E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDinamik Yatırım büyüme rakamlarını değerlendirdi ---

Dinamik Yatırım büyüme rakamlarını değerlendirdi

Dinamik Yatırım büyüme rakamlarını değerlendirdi
31 Ağustos 2022 - 16:00 borsagundem.com

TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüdü. Dinamik Yatırım açıklanan rakamları değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan-Haziran 2022 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Verilere göre, GSYH 2022 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,6 arttı.

Açıklanan rakamın, yüzde 8,2 civarındaki büyüme beklentilerinin altında kaldığını belirten Dinamik Yatırım, tüketim büyümesinin ise enflasyonun teyiti niteliğinde olduğunu söyledi.

Dinamik Yatırım tarafından yayımlanan rapor şu şekilde: 

"2Ç22'de GSYH büyümesi yüzde 7.6 ile yüzde 8.2 civarındaki büyüme beklentimizin altında ancak yüzde 7.5 civarındaki piyasa beklentisine yakın şekilde gerçekleşirken çeyreksel büyüme yüzde 0.7'den yüzde 2.1'e hızlanma gösterdi.

Nominal GSYH ise 4 çeyrek toplam bazda 8.4 trilyon TL'den (798 milyar dolar) 10.2 trilyon TL'ye (828 milyar dolar) yükseldi.

İkinci çeyrekte özel tüketim büyümesi yüzde 22.5 olurken bu oran geçen senenin aynı ayındaki yüzde 24.2'lik büyümenin yarattığı baz etkisine rağmen bu kadar kuvvetli gerçekleşti. Dayanıklı mal tüketimi yüzde 22.5 büyürken hizmet tüketimi yüzde 36.9 büyüdü.

"Enflasyonun teyiti niteliğinde"

Açıklanan tüketim büyümesi ikinci çeyrek sonunda yıllık yüzde 78.62'ye çıkan enflasyonun teyiti niteliğinde.

İkinci çeyrekte yatırım harcamaları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 4.7 büyürken bu artış yüzde 17.8 büyüyen makina ve techizat yatırımları ile yüzde 14.0 büyüyen diğer aktif yatırımlarından kaynaklandı; inşaat yatırımları yüzde 10.85 daraldı.

Dış talebin katkısı büyümeye kuvvetli şekilde devam etse de yüzde 16.4'lük ihracat artışına karşılık yüzde 5.8'lik ithalat artışının büyümeye katkısı son 4 çeyrektir devam ettirdiği düşüşünü ikinci çeyrekte de sürdürdü.

"Emeğin payı azalıyor"

Üretim yöntemiyle GSYH verilerinde tarımdaki yüzde 2.9'luk daralmanın yanı sıra finans ve sigortacılık faaliyetlerindek yüzde 26.6'lık büyüme dikkat çekerken gelir yöntemiyle GSYH verileri işgücü ödemelerine katma değerden ayrılan payın geçen senenin aynı ayındaki yüzde 32.6'dan yüzde 25.4'e geriledi.

Öte yandan sermayenin katma değerden aldığı payı temsil eden net işletme artığı/karma gelirin katma değer içindeki payı ise yüzde 49,2'den yüzde 54,0'e yükseldi. Yılın ikinci yarısında işletme karlarındaki artışın yavaşladığını, tüketim kaynaklı büyümenin devam ettiğini ancak yatırımların ve ihracatın ivme kaybettiğini görebiliriz. Bu da yılın tamamına dair büyümenin geçen yıl kaydedilen yüzde 11.0 seviyesinden yüzde 5.0'e gerilemesine neden olabilir."

İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı

 

Bakan Nebati büyüme rakamlarını değerlendirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)