E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDoğalgaz keşfiyle petrol aramaları hız kazanacak---

Doğalgaz keşfiyle petrol aramaları hız kazanacak

Doğalgaz keşfiyle petrol aramaları hız kazanacak
22 Ağustos 2020 - 13:58 borsagundem.com

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, Karadeniz'de doğal gaz bulunmasının, petrol aramalarına da büyük bir ivme katacağına inandığını söyledi

Prof. Dr. Sadettin Korkmaz Karadeniz'de doğal gaz yatağı bulunmasının Türkiye için çok güzel bir gelişme olduğunu belirtti. Karadeniz'de daha önce 5 yerde, 5 bin metreden daha derin sondajlar yapıldığını anımsatan Korkmaz, rezerv yataklarının ya kuru çıktığını ya da bir, iki tanesinde gaz emaresi bulunduğunu aktardı.

Akdeniz'de 8 bölgede sondaj yapan Fatih Sondaj Gemisi'nin, Karadeniz'deki ilk sondajında doğal gaz rezervi bulduğunun altını çizen Korkmaz, "Karadeniz Ereğli açıklarında, yaklaşık Karadeniz'in ortasına ve bizim tarafta kalan kısmına denk gelen bölgede bulundu. Burada doğal gaza rastlanması, bundan sonraki çalışmalar için hızlandırıcı faktör olacaktır. Bundan sonraki çalışmalara temel teşkil edecektir. Ayrıca, Karadeniz'de doğal gaz bulunmasının, petrol aramalarına da çok büyük bir ivme katacağına inanıyorum." dedi.

"Mutlaka öz enerji kaynaklarımızı bulmak zorundayız"

Korkmaz, Türkiye'de yılda ortalama 50 milyar metreküp doğal gaz tüketildiğini anımsatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyu ile paylaştığı 320 milyar metreküp rezervin, ülkenin 6 yıllık ihtiyacını karşılayabileceğini kaydetti.

Rezervin bulunduğu sahanın, yapılacak çalışmalar sonucunda çok daha geliştirilebileceğini ümit ettiğini belirten Korkmaz, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye enerji ihtiyacı için yılda yaklaşık olarak 40-45 milyar dolar harcıyor. Petrolün yüzde 95'ine yakınını dışarıdan ithal ediyoruz, yüzde 5'lik kısmını da kendi kaynaklarımızdan üretiyoruz. Doğal gazın neredeyse yüzde 98'ini dışarıdan ithal ediyoruz. Enerjideki 40-45 milyar dolarlık çıktının yaklaşık 12-13 milyar dolarlık kısmını doğal gaz için ödüyoruz. Ülkemizde doğal gazın bulunması, yılda yaklaşık 13-14 milyar doların bütçemizde artı para olarak kalması demektir. Biz enerjide maalesef yüzde 90 civarında dışa bağımlıyız. Bu bağımlılığı azaltmak için de mutlaka kendi öz enerji kaynaklarımızı bulmak zorundayız."

Korkmaz, karada Türkiye'nin birçok yerinde rezerv araştırması yapıldığını dile getirerek, "Karadeniz çok geniş bir alan. Karadeniz'de, Türkiye'nin 6'da 1'i büyüklüğünde alanımız var, yine Akdeniz de öyle. Bu alanları araştırarak, ülkemizin enerji kaynağı ihtiyacını karşılamak durumundayız." diye konuştu.

Türkiye'nin mevcut gemilerinin araştırmalar için yeterli olduğunu vurgulayan Korkmaz, şöyle devam etti:

"2 sismik gemimiz, 3 de derin deniz sondaj gemimiz var. Bence dördüncü bir gemiyi almaya bile gerek yok. Bu üç gemi, çok büyük iş halleder. Kendi gemilerimiz olduğu için de istediğimiz zaman, istediğimiz yerde sondaj yapabiliriz. Daha önce gemimiz yoktu, bunları yabancı şirketlerden kiralıyorduk. Onlar da işlerinin durumuna göre randevu veriyorlardı. Gemiler sizin olunca, bir yerde bittiği zaman diğer tarafa hızla getirilebiliyor."

Doğal gazın cari dengedeki faturası yaklaşık 70 milyar dolar azalacak

 

Emekli Koramiral'den doğalgaz yorumu: Milli gemilerin olması çok kıymetli

 

Altun: Yeni bir çağın eşiğindeyiz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zır cahil prof23 Ağustos 2020 11:41

    Doğalgazın çıktığı mıktığı yok.yiğit halkımızı kandırmayın.ne zaman bir gurup CHP li vekil bölgeye gidip gözleriyle görür ve onay verirlerse o vakit inanırım.

  • reis22 Ağustos 2020 22:38

    petrol fiyatları dünyada zaten yerlerde sürünürken  neden marka değeri yüksek ürünlere yatırım yapmıyoruz.

  • Yorum22 Ağustos 2020 21:01

    5 10 tane daha bu sondaj gemisinden yaptırtmalıyız bölgede 10 sondaj birden yapılsın bu keşif gibi 5 10 tane daha keşif yapılması lazım o zaman türkiyenin önünde kimse duramaz gerisi gelir zaten

  • manyak herif22 Ağustos 2020 19:10

    karadenizde ne işimiz var.

  • bir dost22 Ağustos 2020 15:34

    cırpınırdı karadeniz bakıp fatih sondajına

  • Bika22 Ağustos 2020 14:48

    Trakya ve Güneydoğu Anadolu kaya gazı bulunma potansiyeli en yüksek yerler, çıkarma maliyetine göre kârlı  ve teknolojin olması gerekiyor.

  • BORSACI22 Ağustos 2020 14:36

    REİS,TEN MÜJDELİ HABERLERİN DEVAMINI BEKLİYORUZ ALLAHTA KENDİSİNİ MÜDELENDİRSİN.

  • Türkoğlutürk 23 Ağustos 2020 10:52

    Taner beyi.n sekiz yıl önce söylediğimde aynı şeydi.