E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDiğer gelişen ülkeleri de etkiledi---

Diğer gelişen ülkeleri de etkiledi

Diğer gelişen ülkeleri de etkiledi
25 Ocak 2014 - 04:24 borsagundem.com

Geçen hafta Türk Lirası yüzde 4’ü aşkın değer kaybederken Brezilya, Endonezya ve G. Afrika gibi gelişen ülkelerin paraları da yüzde 2 değer kaybetti

Dolar/TL kuru, Merkez Bankası'nın doğrudan müdahalesine rağmen rekor üstüne rekor kırıyor. ABD merkez bankası Fed'in geçtiğimiz mayıs ayında tahvil alımında kısıtlamaya gideceğini açıklamasıyla değer kaybetmeye başlayan Türk Lirası'ndaki bu düşüş, diğer gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkiliyor? Bu sorunun yanıtını ekonomist Uğur Gürses, Hürriyet'teki köşesinde veriyor. İşte o yazı:

KELEBEK ETKİSİ

Türkiye’deki mali piyasa gelişmeleri, diğer gelişen ülkeleri de vurdu. Geride kalan hafta içindeki kur hareketlerine bakıldığında, Türk Lirası’nın dolara karşı değer kaybının diğer ülkelerin paralarında da değer kaybını tetiklediği gözlendi. Geçen hafta Türk Lirası yüzde 4’i aşkın değer kaybederken; Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika gibi diğer gelişen ülkelerin paraları da yüzde 2 değer kaybetti. Hindistan rupisi görece en az etkilenen para birimi olurken, görece daha istikrarlı seyreden Meksika pezosu TL’deki değer kaybının tetiklemesi ile hızla değer kaybederek dün yüzde 2 değer kaybı yaşadı.Böylece Türkiye, son beş yılda diğer gelişen ülkelerde mali piyasa çalkantısını da tetiklemiş oldu.

TL YÜZDE 32 ERİDİ

Mayıs ayında FED’in tahvil alım programını azaltma niyetini açığa vurmasıyla, bolca basılan ve tüm gelişen piyasa ekonomilerine giden paraların geri dönme yolculuğunun başlayacağı beklentisi, tüm bu ülkelerin mali piyasalarını bozmuştu. Aralık ayında, hem FED’in tahvil alımında kısıntıya gitmesi, hem de Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrası ortaya çıkan siyasal kriz TL’nin hızla değer kaybetmesine yol açtı. TL 2013 Mayıs ayından bu yana yüzde 32, 16 Aralık tarihinden bu yana ise yüzde 15 değer kaybetti.
Geride bıraktığımız hafta TL’deki sert değer kaybı, diğer gelişen ülkelere de yansıdı. Gelişen ülkelerden ‘evine’ dönen para ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerinin de düşmesine yol açtı. New York Borsası düşerken 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.85’den yüzde 2.70’e kadar gerilemesi, gelişen ülkelerden gelişmiş ülkelere dönen paranın ‘güvenli liman’ yatırımı olarak değerlendiriliyor.Bloomberg’in 20 gelişen ülke para birimini içeren endeksi, son bir yılda yüzde 10 düştüğü (Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviye) dikkate alınırsa Türk Lirası’ndaki yüzde 30’u aşan kaybın ne denli sert olduğu anlaşılabilir. Arjantin   pezosu geçen hafta yüzde 15 değer kaybetti.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • k.y25 Ocak 2014 14:11

    değirmenci rumuzlu arkadaş günlerce süren tartışmayı iki satırla anlatmışın tebrik ederim tam bir makro ekonomi uzmanı gibi hiç bir ekonomi prof.senin gibi özeteyemez tebrikler. tam tespit

  • leyla25 Ocak 2014 13:18

    Burada yorum yazan "sabri birci" isimli kişi, Gezi Olaylarında börek ikram eden zavallı vatandaşa biber gazı sıktılar demiş. Çok merak ediyorum kendisi acaba Derya Baykal ile yemek programı mı seyrediyordu?

  • değirmenci25 Ocak 2014 12:41

    bazıları hala şunu anlamıyor, yabancı parayı getirdi yedik içtik ithalata harcadık tüketimle güzel büyüme hikayelerine inandırıldık, yabancı parasını götürüyor yok gezici yüzünden götürüyor yok paralaller yüzünden para gidiyor yok onlar yüzünden yabancı para getirmiyor yani yabancı para getirirse ekonomi süper dolar düşük yabancı götürünce ekonomi tepe taklak, birisi de çıkıp o kadar övünülen ekonomi neden yabancının parasına muhtaç halde 12 senedir naptınız da hala el ealemin parasıyla dönüyor bu değirmen onu bir sorun önce

  • ken25 Ocak 2014 11:56

    Gezi Olaylarının ülke ekonomisine hiç kötü yanı olmadı diyenlerin ya Borsa ile ilgilenmiyor veya kendisinin Gezici ve Çapulcu olduğunu düşünüyorum. Borsa Grafiğinde Gezi olayları öncezi kreti notu almış ve tarihi zirve yapmış bir borsa Gezi olaylarının olduğu tarih 27 Mart ve bu güne kadar yaşanan süreçte bir daha asla o eski yerine gelemedi ve gelememeye devam ediyor. Buna ülkedeki karışıklığı tetikleyen, hala ateşe barut ve benzin atanlar etki ediyor ve etmeye devam ediyor. ABD gelişmekte olan ülkelere verdiği parayı faiziyle geri alıyor ve o para ile yapılan bütün yatırımları da giderken yıkmayı ihmal etmiyor...Ve bunu yaparken de ülkedeki muhaliflere sandalye sözü sokakları yakıp yıkan ergenlere de adernalin ve heyecan vaat ediyor. Her şeyin bir göre dönüşü vardır. Ama bedeli ağır gödüyoruz.

  • sabri birci25 Ocak 2014 08:10

    uslubununuza dikkat ediniz.. börek ikram eden vatandaşa gaz sıkanlar hükümtin polisleridir. Bu hükümet bu ülke için ne yapmış. chp zaten şirazeden çıktı bdp den farkı kalmadı. Muz cumhuriyeti her kötü sürpriz her an yaşanabilir. Borsa bahanelerle düşer gezi bahaneydi.. dolar alıp kaçanlarda mı gezici?

  • ddd25 Ocak 2014 07:37

    doların yükselmesi ekonomiye bağlı bir durum değil hepinizin bildiği gibi spekülasyondur.Ancak japon para birimi yen tarihinin dibinde seyrediyor dolara karşı bunu da ekonomiye katkısı olacağını düşündükleri için japon hükümeti yapıyor

  • Evrim25 Ocak 2014 04:59

    Ülke nerdeydi nereye getirdiler. Bir tarfına kına yaksın Gezi çapulcuları ve de 17 aralık cematcileri operasyoncuları. haydi chp ve cemaat dayanışmaya devam edin bakalım sonunuz ne olacak