E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev para yöneticilerinin İtalya oyunu---

Dev para yöneticilerinin İtalya oyunu

Dev para yöneticilerinin İtalya oyunu
25 Ağustos 2022 - 14:33 borsagundem.com

Milyar dolarları yöneten hedge fonu yöneticileri doğalgaz krizi ve seçim belirsizliği ile mücadele eden İtayla’nın devlet tahvillerinde 39 milyar euroluk açığa satış pozisyonuna geçti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hedge fonları, İtalya’daki siyasi kargaşa ve ülkenin Rus gaz ithalatına bağımlılığı konusundaki endişelerin artması üzerine 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana İtalyan devlet tahvillerine karşı en büyük karşı bahsi gerçekleştirdi.

S&P Global Market Intelligence'ın verilerine göre, yatırımcılar tarafından İtalya devlet tahvili fiyatlardaki düşüşe yatırım yapmak için borç alınan tahvillerin toplam değeri 39 milyar euroyu geçti. Söz konusu rakam Ocak 2008'den bu yana en yüksek miktarda İtalya devlet tahvilinin açığa satış işlemini ifade ediyor.

Financial Times’ın haberine göre, yatırımcıların İtalya’ya karşı bahse girmesinin en önemli sebepleri Rusya’nın arz kesintisi nedeniyle Avrupa’daki doğalgaz fiyatlarının olağanüstü bir biçimde artması ve ülkede eylül ayında gerçekleşecek seçimlerle ilgili siyasi iklimin sertleşmesi.

106 milyar dolarlık varlığı yöneten BlueBay Asset Management’ın Baş Yatırım Sorumlusu Mark Dowding İtalya ile ilgili, “Gaz fiyatlarına ne olacağı konusuna en çok maruz kalan ülke ve siyasi durumu da zorlu” yorumunda bulundu. Dowding vadeliler olarak bilinen türev işlemlerini kullanarak 10 yıllık İtalyan devlet tahvillerine karşı açığa satış pozisyonuna geçti.

IMF geçtiğimiz ay, diğer ülkeler kendi tedariklerini paylaşmadığı sürece, Rus doğalgaz ambargosunun İtalya ve diğer üç ülkede yüzde 5'ten fazla bir ekonomik daralmaya yol açacağı konusunda uyardı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını yükselterek ve tahvil alımlarını durdurarak ekonomik teşvik programlarını gevşetme kararı aldı. İtalya ise ülkedeki geniş borç piyasasını destekleyen teşvik programlarının durdurulması halinde Euro Bölgesi’nde ekonomik krizlere karşı en savunmasız ülkeler arasında yer alıyor.

Şubat 2021’de başbakanlığa getirilen Mario Draghi’yle birlikte ülkede göreceli bir siyasi sükunet dönemi başlamıştı. Ancak temmuz ayında Draghi’nin istifa etmesiyle ve ulusal birlik koalisyonu yönetiminin çözülmesiyle bu sükunet yerini karmaşaya bıraktı. Aynı zamanda eski ECB Başkanı olan Draghi Çarşamba günü yaptığı açıklamada seçimlerde yarışan partileri İtalya'nın mali reform taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

Anketlere göre, 25 Eylül'deki seçimlerde oyların yarısına kadarını alabilecek olan sağcı koalisyon içindeki Avrupa Birliği karşıtı partiler, İtalya'nın 200 milyar euroluk AB tarafından finanse edilen toparlanma planının ayrıntılarını ve bununla ilişkili yeni bir rekabet yasası gibi diğer reformları gözden geçirebileceklerinin sinyalini verdiler.

Draghi ise konuyla ilgili açıklamasında "Yerel güvenilirlik, uluslararası güvenilirlikle el ele gider" ifadelerine yer veriyor.

İtalyan tahvilleri, yatırımcıların artan belirsizliğe tepki vermesiyle son haftalarda halihazırda satış dalgasına uğradı. İtalya'nın 10 yıllık devlet borcunun getirisi yüzde 3,7'ye yükseldi. Bu süreçte Avrupa’nın kilit göstergesi olarak bilinen Alman devlet tahvilleri getirisi ise yılın başındaki yüzde 1,37 puandan yüzde 2,3 puana yükseldi.

Habere göre ismini vermek istemeyen büyük bir hedge fonu yatırımcısı "İtalya, kötüleşen ekonomik koşullara karşı en savunmasız ülke olacak gibi görünüyor" açıklamasında bulundu. Hedge fonu yöneticisi bu tür bahislerin artık "yaygın" olduğunu ve birçok yöneticinin Alman ve İtalyan tahvilleri arasındaki ‘yayılmaya’ yatırım yaptığını da sözlerine ekledi.

İtalyan devlet tahvillerine karşı yapılan yatırımlar, ülkede uzun süredir devam eden siyasi belirsizlik ve 2,3 trilyon euroluk devlet borcu nedeniyle hedge fonları için geçmişte oldukça kazançlı bir ticaret olmuştu.

IMF'den İtalya ekonomisi için bu yıl yüzde 3'lük büyüme beklentisi

 

İtalya'da faşizme dönüş korkusu

 

Hedge fonları teknoloji hisselerine kaydı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Doğru 25 Ağustos 2022 18:56

    Hadi bakalım Avrupa ve Amerika'da hayatın çok kolay olduğunu herşeyin çok ucuz olduğunu söyleyen mankurtlar gidin bekliyorlar sizleri hemde ciceklerle