E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDışişleri Bakanı Blinken dünyaya duyurdu: Bir dönem bitti---

Dışişleri Bakanı Blinken dünyaya duyurdu: Bir dönem bitti

Dışişleri Bakanı Blinken dünyaya duyurdu: Bir dönem bitti
31 Ağustos 2021 - 02:15 borsagundem.com

ABD'nin son tahliye uçağının Kabil'den havalanmasının ardından Dışişleri Bakanı Blinken açıklama yaptı. "Bir dönem bitti, yenisi başlıyor" diyen Blinken, yeni dönemi 'diplomatik' olarak tanımladı. Blinken, Türkiye ve Katar'a da teşekkür etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'dan çekilme işlemlerinin tamamlanmasının ardından kameraların karşısına geçti. Blinken, 123 binden fazla kişiyi Afganistan'dan çıkardıklarını belirterek, "Bu çok zor bir askeri, diplomatik ve insani bir görevdi. Diplomatlarımıza teşekkür etmek istiyorum" dedi. Blinken, Türkiye ve Katar'a da çabalarından dolayı teşekkür etti. 

Blinken, bugünden itibaren Kabil'deki diplomatik varlıklarını askıya aldıklarını ve faaliyetlerini Katar'ın başkenti Doha'ya taşıdıklarını açıkladı.

Blinken'ın açıklamaları şöyle:

"Kabil'den çekilmeye başladık. Birkaç saat önce bu operasyon sonuçlandı. 123 binden fazla kişi Afganistan'dan çıkartıldı. Bu çok büyük askeri, diplomatik ve insani bir görevdi. En zor görevlerden biriydi. Burada diplomatlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Amerikalılara ortaklarımıza ve risk altındaki Afganlara yardımcı olmayı sürdüreceğiz. Kabil'deki askerlerimiz kahramanca bir iş çıkardı. On binlerce Afgan sivili korudular. Görevi terör saldırısı riskine rağmen yaptılar. Müttefiklerimize ve ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum.

Yeni bir dönem başlıyor Afganistan'da artık. Askeri süreç bitti diplomatik yeni misyonumuz başladı. Öncelikle yeni bir takım bir araya getirdik. Kabil'deki diplomatik varlığımız şu an askıda. Amerikalıların çıkması için elimizden geleni yaptık. 200'den az sayıda Amerikalının kaldığını düşünüyoruz. Burada net bir sayı bulmanın zor olmasının nedeni uzun süredir Afganistan'da yaşayanlar var. Birçoğu çifte vatandaş. Amerikalıların korunması sağlamak bizim görevimizdir. Ayrıca Afganları da tahliye etmek için uğraştık. Birçoğu hala Afganistan'da. Yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız. Taliban'ın sözünü tutmasından emin olacağız.

Katar ve Türkiye'nin çabalarını takdir ediyorum.

Direkt olarak Taliban ile irtibatımızı konuşalım. Taliban ile birkaç haftadır görüşüyoruz. Attığımız her adımda Taliban hükümetinin ne yaptığına bakacağız. Afgan halkına insani yardımlarımız devam edecek. Savaş çok büyük bir bedele yol açtı. Milyonlarca kişi açlık sınırında. ABD buradaki insani yardım sürecinde destek olmaya devam edecek. Bu çabaların engellenmemesini temenni ediyoruz.

Uluslararası diplomasimizi sürdüreceğiz. Vermek istediğim asıl mesaj Amerikalıların Afganistan'daki çalışmaları sürecek. 20 yıllık savaştan ders çıkaracağız."

Pentagon duyurdu: Son ABD uçağı Afganistan'dan havalandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMİZ KARTALGÖZ31 Ağustos 2021 11:03

    Bunların amaçları dünyası istikraştırmak tüm ülkeleri yok etmeyip yok etmeye yakın tutarak kendilerine köle yapmak, kendilerine bağımlılık yapmaktır.bunlar kendilerine ileride tehlikeli olacak ülkeleri tamamen bitirmiyorlar bitirme noktasına getirip yıllarca yine sömürüyorlar.ama yüce ALLAH bunu yakın tarihte bitirecektir fakat içimizdeki birlik beraberliklerimiz ayrıcılık yapmayalım.umarım abd nin dostları millet ittifakı kıyamete kadar iktidara gelmez gelir ise resmen bitirirlecekler bizi de.

  • Türkoğlutúrk31 Ağustos 2021 09:25

    Evet bir ülkeyi daha batirdiniz,siz ve uşaklarıniz.

  • Murat31 Ağustos 2021 04:25

    Hiç insiyatif kullanacak, muktedir bir bakan havası yok bunda, silik bir karakter ,