E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev Wall Street bankasından tartışmalı ‘al’ sinyali---

Dev Wall Street bankasından tartışmalı ‘al’ sinyali

Dev Wall Street bankasından tartışmalı ‘al’ sinyali
28 Mart 2022 - 17:56 borsagundem.com

Bank of America’nın ünlü boğa/ayı göstergesi önümüzdeki üç aylık süreç için ‘al’ sinyali verdi. Ancak bankanın analistleri bu al sinyaline şüpheyle yaklaşıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İlk çeyrekteki %12'lik düşüşünün ardından borsada rallinin devam etmesini umut eden yatırımcılar önümüzdeki birkaç hafta içinde bu yükselişi elde edebilirler.

Insider’ın haberine göre Bank of America’nın (BofA) borsalarda yaygın olarak takip edilen boğa/ayı göstergesi geçtiğimiz hafta 2.0 ‘al’ seviyesine ilerledi. Söz konusu gösterge tarihsel olarak küresel borsalarda önümüzdeki üç ay için güçlü getiri sağlanacağını işaret ediyor. Habere göre, gösterge en son ‘al’ sinyalini gösterdiğinde sadece birkaç gün sonrasında 18 Mart 2020 tarihinde Kovid-19 pandemisinin dip seviyesi ulaşılmıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, söz konusu karşıt alım-satım sinyali, kalabalıklaşan yatırımcı duyarlılığına karşı gelmeyi ve piyasayı takip etmek yerine herkesin yaptığının tersini yapmayı amaçlıyor. BofA'nın göstergesi, çeşitli iç piyasa göstergelerine dayanarak aşırı ayı piyasası duyarlılığını ortaya çıkarıyor. Gösterge borsadaki satışların tükenmeye yakın olduğunu ve alıcılar yeniden ivme kazanmaya başladıkça fiyatların daha yukarıya hareket edebileceğini öngörüyor.

BofA'nın boğa/ayı göstergesi, yatırım yöneticileri arasındaki nakit seviyelerini, fonlardan tahvil ve hisse senedi çıkışları, özkaynak genişliğini, piyasanın geniş çaplı yukarı veya aşağı yönlü eğilimleri sırasında ortalama hisse senedi katılım oranları gibi verileri içeriyor.

BofA'ya göre, boğa/ayı göstergesi 2013'ten bu yana sekiz alım sinyali gösterdi ve bu sinyaller 2002’den bu yana sinyal küresel hisse senetleri için ortalama %8’lik çeyrek getirisi sağladı. BofA'nın karşıt alım sinyalinin yayınlanmasından sonraki aylarda, hisse senetleri tahvilden daha iyi performans gösterme eğiliminde. Bu süreçte yüksek getirili tahviller de devlet tahvillerini geride bıraktı. Göstergenin bu sicili ileriye dönük riskli yatırıma geçiş potansiyelini gösteriyor.

Ancak BofA stratejistleri, önümüzdeki birkaç hafta içinde borsada görülebilecek herhangi bir rallinin "destansı bir satış fırsatı" olarak görülmesi gerektiğini belirtiyor. Banka analistlerine göre, artan enflasyonun yol açtığı şokun devam etmesi, daha yüksek faiz oranları ve daha düşük kurumsal bilançolar, S&P 500'ün performansını olumsuz yönde etkiliyor. Analistlere göre 2022'de endeksin 5.000'in üzerinde işlem yapma olasılığındansa 4.000'in altında işlem yapma olasılığının daha yüksek.

BofA, son üretici fiyat enflasyon okumalarını göz önünde bulundurarak önümüzdeki aylarda ABD enflasyonunda yeni rekorların kırılmasının muhtemel olduğunu belirtiyor. Analistler enflasyona bağlı şokların yakın zamanda daha iyi seviyeye gelmesini beklemiyor. Bu arada, ABD Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı ihtimalini güçlü bir şekilde düşünmesi nedeniyle faiz şokunun daha da kötüye gitmesi öngörülüyor.

Bankadan yapılan açıklamada, “Varlık fiyatları sadece ve sadece iki şey tarafından yönlendirilir. Faiz oranları ve bilançolar” ifadelerine yer verildi.

Banka, enflasyon ve faiz oranları yükselirken bilanço artışının hız kaybettiği önceki dönemleri inceledi ve bu dönemlerdeki borsalardaki performans düşüklüğüne dikkat çekti. BofA araştırmasına göre, S&P 500 Endeksi söz konusu dönemlerde 1969 yılında %11, 1974 yılında %30 ve 1977 yılında %12 düştü.

Ancak BofA analistleri, yatırımcıların getiri beklentilerini düşürerek ve küçük ölçekli büyüme hedefiyle borsalarda kalabileceğini söyledi. Bankadan yapılan açıklamada, “Her ülkenin stratejik çıkarları olan şirketleri vardır ve ‘ulusal çıkar’ adına bu şirketler vatandaşlarını jeopolitik tehditlerden korumaya kararlı hükümetlerden yardım bulacaktır” ifadelerine yer verildi.

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

 

Grantham: Borsalar süper balondan savaş sayesinde kurtuldu

 

Boğa piyasasına inanmak için 3 sebep

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)