E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDış dengelenme tam gaz---

Dış dengelenme tam gaz

Dış dengelenme tam gaz
01 Mayıs 2014 - 10:01 borsagundem.com

Türkiye'nin açıklanan dış ticaret verilerine göre ticaret açığı yüzde 30,1 daraldı

2014 yılı dış ticaret verileri TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan verilere göre ihracatta artış sözkonusu olurken, dış ticaret açığı da geçen yılın Mart ayına göre yüzde 30 
daralarak 5.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Veriler İş Yatırım tarafından değerlendirilerek şu görüşlere yer verildi:

''TÜİK’in açıkladığı Mart 2014 dış ticaret verilerine göre ihracat yıllık bazda 12,4% artarak 14,7 milyar dolar, ithalat ise yıllık bazda 3% daralarak 19,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece aylık dış ticaret açığı 5,2 milyar dolar ile geçen senenin %30, piyasanın 5,8 milyar dolarlık ve İş Yatırım’ın 5,5 milyar dolarlık tahmininin altında gerçekleşti.

İhracat cephesindeki artışta 1,5 milyar dolar ile yıllık %218 artan altın ihracatı önemli rol oynuyor. Yine de 12 aylık kümülatif ticaret açığı %2,3 düşüşle 95,2 milyar dolara, altın hariç açık %0,5 düşüşle 86,4 milyar dolara geriledi.

Diğer taraftan, ara malı ve tüketim mallarında yıllık bazda daralmalar beklentiler dahilinde olmakla birlikte ithalattaki düşüşün ana unsurlarından oldu.

Toparlanma trendinde olan AB’ye ihracatımız İsviçre’ye olan altın ihracatının da rakamları şişirmesiyle yıllık %13,5 arttı. Almanya ekonomisindeki güçlenmeyle bu ülkeye olan ihracatımız yıllık %15,8 artarken, olumlu ekonomik performans göstermeye devam eden İngiltere’ye de ihracatımız %29,5 yükseldi.

Detaylara baktığımızda ithalat cephesindeki gelişmeler ekonomide yavaşlama beklentimizle uyumlu görünüyor. İthalatta tüketim mallarında senelik %12 azalış , yatırım ve ara mallarda senelik %3 küçülme göze çarpıyor. Veriler zayıf kur, yükselen faizler ve politik belirsizliğin tüketim tarafından iç talebi ciddi bir şekilde olumsuz etkilediğine işaret ediyor.

Özetle, Mart ayı verileri yeni yılla birlikte dış ticaret dengesinde hızlı bir şekilde başlayan iyileşmenin hız kazanarak devam edeceği beklentimizle uyumlu. Türk lirasında yaşanan değer kaybı, faiz oranlarında görülen yükseliş ve Avrupa ekonomisindeki toparlanma ekonomide dış talep lehine yeniden dengelenmeyi desteklemeye devam edecek.

Önümüzdeki süreçte mevcut şartların devam edeceğini ve 2014 yılında ticaret açığında anlamlı bir daralma görüleceğini düşünüyoruz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sarraf01 Mayıs 2014 13:00

    sarraf yine yapmış yapacağını,mart ayında isviçreye 1,5 milyar dolarlık altın satmışız,acaba altının alıcısı kimdi bir araştırmak

  • keşküş01 Mayıs 2014 12:12

    yakında altından put yapıp taparlarsa şaşırmayacam

  • vatandaş rıza01 Mayıs 2014 11:25

    reza sarraf yapmış yine numarasını. 1,5 milyar dolarlık altın getirip ihraç etmiş...cari açığı iyi kapamış.

  • hakkı01 Mayıs 2014 10:23

    ben de dedim bir şey mi üretip sattık, yok gene altın ihracatı, bu hükümet gözboyuyor, malı götürüyor... tezgahı, organizayonu çok iyi biliyorlar ama gerçek ilimden dinden habersizler. herşeyi araç olarak kullanıyorlar, para ve güç esas amaçları...