E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDoğalgaz, Türkiye’nin eksenini nasıl değiştirir?---

Doğalgaz, Türkiye’nin eksenini nasıl değiştirir?

Doğalgaz, Türkiye’nin eksenini nasıl değiştirir?
21 Ağustos 2020 - 11:53 borsagundem.com

Tüm Türkiye bugün Erdoğan'ın "müjde" açıklamasına odaklanmışken, Habertürk yazarı Güntay Şimşek müjdenin, kaynakların belirttiği gibi doğalgaz kaynağı olması halinde Türkiye'nin yaşayacağı eksen değişimini yazdı. İşte o yazı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Cuma günü bir müjde vereceğiz, yeni bir dönem açılacak” sözleriyle neyi kast ettiğini herkes merak ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da Cumhurbaşkanı’nın sözlerini “Türkiye'nin ekseni değişecek” cümlesiyle değerlendirmesi kamuoyunun beklentilerini daha da yükselmiş durumda. Bir sürpriz bizi bekliyor !

Yabancı ajanslara sızan bilgiler, müjdeli haberin Türkiye’nin ciddi rezerv miktarı olan enerji kaynağı keşfettiğine işaret ediyor. Türkiye, Karadeniz ve Akdeniz'de bir süredir kendi gemilerimizle doğalgaz arama çalışmaları yapıyor. Müjdeli haberin de bulunan bir doğalgaz kaynağı olduğu yönünde tahminler yapılıyor. Neticede müjdeli haberi bugün Cumhurbaşkanı duyuracak. Peki, nasıl bir haber olmalı ki Türkiye’nin ekseni değişsin?

“Türkiye’nin eksenini değiştirecek” denince akla keşfedilen doğalgaz miktarının Türkiye’nin ihtiyacını karşılamakla birlikte ihraç edeceği seviyelerde olacağı geliyor. Bu sebeple enerji mevzusunu bilenler ön çalışmada tespit edilen doğalgaz rezerv miktarının 500 milyar metreküpünün ne kadar üzerinde olacağını merak ediyor.

Şayet bulunan kaynaklarla doğalgaz ihraç edecek pozisyona yükselirsek, Türkiye jeopolitik konumunu da kullanarak enerjide alanında ciddi anlamda eksenini değiştirebilir. Ancak rezerv bulmakla yetinmeyip, devamında da çalışmak kafa yormak şartıyla.

Şu an itibariyle Türkiye doğalgaz boru hatlarının geçtiği koridor konumunda. İşte bu pozisyonumuzu enerji 'hub'ına, doğalgaz merkezine dönüştürebilirsek eksen değişir. Bunun içinde doğalgazı Türkiye’de fiyatlandırabilecek bir sistem oluşturabilirsek, Rusya, İran, Azerbaycan ve diğer ülkelerden aldığımız gazı, keşfettiğimiz gazla paçallayarak re-export (ihraç) edecek bir güce erişebilirsek eksen değişir.

Eğer keşfedilen doğalgaz miktarı yüksek olursa şüphesiz ülkemiz için müthiş moral ve motivasyon kaynağı olacaktır. Tespit edilen doğalgazın ekonomiye kazandırılması uzun sürebilir. Nereden baksanız 2026’dan önce kullanıma girmesi söz konusu olamaz ama etkisi, sinerjisi bile bambaşka olacaktır. Fakat Karadeniz’de doğalgaz bulup, Akdeniz’e ilgimizi azaltmamamız icap ediyor. Çünkü artık kendimize ait sismik ve sondaj gemilerimiz var. Daha Türkiye’nin keşfedeceği epeyce de doğalgaz sahası söz konusu.

Yaklaşık 5 yıl öncesine kadar sondaj gemimiz yoktu. Böyle bir imkâna sahip değildik ve arama çalışmaları yapamıyorduk. Arada bir yabancı şirketlere 1-2 aylığına yaptırdığımız sondaj çalışmaları içinde 250 milyon dolar civarında paralar ödüyorduk. İmkanlar kısıtlı olduğundan fazla sondaj çalışması da yapamıyorduk.

En son aldığımız sondaj gemisini yabancı şirketlere yaptırdığımız 1 aylık sondaj maliyetinin bile çok altında rakama satın aldık. Böyle bir vizyonun konulması doğalgaz keşfinden çok daha kıymetli. Türkiye günümüzde sahip olduğu deniz enerji gücü sayesinde bundan sonra başka sahalarda da doğalgaz keşfedecektir. Artık çalışıyoruz, sondaj yapıyoruz, arıyoruz. Üstelik başka ülkelerin kanıtlanmış rezerv alanlarına yakın bölgelerde ‘Mavi Vatan’a sahip çıkarak bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bundan sonra müjdeli haber sayısı artabilir.

Öte yandan denizde sondaj konusunu da yeni öğreniyoruz. Derin denizlerde doğalgaz sahası geliştirme ve bulunan gazı çıkarma konusu ise hiç bilmediğimiz bir alan. Rusya bile derin denizlerde saha geliştirme, gaz çıkarma, boru hattı döşeme teknolojisine sahip değil. Bu işleri yapan sınırlı sayıda uzman şirket var.

Dolayısıyla eğer Karadeniz’de bir doğalgaz sahası keşfi söz konusuysa, müjdeli haber buysa, Fatih sondaj gemisi buradaki çalışmalarına 20 Temmuz’da başlamıştı. Yani bir aylık çalışmanın eserinden bahsediyoruz. Bir aylık çalışma sonrası açıklanacak rezerv miktarı temkinli bir rakamı ifade edecektir. Çünkü akabinde bir yıl devam edecek saha geliştirme çalışmalarıyla kanıtlanmış rezerv rakamlarına ulaşılması gerekecek.

Mesela Doğu Akdeniz’de Afrodit sahasında yaklaşık 9 yıl önce yaklaşık 400 milyar metreküp gaz keşfedildiği açıklanmıştı. O günden bu yana bu sahadan gaz çıkarılmadı, saha geliştirme çalışmalarıyla rezerv miktarı da 130 milyar metreküp seviyelerine kadar geriledi. Dolayısıyla temkinli bir şekilde çalışıp, Karadeniz ve Akdeniz’de bugün tahayyül daha edemediğimiz doğalgaz rezervlerine ulaşabiliriz.

Eğer müjdeli haber doğalgaz keşfi konusunda olursa, önümüzde şöyle bir yol haritası çıkacaktır;

Önce bir yıl daha saha geliştirme çalışmalarına devam edip, kanıtlanmış rezervin ortaya çıkması beklenecek. Akabinde nihai yatırım kararı alınacak. Derin denizden doğalgaz çıkarabilmek için bu işin teknolojisine sahip enerji kartellerinden birisiyle ortak yatırım için anlaşılacak. Nereden baksanız kaynağın yüzde 50’ye yakını bu sebeple paylaşılacak. Yani keşfedilen kaynağı tek başımıza şekillendirmemiz şu aşamada zor.

Fakat başka ülkelere de satacak, ihraç edecek miktarda doğalgaz kaynağına sahip olursak, şu an Rusya’dan ve başka ülkelerde aldığımız gazların pazarlığında bile elimize çok rahatlayacaktır. Gündemde olan bazı doğalgaz boru hattı projelerinin de geleceği tartışmalı hale gelecektir. Türkiye’nin ekseni değişme yoluna girerken, bazı projelerin ve yaklaşımların da ekseni kaymaya başlar! İşte böyle bir durumda eksenin nasıl olması gerektiğine kafa yorabiliriz

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi22 Ağustos 2020 12:57

    Dünyada doğalgaz bolluğu var. Çıkarılma,işleme,pazarlama vb uzun yıllar alır.Dünyada en büyük dogalgaz Türkmenistan'da. Pazarlayamadığını okumuştum. Lider satıcılar varken , nasıl olacak ,ilginç

  • BORSACI22 Ağustos 2020 10:43

    ÇOK ÜLKE EKSENİ TÜRKİYEYE KAYDIRACAK.TÜRKİYENİN EKSENİ DEGİŞMEYECEK.

  • vatandas22 Ağustos 2020 00:53

    bu dogalgaz hukumeti degistirir

  • Mehöet y21 Ağustos 2020 22:51

    Müjdesi haberi bana borsada kaybettirdi. Daha gaz çıkmadan. Aslında birazda cumhurbaşkanımıza inat düşürüyorlar sanki. Adb ab cumhurbaşkanımızı sevmiyorlarsa demekki iyi biri iyi işler yapıyor. Abd ve abnin pkk esedi daeş fötö çok sevdikleri

  • Bika21 Ağustos 2020 19:45

    Arap ülkeleri petrol içinde yüzüyorlar da eksenleri kaçık.

  • the end22 Ağustos 2020 09:59

    Seni kripto fetö sevici seniiiiiiiii....... sonunuz geldiiiiii.......

  • yunus21 Ağustos 2020 19:03

    Bu rezevle eksen değişmez. Bu kadar büyütmeye gerek yok. Daha çok çalışmalıyız. 320 milyar m3 Türkye'nin 5-6 yıllık  iihtiyacı. Eksen değitirmek  için Türkiye'nin ihtiyacını karşılamalıyız ve yurtdışına ihraç etmeliyiz. 

  • Bennn21 Ağustos 2020 18:33

    Birileri var

  • Eksen eğikliği21 Ağustos 2020 17:48

    Chp şu ülkeden bi giderse dünyanın ekseni değişir

  • kamil21 Ağustos 2020 16:39

    20 yıldır ben fakirledim birileri zenginledi ban faydası yol ömrümün en iyi yılları zulüm parasızlıkla geçti bundan sonrada ben değil yandaş yine para havuzunda yüzer kul hakkı ahirette sorumlulardan hesap soracam

  • Dami21 Ağustos 2020 13:57

    Takintili beyinler anlamazlar..birakin su zubukler yav..cunku..hasta onlara aciyin.. onlar inadindan..geberir..gider..yinede..onlari kensi.. dunyalarinda birkacan...onlar dogal gazmis.. suriyeymis..libyaymis..umurlarinda..degil..hos..liderlerine bakin..

  • Nasıl?21 Ağustos 2020 17:26

    S400 leride unutma gecen Nisandı önümüzdeki nisana kaldı.

  • oğuz21 Ağustos 2020 13:46

    Herşeye muhalif olan sevimsiz şeyler bunada bir kulp artık  (6)  (6) 

  • ANTALYA21 Ağustos 2020 13:32

    İNŞALLAH GERİSİ GELECEK. SUNİ KRİZ PEŞİNDEKİ BRÜKSEL UZANTILARI  AĞZININ PAYINI ALACAK...

  • Musa21 Ağustos 2020 13:04

    Bulduk ama çıkartamıyoruz demezler inşallah

  • Halis Arikan 21 Ağustos 2020 12:22

    Tpao yok mu Turk petrol sirketi idi Neden yabanci ile ortaklik .. Batmanda vs buldugumuzu isletiyorsak by da olabilir .Emperyalist cakallara gecit yok

  • Pala21 Ağustos 2020 18:48

    3. Köprüyü Japonlar yaptı, uyduları yabancı şirketler ile gönderiyoruz atmosfere, bjk, GS fenerin forvetin yabancı. Denizaltı petrol çalışmalarında yabancı ortak gerekli zaten