E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev yatırım şirketinin perakende fonu yükselişte---

Dev yatırım şirketinin perakende fonu yükselişte

Dev yatırım şirketinin perakende fonu yükselişte
29 Eylül 2020 - 16:25 borsagundem.com

Vanguard’ın İngiltere perakende fonu, yüksek volatilitede neredeyse iki kat artarak 4 milyar sterline ulaştı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev yatırım şirketi Vanguard, İngiliz tasarruf yatırımcısının parası için yarışta ilk sırada yer aldı. İngiltere’deki rakipleri endişeli.

ABD’nin varlık yönetim devi, perakende fonu platformudaki varlıkları ve müşteri sayısını bu yıl neredeyse ikiye katladı. İngiliz yatırımcılar, korona virüs pandemisi sürecinde düşük maliyetli fon yöneticisine akın etti.

Pennsylvania merkezli 6,2 trilyon dolar değerindeki yatırım şirketi, ‘doğrudan tüketiciye’ platformunu 2017 yılında açıkladı. Bu platformda, 100 milyar sterlinlik varlığı bulunan Hargreaves Lansdown gibi daha büyük rakiplerine kıyasla, işletim ücretleri daha düşük tutuldu.

Vanguard yaptığı açıklamada, platformda şimdi 150,000 bireysel yatırımcı bulunduğunu ve bu rakamın 2020 yılının başlangıcından bu yana %80’lik bir artışa tekabül ettiğini açıkladı. Müşteri sayısındaki büyüme de, platformdaki varlıkları arttırdı. Varlıkların değeri 2019 yılı sonunda 2,3 milyar sterlinken, şimdi 4,2 milyar sterlin seviyesinde.

Danışmanlık şirketi Platforum’un Başkanı Jeremy Fawcett, “yeni yatırımcılar korona virüsün neden olduğu çöküşten bu yana piyasalara ilgi gösteriyor ve Vanguard da bu ilgiden payını oldukça fazla alıyor” dedi. Fawcett, “bu bir süre daha devam edebilir ve rakipleri için müşteri kazanmayı daha da zor bir hale getirebilir” ifadesini kullandı.

Sektörü izleyenler, Vanguard’ın sert yükselişinin, İngiltere’deki daha köklü rakiplerini endişelendireceğini söyledi.

Financial News’e açıklama yapan, The Lang Cat’in Danışmanlık Direktörü Mike Barrett “Vanguard muhtemelen var olan oyuncuları endişelendiren tek rakip” dedi.

FundScape’in Araştırma Danışmanlık birimi Müdürü Bella Caridade-Ferreira, “diğer platformlar yakından izliyor olacak çünkü Vanguard, acele etmeyen dikkatli bir şirket. Şirketin fonları hem kendi platformlarında hem de diğer platformlarda çok iyi satış rakamlarına ulaştı. Dolayısıyla bu Vanguard için kazan-kazan durumu” açıklamasında bulundu.

Vanguard’ın İngiltere’deki platformu, yatırımcılara varlık yöneticisinin aktif ve endeks fonlarına doğrudan erişim imkanı tanıyor. Yatırımcılara yıllık %0,15’lik bir hesap işletim ücreti karşılığında hizmet veriyor ancak bu ücret 375 sterlinle sınırlandırıldı. Kullanıcılar tek seferde minimum 500 sterlinlik ya da her ay minimum 100 sterlin olacak şekilde bir yatırımla başlayabilir.

Korona virüs krizinin ilk dönemleri, İngiltere’nin bazı fon platformlarında rekor seviyelere yol açtı. FTSE 100’de yer alan, Hargreaves Landsdown, Mart ve Nisan aylarında hisse alım satımlarında ani bir artış yaşadı.

Vanguard’ın müşterileri, yalnızca şirketin sağladığı fonlara yatırım yapabiliyorlar çünkü şirket diğer sağlayıcıların fonlarına erişim sunmuyor.

Vanguard’dan yapılan açıklamada, “hem yeni hem de eski yatırımcılar, eşi benzeri görülmemiş ekonomik ve piyasa volatilitesinde, tüm yıl boyunca yatırımlarına devam etti” dendi.

Vanguard’ın açıklamasında, Şubat ve Nisan ayları arasında, Vanguard’ın platformunu kullanan müşterilerin normal yatırım ve alım satım davranışlarını haftalık olarak değiştirmedikleri de söylendi.

Müşteri sayılarındaki artış ve şirketin varlıklarındaki yükseliş, bu yılın erken dönemlerinde Vanguard’ın sunduğu hizmetlere kişisel emeklilik planını eklemesiyle gerçekleşti. Bağımsız araştırmalara göre bu plan, piyasanın en uygun fiyatlısıydı.

Fawcett, “Hargreaves Landsdown ve Fidelity gibi daha köklü kuruluşların muhtemelen yakın gelecekte daha büyük bir pazarı olacak ancak Vanguard’ı kesinlikle radarlarında tutacaklar” dedi.

Geçtiğimiz yıl, Vanguard’dan yapılan açıklamada, şirketin İngiltere’deki perakende platformunun başarısının genç yatırımcıların yoğun ilgisine bağlı olduğu söylenmişti. Şirketin müşterilerinin %45’i 35 yaşın altında.

İngiltere’nin en büyük gayrimenkul fonu yeniden açılıyor

 

Fon yöneticilerinin yöneldiği hisseler

 

Serbest fonların başarısının ardındaki nedenler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)