E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi"Doğalgazda sıkıntı olmayacak"---

"Doğalgazda sıkıntı olmayacak"

Doğalgazda sıkıntı olmayacak
06 Aralık 2013 - 03:00 borsagundem.com

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Katar ile önceki gün yapılan anlaşma sonucu bu ülkeden Türkiye'ye 350 milyon dolarlık LNG geleceğini söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin bu kış doğalgaz sıkıntısı çekmeyeceğini belirterek, Katar'a 5 kargoluk sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) siparşi verdiklerini söyledi.

Yıldız, Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından üçüncüsü gerçekleştirilen Hazar Forumu'nda düzenlenen Basın Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şu anda İran'da yapılmasını düşündükleri herhangi bir projenin olmadığını belirterek, "İran bizim için çok önemli. İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılacağı bir hat olduğunu biliyoruz. Türkiye de bu projenin gerçekleştirilmesiyle alakalı müsaadesini vermiş bulunuyor" diye konuştu.

Katar'da önceki gün bir dizi görüşme yaptıklarını anlatan Yıldız, Katar Yatırım Ajansıyla yapılan toplantılar sonucunda iki ülke arasında somut işler çıkacağı şeklinde bir kanaat oluştuğunu dile getirdi.
Yıldız, Afşin-Elbistan ve Konya-Karapınar gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Bizim yerli kömür projelerimiz var. Bunlarla ilgili temel hazırlıklarımızı bitirmiştik ve bir gizlilik sözleşmesi yaptık. Katar'la bundan sonra konuyla alakalı evraklarımızı üretim şirketimiz olan EÜAŞ paylaşabilecek. O yüzden 2-3 aylık bir sıkı çalışma dönemi geçirmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili bir ekip ve heyet oluşturduk. Bu arkadaşlar bize çalışmalarını getirecekler. Şu anda tabii ki ham halde olduğunu söylemem lazım. Ama Katar'dan Türkiye'deki siyasi istikrara duyulan güvenin ciddi ve önemli bir gösterge olduğu kanaatini paylaşmam gerekiyor."

'350 milyon dolarlık LNG"

Hava tahmin raporlarında ocak ve şubat ayında aşırı soğukların olacağının söylendiğine dikkati çeken Yıldız, "İzmir- Aliağa'dan girmek üzere 5 kargoluk Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) siparişi verdik Katar'dan. Bunun da takribi tutarı 350 milyon dolar civarındadır. Bizim doğalgazla ilgili herhangi bir sıkıntımız hamdolsun söz konusu değildir. Bütün noktalardan normal şartlar altında arzımızı sağlayabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Yıldız, Azerbaycan ve Türkiye arasında petrol rafinerisi kurulmasının gündemde olup olmadığı sorusu üzerine, "Petkim'in ve Star rafinerisinin dolayısıyla SOCAR şirketiyle Azerbaycan'ın önemli ve bizim de son derece önem verdiğimiz bir yatırım başladı. Bu yatırım İzmir-Aliağa'da Petkim'in bir devamı şeklinde yapılacak ve Türkiye'nin en büyük yatırımlarından bir tanesi olacak. 5-5,5  milyar dolarlık bir rakama da ulaşacak. Bununla ilgili çalışmalar başlatıldı. Ve bütün bu çalışmalarda Azeri kardeşlerimizin ve SOCAR firmasının yanındayız ve desteklerimiz de devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Gürcistan'da yeni seçilen hükümetle de ilişkilerin gelişiminin devam edeceğini belirten Yıldız, gelecek hafta Türkiye ile Gürcistan arasındaki iletim hattının açılışını yapmayı planladıklarını, tarihini teyit edeceklerini ve gelecek dönemde böyle bir tören gerçekleşirse kimsenin şaşırmaması gerektiğini söyledi.

"Türkiye üzerine düşeni yaptı"
 
Irak'la yapılacak muhtemel anlaşma hakkındaki sorular üzerine Bakan Yıldız, "Biz önceden mutabık kaldığımız metin, üçlü mekanizmanın ilerletilmesi ve olumlu bir sonuç alınması gerektiğini vurguladık. Şu anda gerek Bağdat gerek Erbil bunu değerlendiriyor. Türkiye burada üzerine düşeni yaptı. Gelişmeleri izliyoruz. Biz Bağdat öncesinde o metin üzerinde mutabık kalarak Bağdat'a gittik. Müzakereler sürecinde bu tür şeyler olabilir. Müzakereler sürecinde Irak'ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile son derece samimi ve kardeşane bir görüşme yaptık. Gelişmeleri izleyeceğiz" dedi.
"Bağdat ile Erbil'in kendi aralarında rızalaşmalarını arzu ettiğini" ifade eden Yıldız, bunun Irak için doğru olacağını, istenilen sonuca ulaşılamaması halinde yoklukta buluşulacağını söyledi.


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TERS KÖŞE.08 Aralık 2013 01:58

    Neden sıkıntı olsunki zaten ZAMMIDA geçirdiniz bizlere daha ne istiyorsunuz allahtan belanızımı istiyorsunuz.yüce ALLAH bizleri sizlerin ellerinden ARALIK ayına kadar kurtardı yoksaçok büyük faturalar ödeyecektik.ama yüce ALLAH herzaman doğrunun yanındadır.