YAZISI unutma!!!!!!

  • Tam 29 Aralık 2018 20:32

    Aynı nakarat hep aynı aynı.....YAŞİM 51 YENI ENERJI KAYNAĞI BUNU BULDUK DERIZ BAŞKA BIR KRIZ GELIR DEĞİŞEN BİRŞEY YOKK YOK...

  • Misafir 29 Aralık 2018 19:14

    Çıkardığımızı gözümle görmeden asla inanmam

  • Misafir 29 Aralık 2018 19:11

    Her seçim öncesi petrol denizinde yüzüyoruz yalanları

  • Misafir 29 Aralık 2018 19:08

    Seçim yalanları , gaz varsada biz bulamayız.

  • Yorum29 Aralık 2018 18:46

    Çok doğru dolar krizi çıktığında yine yorum olarak yazmıştım şu ilk kuyu açılsın dolar krizi diye birşey kalmayacak diye çok büyük rezervler var türkiye olayın farkında seçim için kullanılır veya kullanılmaz ama doğalgaz gerçeği yatsınamaz

  • Kamil29 Aralık 2018 17:49

    Seçim yaklaşıyor sanki. Yine doğalgaz petrol haberleri. Çıksa da yine ucuzlamaz zaten.

  • erol g.29 Aralık 2018 16:19

    SONUNDA UYKUDAN UYANIP HAKLARIMIZI ARAMAYA BAŞLADIK mı acaba ? Suriye'yi karmakarışık edip haklarını arayamaz hale getirdiler kimler ? İSRAİL İLE KIBRIS RUM YÖNETİMİ İLE ONLARA DOĞAL GAZ ARAYIP BU İŞTE ÇIKARI OLAN ULUSLARARASI ŞİRKETLER

  • osman29 Aralık 2018 15:32

    her ne hikmetse kendimi bildim bileli her secim oncesi ulkemde petrol veya gaz fiskiriyor sonra birden kuruyo0r (6) 

  • fatih29 Aralık 2018 15:27

    türkiye sürünüyor mu ki  (M)  (M)  (M)  (M)