E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev hedge fonu yöneticisinden dünya savaşı uyarısı---

Dev hedge fonu yöneticisinden dünya savaşı uyarısı

Dev hedge fonu yöneticisinden dünya savaşı uyarısı
02 Mart 2022 - 13:04 borsagundem.com

Dünyanın en büyük hedge fonunun kurucusu Ray Dalio, ağır ekonomik yaptırımların ardından üçüncü dünya savaşı ihtimalinin çok yakın hale geldiği konusunda uyardı.


BORSAGUNDEM.COM
– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ray Dalio, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin savaş sonrası dünya düzeni için ciddi bir tehdit oluştuğuna inandığını söyledi. Dalio’ya göre iki kritik soru öne çıkıyor: Bu savaş NATO'yu da kapsayacak şekilde Ukrayna'nın ötesine mi yayılacak? Çin nasıl tepki verecek?

Dünyanın en büyük hedge fonu firması Bridgewater Associates’in Kurucusu, Başkanı ve Baş Yatırım Sorumlusu Ray Dalio daha önce de “Değişen Dünya Düzeni ile Başa Çıkma İlkeleri: Uluslar Neden Başarılı ve Başarısız Olur?” isminde bir kitap yazmıştı. Dalio söz konusu kitapta küresel siyaseti ve finansal piyasaları tekrar tekrar şekillendiren olağanüstü değişimlere dikkat çekmişti.

Salı günü geç saatlerde LinkedIn'de yayınlanan bir yorumda Dalio, Avrupa ve ABD'nin Rusya'ya ve mali sistemine uyguladığı ekonomik yaptırımların, Rus ekonomisi üzerinde ağır bir yük oluşturacağını yazdı. Dalio bu yükün NATO ülkeleri için maliyetinin en düşük seviyede olduğunu söyledi. Borsa uzmanı yaptırımların Rusya’nın tepe yönetiminde değişimlere dahi yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Ray Dalio, “Rusların hissedeceği ekonomik kriz o kadar kötü olacak ki, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in politikalarına rejimi tehdit edebilecek veya devirebilecek büyüklükte bir iç muhalefet ortaya çıkması şaşırtıcı olmaz” ifadelerine yer verdi.

Dalio, Rusya'nın ekonomik yaptırımlara tepkisinin belirsiz ve öngörülemez olduğunu, ancak bunun sonuçları olabileceğini gözlemlediğini belirtiyor. Hedge fonu yöneticisi, “Tüm bu koşullar şu soruları öne çıkarıyor: A şıkkı: Eğer Putin eli yükselterek NATO ülkelerine kaybı daha büyük bir şey yaparsa bunun ne olacağı ve nasıl başa çıkılacağı. B şıkkı: Pek olası görünmese de bir tür uzlaşmaya geri dönüp dönemeyeceği. Putin'in NATO ülkelerine kaybı büyük bir şey yaparsa (örneğin nükleer bir saldırı) bu endişe verici olacaktır" dedi.

Çin'in rolü

İkinci bir büyük bilinmezlik, Rusya'nın yaptırımları atlatabilmesi için Çin'in ne kadar destek verdiğidir. Dalio konuyla ilgili açıklamasında, “Putin'in tek başına izlediği yoldan sapması mantıklı olmazdı. Çin ve Rusya'nın birçok yönden çok uyumlu olduğu ve yaptırımların etkilerini en aza indirmede birbirlerine fazlasıyla yardımcı olabileceği iyi bilinmektedir” diye yazdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bankaların ana iletişim ağı olan SWIFT, 200’den fazla ülke ve bölgede, 11 binin üzerindeki banka ve finansal kurumu birbirine bağlıyor. Dalio, büyük Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasıyla birlikte Çin'in yuan tabanlı ödeme sisteminin uluslararası ticaretin yapmasının bir yolu olabileceğine dikkat çekti. Ancak Çin'in Rusya'ya bu şekilde yardım etmeme olasılığının daha muhtemel olduğuna inandığını söyledi.

Hedge fonu yöneticisi, “Her halükârda Çin’in ne yapacağını görmek için bekliyorum. Zira bu hızla değişen dünya düzeninin nasıl görüneceği üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaklar” dedi.

Dalio, paylaşımına Rusya-Ukrayna savaşının ve ekonomik yaptırımların NATO ülkelerini kapsayan "sıcak" bir savaşın fitilini ateşleyebilme olasılığını ele aldı. Fon yöneticisinin gözlemleri askeri savaşların öncesinde genellikle varlık dondurulduğunu, sermaye piyasalarına erişimin engellendiğini ve ambargoları içeren ekonomik savaşların yaşandığını gözlemliyor. Bu durum Batılı devletlerin geçen hafta işgalin başlamasından bu yana Rusya'ya uygulanan yaptırımları andırıyor.

Hedge fonu yöneticisi yaptırımlara ilişkin, “Bunların artışı ve kapsamlarının büyüklüğü, büyük güçler arasındaki sıcak bir savaş için endişelenmemiz gereken klasik ikaz işaretleri gönderiyor. Şu anda Rusya'nın misillemesi görmedik, ancak nükleer ve diğer tehditleri duyuyoruz. Bu sebeple, ekonomik savaş saldırılarının yoğunlaşmasından hemen sonraki ve askeri sıcak savaştan hemen önceki döngünün 'eşiğinde' olduğumuz görülüyor."

Dalio bu savaşın kaçınılmaz olmadığını da özellikle vurguladı. Ünlü hedge fonu yöneticisi, “İhtimaller, Rusya ve NATO ülkeleri arasında yakın gelecekte sıcak bir savaşa girmemesinden yana. Ancak aynı zamanda bu ihtimalin düşünülmemesi ve kendimi güvenceye almama gerek olmadığı kadar düşük olmadığına da inanıyorum” dedi.

Altın ve diğer güvenli limanlar

Dalio, Avrupa'da daha geniş çaplı bir savaş olasılığının geleneksel güvenli yatırımlara gölge düşürdüğünü belirtti. Borsa uzmanı, “Eğer bir sıcak savaş olursa genellikle tahvil satmak ve altın almak işe yarar. Zira savaşlar tahvil ve para ile finanse edilir, bu da tahvil ve parayı değersizleştirir ve kredi kabul etme konusunda haklı bir isteksizlik oluşturur” dedi. Dalio savaş durumlarında altının veya bazı durumlarda gümüşün hatta takas sisteminin geçer akçe haline geldiğine dikkat çekti.

Mobius: Bitcoin’i Ruslar yükseltiyor

 

Moskova Borsası bugün de kapalı

 

Rus patronlara süper lüks darbe: Devlet el koyacak!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ02 Mart 2022 16:55

    bizi ilgilendirmez.hep hiristiyanlar müslümanlarımı öldürecekler şimdi bir birlerini öldürsünler.

  • Maximillian02 Mart 2022 15:28

    Çin seyreder batı ve rusların zayıflaması sonrası yeni kazanan acımasız güç olarak yerleştiği ve yerleşeceği ülkelerde dünya ticaretini yöneten güç olarak ortaya çıkar. Putin saçma bir iş yaptı. Karadeniz'de ki kıyıları Türkiye'ye karşı ele geçiriyor niyet bozuk.