E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDış fiyatlama koşullarındaki eğilim devam ediyor---

Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim devam ediyor

Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim devam ediyor
28 Mayıs 2020 - 09:10 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde piyasalarda hisse senetleri önderliğinde risk iştahının korunduğuna değiniliyor.

Gerçekleşen tüm negatif ABD-Çin haber akışına rağmen piyasa işlemcilerinin hisse senetleri önderliğinde risk iştahını koruma isteği devam ediyor. Gün boyu pozitif seyreden Avrupa varlıklarına açılış ile birlikte ABD kanadının da eşlik ettiği görülürken, ilerleyen saatlerde Amerikan hisselerinde S&P 500 ve Nasdaq önderliğinde zorlanma emareleri görüldü. Her ne kadar kapanışlar bu yönde
olmasa da Dow Jones endeksindeki hisselerin Amerikan varlıklarındaki iyimserliğe önderlik ettiğini ve Boeing haber akışının ağırlığını hissettirdiğini not düşmek gerekiyor.

ABD-Çin potansiyel gerginliğinde iki önemli gelişme yaşandı. Dışişleri’nden gelen açıklamada Hong Kong’a ticaret için tanınan özel statünün geçerli olmayabileceğinin değerlendirildiği bildirildi. ABD seansının açık olduğu esnada gelen değerlendirmeler yatırımcılar üzerinde etkili olmazken, offshore işlemler yuanın TSİ 18.39’da 7.1961 seviyesine dek yükselmesine neden olduı. Yeni günde ise PBOC’nin fixing kur ayarlaması beklentilerden daha pozitif bir seviyeye işaret etse de yuan üzerindeki baskının devam ettiğini belirtmek gerekiyor. Öte yandan diğer gelişme ise ABD Temsilciler Meclisi’nin Çinli yetkililere yaptırım uygulamayı içeren yasayı geçirmesi oldu. Gerekçe, Sincan Uygur Özerk
Bölgesi’ndeki Türklere yönelik baskı politikası. Başkan Trump’ın “hafta sonundan önce Çin’e yönelik önemli bir adım duyacaksınız” açıklaması da değerlendirildiğinde siyasi ilişkilerde gerginliğin artacağı yeni bir döneme girişin yakın olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Yaşlı kıta Avrupa’da Fransa-Almanya ortaklığı ile açıklanan kurtarma fonunun Avrupa Komisyonu tarafından resmen teklif edildiğine dair akışı izledik. Buna göre, toplamda EUR750 milyar tutarındaki teklifin EUR500 milyarlık kısmı hibe, geri kalan rakam ise kredilerden oluşacak. Yaz aylarında parlamentolardaki görüşmelerin ardından kabul edilmesi durumunda Ocak 21’den önce devreye
alınması mümkün değil. En fazla payı alacak iki ülke ise İspanya ve İtalya olarak belirmekte. Haber akışı kısa vadeli opsiyonların da desteği ile EURUSD paritesinde 1.1020 direncinin test edilmesine zemin hazırlarken, kısa vadeli iyimserliğin “piyasa koşullarının da el verdiği ölçekte” biraz daha etkili olmasını ve 1.1060 direncini zorlamasına şaşırmayacağız. Ve-fakat kalıcı, uzun vadeli EUR
beklentisinde olmadığımızı bir kez daha belirtmek isteriz.

DXY’nin bir kez daha 98.80 desteğini sıkışık teknik görüntü içerisinde aşağı yönde test etme isteğinin devam ettiği senaryoda 97.00 seviyesinden daha düşük rakamların ortaya çıktığı farklı bir Amerikan doları fiyatlaması söz konusu olabilir. Bu nedenle global USD seyrinin yakından izlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. EUR’nun değerlenmesi EMFX içerisinde Doğu Avrupa para birimlerine oyun alanı
sağlarken, BRL dışında emsallerimiz içerisinde değer kazanan olmadı.

Yeni güne ABD-Çin haber akışının gölgesinde, 30.00 seviyesinin aşağısındaki VIX ve toparlanma isteği içerisinde olan ons altın işlemleri ile başlıyoruz. Çin hisse senetleri satılırken, vadeliler ABD açısından karışık bir resim ortaya koyuyor. ABD ekonomisinin 1Ç GSYH rakamının ikinci okuması ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları günün öne çıkan verileri konumunda.

Türk lirası Amerikan doları karşısında %2’ye yakın değer kaybeden Şili pezosunun ardından ikinci en zayıf üye olarak (EMFX içerisinde) %0.67 zayıflarken, BİST 100 endeksi işlemleri tatil etkisinin yükselişe verdiği katkı ile birlikte +1929 puanlık performansla 104953 puan seviyesinden gerçekleşti.

Hisse senedi piyasasındaki kapanış aynı zamanda 200 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği seviyenin hemen sınırında oldu. 10 yıllık gösterge tahvilde faizin son düzeyi hafif gerileme ile %12.35 olurken, 5 yıllık ülke risk primi %3 yükselişle 546bp ile takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları Fransa-Almanya kurtarma fonu planının resmen teklif edilmesiyle bankacılık hisseleri önderliğinde yükselişlere işaret etti. Euro Stoxx 50 %1.73, DAX %1.33, FTSE 100 %1.26 primlenirken, Rusya (RTS, USD) varlıkları günü %-1.04 ile tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde iyimserliğin korunduğu görüldü. Majör ABD endekslerinde +553 puanlık yükselişle Dow Jones endeksinin ağırlığı hissedilirken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da Arjantin hariç bırakıldığı yükselişe katılım sağladı. Bovespa gün sonunda %2.90, Merval ise %-1.53 ile takip edildi.

Asya seansında yeni gün fiyatlamaları Japonya hisseleri dışında satıcılı bir seyre işaret ediyor. TSİ 08.05/ NKY 225 %1.52, Hang Seng %-1.81, CSI 300 %-0.44 ve KOSPI %-0.47 ile takip edilmekte. ABD-Çin haber akışının ağırlığını hissettirmesi ile birlikte offshore yuan satılırken, CNH-CNY spreadi 167 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 7.1277 ile beklentilerden daha güçlü bir seviyeye işaret etti.

BİST 100 işlemlerinde kısa vadeli eğilim açısından takip ettiğimiz iki seviye olan 98200 ve 103200
seviyeleri üzerindeki kapanışlar endeksi 105000-106000 aralığına dek taşımış durumda. Teknik
anlamda yakından izleyeceğimiz yeni hedef bölge 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 105000
seviyesinin hangi ivme ile aşılmak isteneceği olacak. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim ekstra ülke
ayrışmamız söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.65 bölgesi haftalık bazda destek, 6.79-6.83 ise direnç olarak
izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.0860 civarını olası
1.06 hareketi açısından yakından izlerken, 1.1020-60 bölgesi ise yukarı yönde orta vade açısından
direnç olarak takip edilebilir. Henüz kalıcı EUR değerlenmesi beklentisinde değiliz. Genel olarak
1.08-1.10 işlem bandının korunmasını düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)