E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDışişleri'nden AB'ye sondaj tepkisi---

Dışişleri'nden AB'ye sondaj tepkisi

Dışişleri'nden AB'ye sondaj tepkisi
10 Temmuz 2019 - 10:06 borsagundem.com

Dışişleri Bakanlığı, az önce yaptığı açıklamada, "Türkiye, Kıbrıs Türklerinin haklarını garanti altına alınmadığı sürece, Ada’nın etrafında Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını da savunmaya devam edecektir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, az önce yaptığı açıklamada, "Türkiye, Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığı haklarını koruduğu gibi, Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türklerini hidrokarbon kaynakları konusunda gelir paylaşımı dahil karar alma mekanizmalarına dahil etmediği ve haklarını garanti altına almadığı sürece, Ada’nın etrafında Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını da savunmaya devam edecektir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:

"Bilindiği üzere Fatih gemimiz Mayıs ayı başında, Kıbrıs Adası'nın batısında Hükümetimizin Türkiye Petrolleri'ne 2009 ve 2012 yıllarında verdiği ruhsat sahaları içinde ve ülkemizin BM'ye deklare ettiği kıta sahanlığı dahilinde sondaj faaliyetlerine başlamıştır. Yavuz sondaj gemimiz de ahiren Karpaz yarımadası'nın güneyine intikal etmiş olup, KKTC'nin 2011 yılında Türkiye Petrolleri'ne verdiği ruhsat sahaları içinde Kıbrıs Türkleri adına sondaj faaliyetlerinde bulunacaktır. 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın verdiği bir mülakatta, ülkemizin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuka uygun olarak yürüttüğü faaliyetleriyle ilgili ifadelerini yadırgıyoruz. “Avrupa’nın şımarık çocuğu” unvanı esasen Yunanistan’a aittir. Avrupa’nın haylaz çocuğu ise, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Avrupa Birliği üyesi olan ve Yunanistan’la birlikte yıllardır Doğu Akdeniz’i istikrarsızlığa sürükleyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimidir. Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde sözde Ada’nın tamamını temsil ederek, Avrupa Birliği üyesi olması, kendilerine Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve çıkarlarını gasp etme hakkını vermez.

Bu anlayışla, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ve AB yetkilileri tarafından yapılan ve ülkemizin bu faaliyetlerini yasadışı olarak niteleyen açıklamaları da reddediyoruz. Bu açıklamalarda, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ortak kurucusu olan, ancak hakları 1963 yılından itibaren gasp edilen Kıbrıs Türklerinden hiç bahsedilmemesi ve Ada'da sanki Kıbrıs Türkleri yokmuş gibi davranılması ibret verici bir durumdur. 

Avrupa Birliği de Rum-Yunan ikilisinin, Ada’nın eşit sahiplerinden Kıbrıs Türklerinin hakları üzerinden oynadığı oyuna ortak olarak bu hukuksuzluğun bir aktörü haline gelmiştir. Böylece Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik müzakere süreçlerinde tarafsız bir arabulucu rolünü üstlenemeyeceği açıkça ortaya çıkmıştır.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de kendisinin kıta sahanlığı haklarını koruduğu gibi, Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs Türklerini hidrokarbon kaynakları konusunda gelir paylaşımı dahil karar alma mekanizmalarına dahil etmediği ve haklarını garanti altına almadığı sürece, Ada’nın etrafında Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını da savunmaya devam edecektir. 

Bu çerçevede, Yavuz sondaj gemimizin faaliyetlerinin yasal ve meşru dayanağını teşkil eden ruhsatları veren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti makamları tarafından yapılan açıklamaları da tamamıyla destekliyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Reis D,,,n10 Temmuz 2019 21:26

    Bu mülteciler birgün Türkiye'nin başına bela olacak Azda değiller bazı Avrupa ülkelerinden fazla bunlarla baş edemezsiniz açın bütün hutut kapılarını gitsinler geleni biz almayalım

  • vatandaş10 Temmuz 2019 16:00

    Ülkedeki mültecilerin gitmek istediği yer AVRUPAAAA . Bırakın gitsinler, önlerini açın, engel olmayın. AB bizimle yaptığı hangi anlaşmaya uyduki siz hala bekliyorsunuz. Hem de derhal yapın  gitmelerine destek olun. Yoksa ülkemiz elden gidecek her yerde isyan var ey AKP ve saray farkında değilmisiniz.

  • mesela yani10 Temmuz 2019 16:32

    almanyada 10.000den fazla suriyeli müslüman cocuk kayıp , akibeti bilinmiyor , kobaymı oldular ne oldular bilmiyoruz , seni avrupaya göndersek nasıl olur ? mesela yani

  • Osmanlı 10 Temmuz 2019 15:01

    Ülkemizdeki 4 milyonu geçen mülteciler derhal türk topraklarından temizlenmeli sınır kapılarını da açarak bırakın nereye giderlerse gitsinler artık ne ABD nede AB türkiye ye istedikleri gibi söz geçiremiyorlar ellerindeki tek koz yaptırım silahı ne yaparsanız yapın artık sizlere boyun eğmeyeceğiz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.Dünya 5 ten büyüktür diye boşuna demedik anlayın bunu artık 

  • yaz oğlum manşet..:) Ah haber10 Temmuz 2019 13:13

    Dedeleri yüzerek kaçtı, torunları kaçamıyor...milli gemilerle kovalıyoruz :))

  • b.kemancı10 Temmuz 2019 11:02

    ya misafirlik bitti biz elimizden geleni yaptık .siz sözünüzde durmadınız yardımları geciktirdiniz vermediniz ,zamanında bir  balina sıkıştı diye gemi kaldırdınız ama şimdi insan için kılınızı kıpırdatmıyorsunuz .alın siz bakın işte bu .

  • ....10 Temmuz 2019 10:55

    oradan yer altı kaynaklarını bulup, entegre edersen, Türkiye dış borç sıfırlanır, üzerine bol bol satarız... 

  • Nihat10 Temmuz 2019 10:52

    Açın sınır kapılarını bu soysuzlar 3 gün dayanamaz!   

  • mağdur borsacı10 Temmuz 2019 10:38

    Sondaj çalışmalarını bırakın be borsayı mahvettiniz Sanki bir şey bulduğumuz var da sırf masraf yapıyorsunuz bir günde hayırlı bir haber bulduğunuzu söyleyin de inanalım size ve

  • halkın sesi10 Temmuz 2019 10:33

    Türkiyedeki mültecilerin genel arzusu AB ye gitmektir. Açın yollarını koyduğunuz engelleri kaldırın. Ülkemizin bekası için bunu derhal yapmalısınız. Yarın çok geç olur.