E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDevlet Başkanı'na ev sorusu---

Devlet Başkanı'na ev sorusu

Devlet Başkanı'na ev sorusu
11 Kasım 2014 - 06:35 borsagundem.com

Meksika Devlet Başkanı'nın evi başını belaya soktu

Meksika'da yaklaşık 40 gündür kayıp olan 43 öğrencinin polisle bağlantılı çete üyelerince öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından tansiyon giderek yükselirken, Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun başını daha da sıkıntıya sokacak yeni bir gelişme yaşandı.

Pena Nieto'nun resmi törenler için kullandığı Ulusal Saray'ın kapılarının ateşe verildiği protesto gösterileri sürerken, 48 yaşındaki Devlet Başkanı'nın altı günlük yurt dışı gezisine çıkması tepkileri artırdı.

Ancak Pena Nieto'nun başını ağrıtacak gelişmeler bununla sınırlı kalmadı. Ülkenin en ünlü gazetecilerinden Carmen Aristegui'nin patlattığı haber, gündeme bomba gibi düştü. Aristegui Noticias internet sitesinde yayımlanan habere göre, Pena Nieto'nun eşinin "satın aldığı" 7 milyon dolarlık lüks evin, yüksek hızlı tren projesi dahil birçok devlet ihalesi kazanan konsorsiyumla bağlantılı bir şirkete ait olduğu ortaya çıktı. 

Pena Nieto Perşembe günü, muhalefetin teklif sürecinin şeffaf olmadığını iddia etmesi üzerine 3.7 milyar dolarlık yüksek hızlı tren ihalesini iptal etmişti. Yapılan ihaleyi, tek teklif sahibi olan Çinli ve Meksikalı şirketler grubu kazanmıştı.

Yaklaşık 1,200 metrekarelik eve, tamamen beyaz olmasından ötürü Meksika basını tarafından "Beyaz Saray" ismi konmuştu.

Devlet Başkanı Pena Nieto'nun sözcüsü Eduardo Sanchez, eski bir dizi yıldızı olan Angelica Rivera'nın "Beyaz Saray" adı verilen evin parasını taksitle ödediğini ve son taksit ödendikten sonra evin tapusunun 45 yaşındaki first lady'nin ismiyle kayıtlara geçeceğini söyledi. Ancak bu açıklamalar Meksika kamuoyunu tatmin etmeye yetmedi.

Hem bu yolsuzluk iddiaları hem de 43 öğrencinin polis bağlantılı çete tarafından öldürülmesi, Pena Nieto'nun uyuşturucu kaynaklı şiddet olaylarını sonlandırmak için gösterdiği çabalar ve yaptığı ekonomik reformlarla kazandığı olumlu imaja büyük zarar verdi.

Uluslararası basın, söz konusu gelişmeleri, Aralık 2012'den beri görevde olan Pena Nieto'nun yaşadığı en büyük kriz olarak niteliyor.

Bu çaptaki bir krize rağmen ülkesini terk eden Pena Nieto, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesine katılmak üzere dün Çin'e gitti. Ardından G20 zirvesi için Avustralya'ya geçecek olan Meksika Devlet Başkanı, Cumartesi günü ülkesine dönecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)