E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDijital sektör de destek istiyor---

Dijital sektör de destek istiyor

Dijital sektör de destek istiyor
08 Mayıs 2020 - 13:32 borsagundem.com

Dijital sektördeki firmalar Kovid-19 sürecinde mali bozulma ve işten çıkarmalara karşı ücret desteği ve vergi öteleme istiyor

Türkiye'de yazılım ve bilişim faaliyetlerini de içeren dijital sektör firmalarında, Kovid-19 sürecinde tedarik aksamaları ve sipariş iptalleri yaşarken; şirket finansallarında bozulma ve işten çıkarmalar öngören sektör temsilcileri ücretlerin devlet tarafından desteklenmesi, vergi ötelemesi ve düşük faizli kredi beklentisinde.

Türkiye Bilişim Vakfı, TÜBİSAD VE TESİD'i bünyesinde bulunduran Dijital Türkiye Platformu'nun online toplantı ile açıkladığı "Kovid-19'un Avrupa ve Türkiye'de Dijital Sektöre Etkileri" konulu araştırma raporunun Türkiye sonuçlarına göre, firmalar Çin'den tedariklerin %49'u, AB'den tedariklerin %46'sı ve Türkiye içi tedariklerin %46'sında aksama olduğunu belirtiyor.

Mevcut durumdan nasıl etkilendikleri ile ilgili olarak firmaların %63'ü müşterilerin durumunda belirsizlik olduğunu belirtirken; %57'si sipariş iptalleri yaşadığını, %40'ı ise yatırım kararını askıya aldığını ifade ediyor.

KATILIMCILARIN %51'İ FİRMASINDA İŞTEN ÇIKARMA ÖNGÖRÜYOR

Firmaların %71'i dijital endüstrinin diğer sektörlerden daha az etkilendiğini düşünmekle birlikte, %51'lik kısım kendi firmalarında işten çıkarma öngörüyor. Firmaların %97'si ülke genelinde işten çıkarmalar, yine %97'si GSMH'da azalma, %77'si ise şirket finansallarında bozulma bekliyor.

Firmalar %65 oranında açıklanan desteklerden memnun olmakla birlikte, %66 oranında da devlet desteklerinin artması beklentisinde.

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar %83 oranında ücretlerin devlet tarafından desteklenmesi, %74 oranında vergi ertelemesi, %74 oranında Kovid-19'un mücbir sebep kapsamına alınması ve %52 oranında düşük faizli kredi talebinde bulunuyor.

Firmaların Avrupa Birliği'nden de teşvik paketi, mevcut projelerdeki sorumlulukların ertelenmesi ve yaratıcı KOBİ'ler için özel yatırım planı gibi talepleri bulunuyor.

KDV VE SGK DESTEĞİ TALEBİ

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erman Karaca, "İlk olarak özellikle uzaktan çalışmayı destekleyecek bilgisayar, tablet ve benzeri donanım alımlarında, yazılım ve hizmetlerde yerli ve
yabancı ayırmaksızın ÖTV ve KDV'nin %8'e idirilmesini öneriyoruz" dedi ve ekledi:

"Bilişim sektöründe yazılım ve hizmet alanında faaliyet gösteren firmalar açısından en önemli maliyet insan kaynağı için yapılan ödemeler. Birçoğu KOBİ olan bu firmaların mevcut istihdamını koruduğu sürece 3 ay boyunca SGK ve muhtasar alınmaması insan kaynağının korunmasI açısından çok yararlı
olacaktır."

Rapora göre firmalar %90'dan fazla oranda krizin daha kötüye gideceğini düşünürken, Türkiye ve dünyada resesyona gidiş öngörüyor. Sektör firmaları, Kovid-19 sürecinde ilk alınan tedbirler olarak %94 oranında evden çalışmaya geçerken, %48'i çalışanları yıllık izne çıkarma yoluna gitti, %85'i ise kriz takımı oluşturdu.

Digital Europe tarafından yaptırılan ve Türkiye’den de önemli ölçüde katılımın olduğu araştırma 17 Mart-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilirken, çalışmada 14 Avrupa ülkesinden toplam 650 firma yer aldı. 

Kovid-19'un Avrupa genelindeki dijital endüstriye etkilerine bakıldığında, Avrupa'daki firmaların %65'i müşterilerin siparişleri ertelediğini, %30'u ise müşterilerin siparişleri tamamen iptal ettiğini belirtti. Firmaların %52'si yatırım kararlarını ertelediklerini belirtirken, %23'ü üretim miktarının düştüğünü, %23'ü de personelin çalışamadığını söyledi. Katılımcıların %77'si Kovid-19 krizinden olumsuz mali etki öngörürken, %35'i bir miktar işten çıkarma bekliyor.

Borsalarda teknoloji ve inovasyon dönemi

Çin'in deneysel uzay aracı başarıyla Dünya'ya indi

Bayraktar: Uçan otomobilde liderliğe oynuyoruz

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pastaci Osman08 Mayıs 2020 19:02

    Valla kusura kalmayın bizde ky olarak destek istiyorduk neyseki bugün verdiler desteği Elimize.

  • vatandaş08 Mayıs 2020 14:16

    Tabiii ne demek hiç bir firma vergi ödemesin. Hatta işçi ve memurun ödediği vergiyi de cebe indirsin. Bi var gidin işinize . Çok kazanırken devlet millet tanımam dersiniz. Az kazanırken zirlayip durursunuz