E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDış ticaret açığı beklenenden iyi gelecek---

Dış ticaret açığı beklenenden iyi gelecek

Dış ticaret açığı beklenenden iyi gelecek
05 Nisan 2014 - 22:55 borsagundem.com

Zeybekci: "Dış ticaret açığımızın beklenenden çok üzerinde daralacağını ve tüm Türkiye'nin buradan fayda sağlayacağını göreceğiz"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dış ticaret açığımızın beklenenden çok üzerinde daralacağını ve tüm Türkiye'nin buradan fayda sağlayacağını göreceğiz" dedi.

Seçmenlere teşekkür için Denizli'nin Çameli ilçesinde belediye binası önünde vatandaşlara hitap eden Zeybekci, seçim sonuçlarının hayırlı olması dileğinde bulundu.

Çameli-Acıpayam yolunun en kısa zamanda tamamlanacağına değinen Zeybekci, "Türkiye, bir istikbal ve istiklal mücadelesi verdi. Milletimiz, birilerine, felaket tellallarına rağmen bu mücadeleden galip çıktı. Birilerinin 'Ekonomik kriz çıksın, siyasi kriz çıksın, yönetim krizi çıksın, kardeş kavgası olsun, huzursuzluk olsun' dualarına rağmen Allah'a şükürler olsun, milletimize ne kadar teşekkür etsek azdır, milletimiz sözünü söyledi. Milletimiz AK Parti'ye, hükümetimize, başbakanımıza, aleme ibret olsun diye öyle bir sahip çıktı ki yer yerinden oynadı. Millet, 'İstikrar, kardeşlik, milli irade, tek vatan, tek millet, tek devlet, tek bayrak' dedi" diye konuştu.

Denizli'nin büyükşehir statüsü almasıyla büyük hizmetlerin geleceğini dile getiren Zeybekci, seçim çalışmaları sırasında "Kazanınca zeybek oynama" sözü verdiklerini hatırlatarak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve diğer protokol üyeleriyle Tavas zeybeği oynadı.

Daha sonra belediyeyi ziyaret eden Zeybekci, burada seçimden sonra doların düşmesi, Türk Lirası'nın değerlenmesiyle ilgili soru üzerine, seçimlerden önceki hafta çarşambadan itibaren, özellikle perşembe ve cuma günü piyasaların seçim sonuçlarını algılamaya ve satın almaya başladığını ifade etti.

Pazartesi itibarıyla da Türkiye'de milletin iradesinin ortaya çıkmasının, siyasi ve ekonomik istikrarın devamının teyit edilmiş olmasının, ekonomik göstergelere de yansıdığını vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Ekonomimiz için Türk Lirası'nın değerinin 2,15 ile 2,25 aralığında olması, Türkiye ve dış ticareti için iyi. 2,15 ile 2,25 aralığının, Türkiye'de ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı ve ihracatı da teşvik edici bir etkisi olduğunu biz biliyoruz. Ekonomi Bakanlığı'nda yaptığımız değerlendirmelerde en iyi rakamı, buralarda yakaladık. Türkiye bunu satın aldı, şu anda bu kur seviyesini satın aldı. Bu da enflasyona, maliyetlere de bir şekilde yansıdı. Bundan sonra biz bunu bir fırsat olarak değerlendirebilecek noktadayız. İhracatımızda zaten bu kurla yüzde 10'a yakın bir artışı 2014 yılı için bekliyoruz. İhracatımızdaki bu artış, yani 152 milyar dolardan 165-166 milyar dolara çıkan bir artış, aynı zamanda da üretime, istihdama, refaha, tüketime ve büyümeye artış olarak yansıyacak."

"Dış ticaret açığımızın beklenenden çok üzerinde daralacağını ve tüm Türkiye'nin buradan fayda sağlayacağını göreceğiz" diyen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Dış ticaret açığımızın bu şekilde daralmasıyla Türkiye'nin cari açıktaki yüzde 6,5'lar seviyesindeki 2014 hedefinin, belki yüzde 6'nın da altına inebildiği görülebilir. Yani dış ticaret açığımızın daralması, ithalatın azalması, ihracatımızın beklenenden yukarı doğru çıkması demek, kullanılmayan kapasitelerin kullanılması, kullanılmayan hammaddelerin kullanılması, atıl duran bütün değerlerin katmadeğer haline dönüştürülmesini de peşinde getireceği için cari açıkla ilgili bir şeyler söyleyebiliyoruz. Türkiye'miz şu anda 2014 yılı 30 Mart itibarıyla 2023 hedeflerine doğru Bismillah deyip, düğmeye basmıştır. İnşallah bundan sonra 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla Türkiye'miz ilerleyecektir."

Bakan Zeybekci, daha sonra Acıpayam ilçesi Aliveren Mahallesi'ni ziyaret etti. İlçe meydanında vatandaşlara hitap eden Zeybekci, davul zurna eşliğinde zeybek oynadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ramazan özer06 Nisan 2014 20:44

    Sayın Bakan,böyle güzel zeybek oynayacağınızı görmesek inanmazdık...Millet istikbal ve istiklal mücadelesini algıladı,istikrara oy verdi,"Durmak yok,yola devam." dedi.Tabi döviz çıkmışken cari açık da iyi gelecektir.Fakat dövize bağlı elektrik,doğalgaz zamları yoldaymış..Saygılar.