E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDinamik Yatırım enflasyonu değerlendirdi ---

Dinamik Yatırım enflasyonu değerlendirdi

Dinamik Yatırım enflasyonu değerlendirdi
03 Ağustos 2022 - 16:22 borsagundem.com

Dinamik Yatırım, TÜİK tarafından bugün açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre temmuz ayı tüketici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 2,37 artış gösterdi. Böylelikle enflasyon yıllık bazda yüzde 79,6 seviyesine ulaşarak 24 yılın zirvesini yenilemiş oldu.

Dinamik Yatırım'ın "yıllık enflasyonda artış sürüyor" başlıklı değerlendirmesi şöyle:

"Temmuz’da TÜFE enflasyonu yüzde 2,37 ile yüzde 3,0 civarındaki piyasa beklentisi ve yüzde 3,2 düzeyindeki bizim beklentimizin altında kaldı. Böylece yıllık enflasyon yüzde 78,6'dan yüzde 79,6'ya yükseldi, C endeksine göre çekirdek enflasyon ise yüzde 57,26'dan yüzde 61,69'a yükseldi.

ÜFE enflasyonu ise rekor kırmaya devam ederek Temmuz'da yüzde 138,3’ten yüzde 144,6’ya yükseldi; enerji enflasyonu yüzde 317,8’den yüzde 350,6’ye çıktı. Aylık TÜFE enflasyonun beklentilerin aşağıda kalmasında aylık bazda yüzde 0.85 düşen ve manşet enflasyonu 0,16 puan aşağı çeken ulaştırma kalemi etkili oldu.

Ayrıca Eylül 2020'den bu yana artış trendinde olan lokanta ve otel hizmetleri enflasyonu yüzde 79,55’ten yüzde 79,14’e hafif de olsa bir geri çekilme yaşadı.

Diğer taraftan gıda fiyatları yüzde 3,15'lik aylık enflasyon ile manşet enflasyonu 0,83 puan yukarı taşıdı ve yıllık gıda fiyatları enflasyonunun yüzde 93,9'dan yüzde 94,65'e çıkmasına neden oldu.

Enflasyonda emtia fiyatlarındaki hafif düşüşe rağmen hammadde fiyatlarının halen yüksek olması, kur geçişkenliğinin devam etmesi,asgari ücret ve diğer personel maaş zamları enflasyonda yükselişin devam etmesine neden olacak ve tepe nokta yüzde 85 üzeri bir seviyede Eylül-Ekim aylarında görülecektir.

Son çeyrekte Avrupa'nın bir enerji krizine girmesi yukarı yönlü risk oluştururken aşağı yönlü en önemli risk küresel resesyonun getirdiği maliyet düşüşleri olabilir."

Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı

 

Dış ticaret 10,6 milyar dolar açık verdi

 

 
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)