E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDev hacker saldırısının emtia fiyatlarına etkisi ne olacak?---

Dev hacker saldırısının emtia fiyatlarına etkisi ne olacak?

Dev hacker saldırısının emtia fiyatlarına etkisi ne olacak?
11 Mayıs 2021 - 11:29 borsagundem.com

ABD’nin ekonomi gündeminde enerji boru hattı şirketi Colonial Pipeline’a yapılan hacker saldırısı yer alıyor. Şirket hafta sonuna kadar sorunun çözüleceğini belirtse de uzmanlar bu süre uzarsa emtia fiyatlarının uzun vadede etkileneceğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük petrol boru hattı operatörlerinden birisi Colonial Pipeline geçtiğimiz hafta sonu bir siber saldırı sonucu işlemlerini durdurmak zorunda kaldı. Şirket fidye yazılım saldırısının ardından haftanın sonuna doğru operasyonlarını önemli ölçüde yeniden işler hale getireceğini açıkladı.

Analistlerse Pazartesi günü yaptıkları açıklamalarda bu önemli boru hattının hızlı bir şekilde toparlanmasıyla saldırı sonrası ülkedeki akaryakıt arzı ve fiyatlardaki kalıcı yansımaların önlenebileceğini belirtiyorlar.

MarketWatch’un haberine göre stratejik enerji araştırmaları şirketi Energyseer’in Başkanı Michael Lynch, “Büyüklüklerine bakıldığında boru hatları ABD petrol piyasaları için en önemli konulardan birisidir. Ancak fiyatların insanları seyahat planlarından alıkoyacak ölçüde etkileneceğini tahmin etmiyorum” ifadelerine yer verdi.

Lynch, bilgisayar korsanlarının makine kontrollerini değil, bilgi sistemlerini etkilediğine dair haberlere dayanarak operasyonlarda uzun süreli bir faaliyet sorunu yaşanmasını beklemediğini söyledi.

Merkezi Georgia eyaletinin Alpharetta şehrinde bulunun Colonial Pipeline’dan Pazartesi günü yapılan açıklamada Colonial Pipeline ABD’nin doğu kısıyında tüketilen yakıtın yaklaşık % 45'ini sağlayan sistemini, ilgili federal düzenlemelere uygun ve ABD Enerji Bakanlığı ile yakın istişare içinde "adım adım" bir şekilde tekrar çevrimiçi hale getirildiği belirtildi.

Lynch, Colonial Pipeline’ın operasyonlarını yeniden işler hale getirmesinin iki ila üç günden fazla sürmesi durumunda ABD’de petrol fiyatlarının etkilenebileceğini belirtti. Enerji uzmanı, "Doğu Kıyısı boyunca, özellikle Anma Günü’ne yakın daha yüksek benzin fiyatları bekleyebilirsiniz" dedi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de her yıl Mayıs ayının son Pazartesi günü yapılan Anma günü bu yıl 31 Mayıs tarihinde yapılacak.

Enerji uzmanı boru hattı sistemlerinin benzin fiyatlarına etkisine dikkat çekerek, “Birkaç hafta sürecek 10 ila 20 sent daha pahalı perakende fiyatlar oldukça mümkün” dedi.

Benzin fiyatları şu ana kadar çok sınırlı bir günlük değişim gösterdi. Amerikan Otomobil Derneği’nin (AAA) verilerine göre Pazar günü ABD’deki ortalama benzin fiyatları galon başına 2,962 dolardan satışa sunulurken Pazartesi günü bu rakam 2,962 dolar oldu. Hafta içerisinde ise fiyatlar 6 sent sıçradı ve AAA enerji boru hatlarının kapanmasına tepki olarak bu hafta daha büyük bir artış bekliyor.

Ne olmuştu?

Colonial Pipeline Cuma günü yaptığı açıklamada bir siber güvenlik saldırısının kurbanı olduklarını ve olayın bir fidye yazılım tarafından gerçekleştiğini açıkladı. Söz konusu yazılımın kurbanın verilerini ve önemli bilgilerini belirli bir fidye ödenene kadar rehin tuttuğu belirtildi. Şirket, tehdidi kontrol altına almak için belirli sistemleri "proaktif" bir şekilde çevrimdışı hale getirerek tüm boru hattı operasyonlarını "geçici olarak" durdurduğunu söyledi.

Petrol boru hatları neden önemli?

Colonial Pipeline, 8 bin 850 kilometreden fazla alana yayılan ve Houston, Teksas'tan New York Limanı'na günde 100 milyon galondan fazla yakıt veya 2,5 milyon varil taşıyan ABD'deki en büyük rafine ürün boru hattını işletmektedir.

Şirket, ABD’nin Doğu Yakası'nda tüketilen tüm yakıtların yaklaşık% 45'ini taşıyor ve 50 milyondan fazla Amerikalıya rafine ürünler sağladığını söylüyor.

Şirketin boru hattı sistemi aracılığıyla taşınan yakıt türleri arasında çeşitli derecelerde benzin, dizel yakıt, ev ısıtma yağı, jet yakıtı ve ABD ordusu için yakıtlar bulunuyor. Şirket, sistemlerinin büyük çoğunluğunun yeraltında olduğunu ve önemli giriş, depolama ve teslimat noktalarında depo doldurma ve diğer tesislerin yer aldığını söylüyor.

Borsalara etkisi

WTRG Economics’in Enerji Ekonomisti James Williams, verdiği bir demeçte, borsaların en azından hafta sonu boyunca söz konusu krize çok sınırlı tepki verdiğini belirtti.

Williams, "Benzin kıtlığı tehdidinde, tüketiciler genellikle benzin istasyonlarında koşarak depolarını durdurdular. Gerçek bir kıtlık olmasa bile, istasyonlara akın eden insanlar bir kriz görünümü yaratıyor." dedi.

Williams, boru hattı operatörünün hafta sonuna kadar operasyonları umduğu gibi "önemli ölçüde" geri yüklemeyi başaracağını, borsaların da sadece birkaç alanda sıkıntı yaşayacağını söyledi.

Borsalar ne zaman endişe etmeli?

Williams’ın ifadelerine göre eğer boru hatları haftanın sonuna kadar çözülmezse durum kritik bir hal alabilir.

Third Bridge’in Endüstriyel Metaller ve Enerji Birimi Küresel Sektör Liderdi Peter McNally yılın bu zamanlarında ABD’de genel benzin envanterlerinin iyi seviyede olduğunu söyledi. McNally arzın ortalama seviyelerin %3 aşağısında olduğunu belirtti.

Ancak emtia uzmanı Anma Günü hafta sonu itibariyle piyasaların talep zirvesine doğru ilerlediğine ve bu döneme üç haftadan az bir süre kaldığına dikkat çekti.

McNally, “Uzmanlarımız geçen yıldan bu yana düşüşte olan envanter seviyelerini izliyor olacak” dedi. Emtia uzmanı Doğu Kıyısı petrollerinin Colonial Pipeline’a olan bağımlılığının da farkına varıldığını sözlerine ekledi.

Küresel piyasalarda satış dalgası

 

Havayolu sektöründe iyileşme bekleniyor

 

Altın kazançlarını koruma çabasında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • RAMO CANCAN11 Mayıs 2021 15:56

    Bana hiç inandırıcı gelmedi .bunlar abd nin bir oyunlar silsilesi...öyle yapıyorlar böyle yapıyorlar millete geçiriyorlar.....