E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDış ticaret beklentilerin belirgin altında---

Dış ticaret beklentilerin belirgin altında

Dış ticaret beklentilerin belirgin altında
29 Ağustos 2014 - 10:50 borsagundem.com

Dış ticaret açığı rakamları piyasa beklentilerinin belirgin biçimde altında geldi, uzmanlar rakamları değerlendirdi

HSBC Portföy Yönetimi tarafından hazırlanan analiz raporu:
   
"Flaş Not: Dış ticaret açığı beklentilerin belirgin altında
   
Tuik'in Temmuz ayına ilişkin açıkladığı dış ticaret açığı Usd 7.6bn'lik piyasa beklentilerinin belirgin altında Usd 6.5bn seviyesinde gerçekleşti. Hatırlatmak gerekirse dış ticaret açığına ilişkin bizim beklentimiz ise Usd 8.2bn'lik bir gerçekleşmeye işaret ediyordu.
   
Bugünkü veriler sonrasında 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı Haziran ayındaki Usd 88.8bn'dan Temmuz itibariyle Usd 85.3bn'a geriledi.
   
İlk bakışta tahminlerimizin belirgin altında kalan dış ticaret açığında ithalat tarafındaki sert gerilemenin etkili olduğunu görüyor. İthalat Usd 21.0bn'lik beklentilerimize karşılık Temmuz'da Usd 19.9bn seviyesinde gelirken, geçtiğimiz senenin ayni dönemine göre %13.5 azaldı. Bu arada ihracat da Usd 13.4bn ile Usd 12.8bn'lik tahminlerimizin hafif üzerinde gerçekleşti.
   
Detaylı analizimizi birazdan göndereceğimizi hatırlatmakla birlikte, beklentilerin altında kalan dış ticaret rakamlarında Temmuz sonundaki Ramazan Bayramı tatilleri etkili olmuş olabilir. Buna bağlı
olarak Temmuz ayı dış ticaret açığında yaşanan sert gerilemenin Ağustos ile birlikte terse dönebilir.
    
Bu arada bugün açıklanan rakamların ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı da teyit ettiğini hatırlatalım.
   
Piyasalar açısından bakıldığında beklentilerden iyi gelen dış ticaret rakamlarının olumlu yansımalarını görebileceğimizi düşünüyoruz. Esasında, veri sonrasında Borsa Istanbul-100 endeksindeki yükseliş %0.7'ye ulaşırken, tahvil faizlerinde de ortalamada 4-5 baz puanlık düşüşler yasandı. UsdTry kuru ise 2.162 ile görece yatay bir seyir izliyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)