E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev varlık yöneticileri Bitcoin vadelilerine akın ediyor---

Dev varlık yöneticileri Bitcoin vadelilerine akın ediyor

Dev varlık yöneticileri Bitcoin vadelilerine akın ediyor
23 Ağustos 2021 - 12:49 borsagundem.com

Varlık yöneticileri Bitcoin vadelilerinde borsa yatırım fonu (ETF) yarışında. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı bu fonların onay alabileceğini düşünüyor ancak analistler, yatırımcıların ilgi göstermeyeceği kanısında.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler’ın bu ayın ilk dönemlerinde Bitcoin vadelilerinde borsa yatırım fonu (ETF) başvurularını onaylayabileceğinin sinyallerini verdi. Bunun ardından en az dört varlık yöneticisi Bitcoin vadelilerine yatırım yapacak ETF’ler için başvuruda bulundu. Ancak analistler yatırımcıların bu fonları Bitcoin ETF’lerine tercih etmeyeceğini düşünüyor.

Valkyrie Investments vadeli odaklı Valkyrie Bitcoin Strategy ETF ile bu alana giren en son varlık yöneticisi oldu. ETF doğrudan Bitcoin yatırımları yapmak yerine Bitcoin vadeli kontratlarına yönelecek. Kontratların vadesi dolarken, bunlar daha ileri tarihli kontratlarla değiştirilecek. Bununla birlikte VanEck 2017 yılında yaptığı başvuruya benzer bir plan açıkladı. Daha önceki başvuru hayata geçirilmemişti. Bitcoin vadelilerine yapılacak yatırımlara ek olarak VanEck Bitcoin Strategy ETF aynı zamanda Kanada’da listelenen ETF’lere de yatırım yapacak.

Bu ETF’lerin ise doğrudan Bitcoin yatırımları bulunuyor. Financial Times’ın haberine göre her iki fondan da bir maliyet oranı ya da açılış tarihi açıklaması gelmedi. Bu ayın ilk günlerinde Invesco ve ProShares Bitcoin’i takip eden ETF’ler kurmak için başvuruda bulundu. Bu fonlar da Bitcoin vadelilerine yatırımda bulunacak.

Ancak Gensler’in sinyallerini verdiği şekilde onay alsalar bile bu fonlar yatırımcıları tatmin etmeyebilir. Zacks Investment Research ETF Araştırmaları Direktörü Neena Mishra, yatırımcıların doğrudan Bitcoin’e yatırım yapan ETF’lere yöneldiğini söyledi. Mishra 57 milyar dolarlık SPDR Gold Trust ve 27,6 milyar dolarlık iShares Gold Trust gibi altın takipçisi ETF’lerle, 83 milyon dolarlık Invesco DB Gold Fund gibi altın vadelilerine yatırımda bulunan fonları karşılaştırdı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre SPDR Gold Trust geçtiğimiz bir yılda 11,8 milyar dolar kayıp yaşarken, iShares Gold Trust 872 milyon dolar getiri elde etti. Birinci fon 2004 yılında kurulurken, ikincisi 2005 yılında piyasalarda sahne aldı. Bununla birlikte Invesco DB Gold Fund bir yıl içinde 61,6 milyon Dolar kayıp yaşadı. Mishra, “yatırımcı eğitimi önemli olsa da bence yatırımcılar Bitcoin vadelilerine odaklanan bir ETF ile doğrudan Bitcoin’i takip eden fonlar arasındaki farkı anlıyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “bir Bitcoin ETF’sine yatırım yapmak isteyen birçok kripto yatırımcısı, doğrudan Bitcoin’e yönelen bir fonu bekleyecektir” ifadesini kullandı. Ancak birçok bireysel yatırımcı, vadelilere odaklanan ETF’lerin nüanslarını ve karmaşıklığını anlayamayabilir. The ETF Store Başkanı Nathan Geraci 30 milyar dolarlık Grayscale Bitcoin Trust gibi mevcut koşullarda yatırımcılara Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyan fonların sağladığı seçenekleri de anlayamıyor olabileceğini söyledi.

Geraci, “konuştuğum birçok kişi Grayscale fonunun bir ETF olduğunu düşünüyor, bu endişe verici” dedi. Açıklamasının devamında, “ETF sağlayıcılar yatırımcılara eğitim sağlayarak devam etmeli ancak bu yatırımcıların ne aldıklarını bildiğinden emin olmakla ilgili” ifadesini kullandı. Birçok bireysel yatırımcı, Mishra’ya göre Grayscale Bitcoin Trust’ı satın alırken ödedikleri primleri anlamıyordu. Fon yıllık %2 ücret talep ediyor.

Bununla birlikte Bitcoin vadelilerine odaklanan ETF’ler oldukça pahalı olabilse de, bunların kripto fonları ve yatırımcıların satın alabileceği diğer mevcut araçlardan daha pahalı olma ihtimali düşük. ETF Trends Araştırma Direktörü Dave Nadig, Bitcoin vadeli ETF’sinin ortalama 90 baz puan maliyeti olabileceğini ve bunun da Ark 21Shares Bitcoin ETF ile paralellik taşıyabileceğini söyledi. Bu fon ise doğrudan Bitcoin’e yatırım yapma amacıyla kuruldu ve henüz onay aşamasında.

Wall Street’te delta kâbusu

 

Gelişmekte olan piyasalarda umut ışığı!

 

Üç ay sonra yeniden: Bitcoin 50 bin dolarda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)